С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Кой е Свети Илия?

Кой е Свети Илия?

Кой е Свети Илия?

За старозаветния пророк св. Илия е разказано в Трета и Четвърта книга „Царства“ . Той се появява, за да върне еврейския народ към бог Яхве, защото под влияние на Езавел, съпругата на цар Ахав, бил въведен култа към Ваал. Нищо не се знае за произхода му, а името си, което означава „Яхве е моят Бог“, явно е получил в следствие на делата си. По това време финикийският бог Ваал - божество на природата, отговарящ за дъжда, гръмотевицата и светкавицата, бил почитан сред евреите в образа на телец. Служели му, като му принасяли човешки жертви, в повечето случаи на деца.

 

Пророкът предизвиквал от името на Яхве не само него, а и Езавел, жреците ѝ, Ахаав и цял Израел. Езавел, разгневена от заповедта на Илия да се избият всички неини жреци, заплашила да го убие, но пророкът избягал в пустинята, където прекарал 40 дни и 40 нощи и дори разговарял с Бог, който го насърчил да продължи делото си.

 

Вторият сблъсък на Илия с властта започнал, след като цар Ахав поискал да отнеме лозето на някой се Навутей, защото било близо да палата му. Човекът отказал и Ахав, макар и ядосан, се оттеглил. Коварната му съпруга обаче намерила двама лъжесвидетели, които набедили Навутей, че е хулил царя. Затова и го убили с камъни.

 

По Божия заръка разгневеният Илия отишъл при царя и го обвинил в убийство и кражба. Избухнала свада, в която Ахав го нарекъл свой враг. Това разлютило още повече Илия и той изрекъл страшно пророчество – че цялата държава ще отхвърли властта на царя, че кучета ще разкъсат Езавел и че цялото му семейство ще умре. Като чул това, царят се разкаял, а Бог се смилил над него. Жена му Езавел и синът му Охозия обаче продължили да почитат бог Ваал. След като Охозия станал цар, паднал и се наранил сериозно. Илия предрекъл, че няма да стане от леглото. Така и се случило.

 

След като изпълнил мисията си на земята, пророк Илия се възнесъл на небето. Старият завет разказва, че веднъж стигнал да бреговете на река Йордан заедно с ученика си Елисей. Илия свалил кожуха си и ударил водата с него. Тя се разделила и двамата преминали по сухо. Извежднъж се извила вихрушка и от небето се спуснала огнена колесница с огнени коне и отнесла пророка. Когато отлитал, кожухът му паднал на земята и Елисей го взел. 

Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Празници

Света великомъченица Марина

Света великомъченица Марина

17 юли е денят, в който православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина.

Още »
Свети равноапостоли Петър и Павел

Свети равноапостоли Петър и Павел

На 29 юни православната църква почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Повече от 300 000 българи празнуват имен ден.


Още »
Еньовден обещава здраве за цялата година

Еньовден обещава здраве за цялата година

На 24 юни според традиционния български календар е Еньовден. Църковният празник Рождение на св. Йоан Кръстител е популярен и като денят на билките – според фолклорните вярвания тогава те имат най-голяма лечебна сила. Българите го наричат още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Още »
ЗАКЛЕЛ ЛИ СЕ Е КРАЛЯТ СЛЪНЦЕ НАД СЛАВЯНСКО ЕВАНГЕЛИЕ?

ЗАКЛЕЛ ЛИ СЕ Е КРАЛЯТ СЛЪНЦЕ НАД СЛАВЯНСКО ЕВАНГЕЛИЕ?

Покрай Деня на славянската писменост е интересно да си припомним един от най-уникалните документи, написани на славянски език, при това и на двете му азбуки – глаголица и кирилица: Реймското евангелие. Името му идва от френския град Реймс, в чиято катедрала са били короновани френските крале. Още »
Откъде се взе змеят в легендата за св. Георги?

Откъде се взе змеят в легендата за св. Георги?

Покрай приближаващия Гергьовден отново си припомняме за свети Георги и неговите подвизи – и съвсем естествено първото, за което се сещаме, е убийството на змея. Това е и най-често изобразяваният сюжет на икони или стенописи, свързани със светеца. В житието на св. Георги обаче такъв епизод липсва.

Още »
Виа Долороса и пътят на Христос към Голгота

Виа Долороса и пътят на Христос към Голгота

Разпети Петък е денят, в който Иисус Христос е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството. Православните християни го отбелязват с църковно богослужение – Света литургия, през деня и вечерня, на която се припомнят страданията, смъртта и погребението на Христос. 

Още »
Веселите обичаи на Лазаровден

Веселите обичаи на Лазаровден

В събота преди Цветница се празнува Лазаровден. Християнският празник почита свети Лазар, брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и връща към живот. В народната традиция това е един от най-веселите празници, свързан с възраждането на природата през пролетта, любовта и женитбата. Навсякъде лазарките обикалят къщите и извършват ритуали за здраве и берекет, но отделните области си имат и свои специфични традиции. Ето какво разказват няколко читателки на сп. „Кулинарен журнал“ за обичаите в техния роден край. 

Още »
Тодоровден

Тодоровден

Православната църква почита св. Теодор Тирон в два дни.
Единият празник е постоянен - на 17 февруари, а другият е подвижен - в първата събота от Великият пост. 
По време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) продължавал да иска връщането на езичеството. Рецепти за Тодоровден

Още »
Андреевден

Андреевден

На 30 ноември Българската православна църква чества паметта на Св. апостол Андрей Първозвани. Наречен е така, защото пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа.

Според народа неговият ден е и Мечкинден- празнува се в част на мечката. Наричат го още Андреевден, Едрей или Едревден. Този ден се свързва и с разбирането, че започва нарастването на деня. Имен ден празнуват: Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.

Рецепти за Андреевден
Още »
Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.