С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Димитровден – 26 октомври

 Димитровден – 26 октомври

Димитровден – 26 октомври


Празникът, посветен на св. Димитър, е имал важно значение в живота на дедите ни, тъй като е поставял края на усилния работен сезон. Казвали са, че "св. Георги лято носи, а св. Димитър - зима". На деня се гадаело  за приближаващите студени дни. Вечерта срещу празника овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта видели, че овцете са лежали върху нея, се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена. Гадае се и по полазника (първия гост в къщата)  – ако е добър и заможен, такава ще е и годината.
Според народно вярване в полунощ срещу Димитровден “небето се отваря”. Който е буден по това време, може да изрече своя молба към Бога -ако е праведен, Господ ще изпълни желанието му.

На именниците се носят бели китки, за да е блага зимата. Цветята се усукват с ален конец, та да са бели и червени през годината.

На Димитровден се е прието на трапезата да има ястия от птици и зеленчуци.  

Сервира се петел, ако именникът е мъж или  кокошка  - ако е жена.
На масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел от тиква.

източник : сп. Кулинарен Журнал (10/2010 г)

Рецепти за Димитровден
Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Празници

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.