С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Еньовден обещава здраве за цялата година

Еньовден обещава здраве за цялата година

Еньовден обещава здраве за цялата година

На 24 юни според традиционния български календар е Еньовден. Църковният празник Рождение на св. Йоан Кръстител е популярен и като денят на билките – според фолклорните вярвания тогава те имат най-голяма лечебна сила. Българите го наричат още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене.

 

Ритуалите започват още предната вечер – при залез слънце от бистър извор се налива „мълчана вода“ – смята се, че изречени думи могат да погубят магическата й сила. За билки се ходи на другия ден, много рано сутринта, още преди изгрева на слънцето. По времето на самото събиране на растенията също се спазва ритуално мълчание. Когато започне да изгрява слънцето, жените се обръщат към него и през рамо наблюдават сянката си – ако се очертае цяла, здраве очаква семейството.

 

Между събраните билки задължително първо е еньовчето. Опитните билкарки познават 77 вида лечебни билки и половина – за болестта, чието име не се назовава. С част от набраните билки се правят венци, връзват се с червен конец и се наричат на членовете на семейството. През нощта венецът се оставя навън, а на следващия ден по него се гадае за здравето на онзи, чието име носи.

 

Лятното слънцестоене се празнува в много страни по света – в Русия го наричат Ива́н Купа́ла ( народното прозвище на св. Йоан Кръстител), в Полша - Ноц Швентоянска (Свети Иванова нощ), във Великобритания - midsummer day; на него французи и италианци прескачат огньове за здраве.

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Празници

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.