С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Гергьовден, 6 май

Гергьовден, 6 май

Гергьовден, 6 май


Един от най-почитаните и тържествено празнувани български празници е Гергьовден.

Официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като главен празник на овчаря.


Свети великомъченик Георги Победоносец е роден вероятно през 275 г. в Кападокия (Мала Азия).
На 20 години му е дадена военната титла трибун, след като се проявява като пълководец в личната гвардия на император Диоклециан. През 303 г. Диоклециан издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се открива като християнин и критикува решението на императора. Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател. След многобройни мъчения Георги е обезглавен. Според легендата, виждайки неговите страдания, императрица Александра приема християнството. Скоро след смъртта му християните почват да го почитат като мъченик. Св. Георги е изобразяван със змей, когото пронизва с копието си. 

Според народните поверия Св. Георги е покровител на скотовъдите.


От Гергьовден (Джурджовден, Гюргьовден) започва новата скотовъдна година.
Централен момент в празничните обреди е задояването на овцата, която първа се е обагнила през годината. Тя се окичва с венец от къпина, глог, здравец, коприва, завързани с червен конец. Същият венец се окачва и на вратата на кошарата. Задояването на млякото прави млада жена. На менчето, в което се дои млякото се привързва китка цветя с червен конец. Тогава се принася в жертва и първото мъжко агне, родило се след Нова година.

На Гергьовден за пръв път се приготвя прясно сирене, което не се соли, за да не пресъхне млякото на овцете.
Домакините окичват чешмите и кладенците със зеленина и пускат в котлите с вода стрък коприва за здраве.
На този ден се приготвя печено агне, което се пълни с ориз, булгур и дреболии. Пекат се обредни хлябове.

Преди заколването (или след опичането) агнето се носи в черква, за да му се чете молитва.

Обредна трапеза: печено агне, дроб-сарма, яйца, варено жито, обредни хлябове, квасено мляко, прясно сирене, баница, зелени салати, ястия със спанак, лобода, киселец, зелен чесън.

Именници: Георги, Галя, Ганчо, Ганка, Гергана, Георгина, Генчо, Гиньо, Гоце, Гинка, Гео, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Порица, Йорго, Генка

източник : сп.Кулинарен Журнал


Рецепти за Гергьовден
Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Празници

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.