С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Хаг Пурим самеах! Весел Пурим!

Хаг Пурим самеах! Весел Пурим!

Хаг Пурим самеах! Весел Пурим!

Пурим е весел празник, на който евреите по цял свят отбелязват подвига на царица Естер, избавила народа си от заговора на злия Аман.

 

Историята на Естер

 

На третата година от царуването си царят на Персия Ахашверош празнувал в столицата си Суса в присъствието на големци и гости от близо и далеч. На седмия ден  повикал на трапезата царица Астин, но тя отказала да дойде. Това се приело като обида не само към царя, но и към пратениците на съюзниците му. Астин била низвергната, а царедварците започнали да обикалят царството, за да  търсят девойка, която да я замести.

 

Между избраните попаднала и Естер, еврейка по произход. Останала сираче, тя била отгледана от чичовия си син Мордехай. Когато я отвеждали към харема на царя, той я предупредил да не разкрива произхода си.

 

Всяка вечер по една девица влизала в покоите на Ахашверош, но на следващата сутрин той я отпращал. Щом дошъл реда на Естер обаче и царят прекарал нощта с нея, се влюбил безумно.  „И той тури царската корона на главата й, и направи я царица вместо Астин“. Мордехай пък бил приет в двора на царя.

 

Безоблачните дни на Естер обаче скоро приключили. Царят направил един от съветниците си – Аман, главен царедворец. Всички останали првенци му се поклонили в знак на почит, но Мордехай останал прав. Злият Аман решил да му отмъсти. Но да навреди само на него му се сторило малко – затова замислил план за унищожението на всички юдеи, които живеели по това време на територията на Персия. Той успял да убеди Ахашверош, че евреите трябва да бъдат изтребени. „И писма се изпратиха с бързоходци по всичките царски области, за да погубят, да избият, и да изтребят всичките юдеи, млади и стари, деца и жени, в един ден....и да разграбят имота им.

 

Мордехай  научил за заплахата и побързал да се види с Естер. Зарекъл я да говори с царя и да спаси народа си. Макар и уплашена за собствения си живот, тя поканила Ахашверош и Аман на угощение, на което разкрила пред царя произхода си и изобличила мерзавеца. Аман бил обесен на същата бесилка, която той самият бил приготвил за Мордехай; домът му бил дарен на царица Естер, а Мордехай бил провъзгласен за главен царедворец.

 

Така евреите останали да живеят на територията на Персия още 2400 години, а наследниците им празнуват подвига на Естер на веселия Пурим.

 

 

Как се празнува Пурим

 

Името му идва от „пур“ – жребий, защото според историята Аман се допитал до жребия, за да реши съдбата на евреите. Започва със събиране в синагогата, на което равинът чете описаната по-горе Мегилат Естер от огромен свитък. При всяко споменаване на името на Аман присъстващите  тропат с крака и въртят дървени кречетала, защото името на злосторника им е толкова омразно, че предпочитат да не го чуват.

 

Следва весел карнавал по улиците, на който и млади, и стари са маскирани. Черпят се с „ушите на Аман“ - триъгълни сладки с пълнеж от маково семе, мармалад или шоколад. Зрънцата маково семе символизират парите, които Аман щял да получи за предателството си. На този празник сщо е прието да се понапиеш – според поверието – до момента, в който престанеш да правиш разлика между това дали благославяш Мордехай или проклинаш Аман.

 

В деня на празника се дават и подарци – на децата се раздават лакомства, на възрастните – нещо сготвено и бутилка вино. Дават се и храна или пари на бедните.

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Празници

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.