С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Великден (Възкресение Христово, Пасха)

Великден (Възкресение Христово, Пасха)

Великден (Възкресение Христово, Пасха)

Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос. Празнува се три дни. През 2016 година Великден се празнува от 1-ви до 3-ти май

Подготовката за него започва една седмица преди празника, която се нарича Страстна седмица. Тя е свързана с много ритуали, вълнения и приготовления за Великден.Според обичая на Велика сряда жените не работят, а на Велики четвъртък се боядисват яйцата.
Месят се хлябове с вплетени в тях шарени яйца. Тогава се приготвят и козунаците.


Първото боядисано яйце на Велики четвъртък трябва да бъде червено.
С него стопанката потърква бузите на децата и момите и начертава кръстен знак на челата им, за да са здрави и румени през годината. След това го поставят при домашната икона, за да гадае след една година по неговата вътрешност за бъдещето на дома и обитателите му.За оцветяване на яйцата българките главно са използвали естествени оцветители : листа от лук (жълто); сушени орехови листа (жълто-кафяви), листа на коприва (зелено), сушени боровинки (лилави).
За ярък червен цвят са се потапяли в отвара от вързия (тресчици от червено бразилско дърво, внасяно от Европа от български търговци) .

На Разпети петък се минава в църква под плащеницата. През нощта в събота срещу неделя , се отива на църква.  Свещта, държана до оповестяването на "Христос Воскресе!", се отнася в нощта до в къщи.
Всички хора се поздравяват с "Христос воскресе", а отговорът е "Воистина воскресе". Този поздрав се спазва в следващите  40 дни.

На Великден се носят яйца и козунаци на близки, кумове и роднини.
Когато цялото семейство се нареди около масата, най-напред всеки избира своето великденско яйце. Всички се поздравят  с "Христос воскресе" и отговор "Воистина воскресе", чукат се всички и яйцата се изяждат веднага за здраве.

Този обичай е запазен от древни традиции и е свързан с народните представи за яйцето като символ на живота, на обновяването на жизнените процеси в природата, както и с вярването за възкресяването на Иисус Христос във Великия ден.

Рецепти за Великден

Рецепти за козунаци

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Празници

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.