С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

НА СВ. НЕСТОР МИШКИТЕ ИЗЛИЗАТ ОТ КОРЕМА НА ДЯВОЛА

НА СВ. НЕСТОР МИШКИТЕ ИЗЛИЗАТ ОТ КОРЕМА НА ДЯВОЛА

НА СВ. НЕСТОР МИШКИТЕ ИЗЛИЗАТ ОТ КОРЕМА НА ДЯВОЛА

Защо не бива да използваме остри предмети днес

 

На 27 октомври е денят на св. Нестор, наричан още Мишинден, Нистор, Разпущение.

 

Според една народна легенда мишките излезли от корема на един езичник, когото св. Нестор успял да победи в битка. Друго предание разказва, че всички гадини ­  - мишки, змии и къртици, излезли от тялото на дявола, който се пръснал, след като помирисал тамян.

 

За предпазване от мишки се извършват и съблюдават строго редица обреди и забрани, най-вече е забранено да се говори за мишки от жените. Най-старата жена замазва с тор или кал огнището или пода на зимника, като изрича заклинания. Жените не трябва да използуват остри предмети ­ да режат с нож или с ножица, да плетат с куки и шият с игли, да месят хляб, за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби. В някои райони правят Мишкина сватба, като с този символичен магически акт се цели да се премахне опасността от вредните гризачи.

 

На Мишинден къщата, хамбарите, кошарите се почистват и измитат. Меси се прясна, содена питка, която се разчупва на парчета и те се слагат навсякъде по ъглите, за да хапнат мишките и да бъдат милостиви. В някои райони на страната поднасят на мишките и по-щедър дар – питки със сирене.

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Празници

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.