рецепта

Пай с кайма и зеленчуци

Пай с кайма и зеленчуци

Напомня за пица, но е много по-вкусен!
5 5 5

Ястия с кайма

Подготовка: 20 мин.

Готвене: 60 мин.

Порции: 4

Българска

Рецептата "Пай с кайма и зеленчуци" беше добавена на

1 коментар

Продукти

375 г брашно
1 жълтък (белтъкът – за намазване)
вода 125 мл
брашно 110 г
л. сол 1/2 ч.

За плънката:

олио 3 с.л.
кайма 1 кг
кромид 1 глава
готово картофено пюре 1 ч.ч.
по 2 червени, жълти и зелени чушки
200 г смесени замразени зеленчуци – царевица, грах, зелен фасул
вода 60 мл
сол 1 ч.л.
Салвия 1 ч.л.
по 1/2 ч.л. мащерка, риган и магданоз

1. За тестената кора бавно загрейте водата и маслото в тенджера. Когато маслото се разтопи, оставете да ври за 2 минути. Сипете брашното в купа и направете кладенче в центъра. Прибавете в него подправките и жълтъка, покрийте с малко брашно и бързо сипете водата с маслото, като бъркате непрекъснато. След като се охлади, омесете на топко и я оставете на топло за половин час.

2. Разделете тестото на две – едната топка да е около 2/3 от обема му, а другата – 1/3. Разточете по-голямата топка на кора и облицовайте с нея намазнена и набрашнена форма за торта с подвижни стени.

3. Наситнете кромида и го запържете в загрятото олио. Прибавете каймата и бъркайте, докато промени цвета си. Сипете чушките, нарязани на кубчета и залейте с 60 мл вода или бульон. Когато чушките омекнат (за около 10 минути), прибавете замразения микс от зеленчуци и подправките. Разбъркайте за минута-две, докато омекнат.

4. Насипете плънката върху подготвената тестена кора. Разточете втората топка тесто на кора и я нарежете на тънки ленти. Наредете лентите върху пая, като ги кръстосвате в решетка. Намажете с разбития белтък и печете около час в загрята до 180 градуса фурна.


Бележки

Напомня за пица, но е много по-вкусен!