С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Въглероден диоксид ...

Въглероден диоксид ...

Въглероден диоксид ...

За нашите прочути балончета

Откога хората пият газирани напитки?

Естествено газираната вода се консумира от векове. През 16 век селцето Спа в Белгия се е превърнало в един от първите курорти, известни със своите горещи минерални извори.То привлякло хоратаи със своята газирана вода – тогава се вярвало,  че тя подпомага храносмилането. Разработването на първата газирана напитка се приписва на британския учен Джоузеф Прийстли към края на 18 век. Той изобретява метод на „вкарване“ на въглероден диоксид във водата чрез разтварянето му под налягане, при което се създават сравнително дълготрайни балончета. Д-р Прийстли всъщност „аерира“ водата по начин, подобен на този при аерирането на тестото. До средата на 19 век учените в областта на хранителните продукти започват  да добавят захар, плодови сокове и аромати към газираната вода повече за свежест и наслада, отколкото заради медицинската им стойност. Така се ражда газираната напитка!


Как става карбонизирането?

  Накратко, карбонизирането е следствие от въглеродния диоксид – естествения газ, който ние издишваме, а растенията поемат. Той се вкарва в течностите, създавайки в газираните напитки балончета, които придават "щипещия“ вкус. След като напитката се отгазира, карбонизирането се губи, а заедно с балончетата си отива и характерния „щипещ“ вкус.

Безопасни ли са балончетата?

 Да! Подобно на други хранителни съставки, използвани в газираните напитки, въглеродният се подлага на анализ от регулаторните органи по целия свят и се счита за безопасен. Въглеродният диоксид е естествена част от атмосферата.

Могат ли газираните напитки да увредят костите?

Не. Консумацията на газирани напитки не отслабва костите и не причинява остеопороза. Доброто хранене, приемът на адекватни количества калций, витамин D и витамин K, както и физическата активност, която включва редовни упражнения с натоварване, играят ключова роля при осигуряване доброто състояние на костите.

Подува ли се стомахът от газираните напитки?

По-голямата част от въглеродния диоксид от газираните напитки дори не достига до стомаха, тъй като повечето от него излита след отваряне на опаковката. Малкото количество балончета, които все пак достигат до него, се абсорбират бързо и лесно през стените на храносмилателния тракт. Като цяло, количеството въглероден диоксид, абсорбиран от тялото, е относително малко, в сравнение с това, което нашето тяло генерира по естествен път.

Получава ли се целулит от газираните напитки ?

Няма наблюдения газираните напитки да причиняват целулит. Докато начинът на хранене и наднорменото тегло могат да имат ключова роля при формиране на целулит, нито една храна или напитка сама по себе си не може да го причини. Разбира се, що се отнася до балансирането на теглото, всички калории са от значение, включително и тези от газираните напитки. Целулит е общото название на мастните области от тялото, които приличат на портокалова кора. Причините за образуването му все още не са добре изучени. Сред факторите, за които се счита, че играят ключова роля, са женският пол, европеидната раса, гените, хормоните, метаболизмът, начина на хранене, заседналият начин на живот и тютюнопушенето. Въпреки че затлъстяването може да влоши целулита, такъв може да се появи и при жени с поднормено, нормално или наднормено тегло. Експертите по дерматология не считат нито една терапия за панацея за премахването на целулита. За сметка на това те препоръчват превантивни мерки срещу появата му - придържането към здравословен хранителен режим, редовната физическа активност, поддържането на здравословно тегло, приемна достатъчно количество вода и избягването на тютюнопушенето.


Назад
Добави в Svejo   
Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!