С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Петровден

Петровден

Петровден


Според християнския календар Петровден се свързва със св. апостоли Петър и Павел.
Петър е разпънат на кръст през 67 г.  На същия ден е осъден и Павел, но на него е отредено неканонично честване на 30 юни (Павльовден). Рожденото име на апостол Петър било Симон.
Името Петър, което означава "камък", му било дадено от Исус Христос.
Петър е любим ученик на Христос, който го определя като пастир над своите "агнета".
Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него.
В двора на първосвещеника, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа, както бил предсказал самият той, а по-късно горко се разкаял.

След възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство.  Петър продължил да проповядва и вършил много чудеса и изцерения.

В Рим по време на гонението на християните от Нерон и бил осъден на разпъване.
Петър помолил да го разпънат с главата надолу, защото не считал себе си достоен за еднаква смърт със Спасителя. По-късно над гробницата му бил построен великолепен храм - един от най-големите в християнския свят.

В народния календар Петровден съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня.

В някои райони на Петровден се правят сборове.
Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки-петровки.
В иконографията св. Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на Райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.

На този ден празнуват : Петър, Павел, Кремена, Камен, Петя, Пейо, Павлина и Полина.

източник : сп.Кулинарен Журнал

Рецепти за ПетровденНазад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Празници

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.