С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Апостол Филип в един забавен стенопис от Флоренция

Апостол Филип в един забавен стенопис от Флоренция

Апостол Филип в един забавен стенопис от Флоренция

На 14 ноември се чества паметта на св. Филип – един от апостолите, следвали Христос. Чували сме и че е разпънат с главата надолу заради проповядването на християнската вяра. А ето и един епизод от живота му, любопитно илюстриран от ренесансовия художник Филипино Липи.


Кой е апостол Филип? Ако сте били в църквата Санта Мария Новелла, една от перлите на ренесансова Флоренция, едва ли някога ще забравите историята на светеца. Тя е изобразена в параклиса на Филипо Строци – влиятелен мъж с множество контакти в чужбина, заслужил си поста на съветник на самия Лоренцо Великолепни от династията на Медичите. Стенописите в параклиса са дело на Филипино Липи, който, макар и останал в сянката на прочутия си баща – Филипо Липи, също е значим ренесансов художник. Стенописите са завършени през 1502 година. В центъра на дясната стена е изобразена сцената „Св. Филип гони ехидната от храма в Йеропол“, а в люнета над нея – разпъването на светията.

Точно сцената с ехидната – всъщност малък дракон, както е видно от стенописа, привлича като магнит погледа на посетителите. Около повелително вдигналия ръка апостол Филип са се скупчили две групи мъже, направили отвратени физиономии. Някои от тях дори стискат носовете си – недвусмислен жест, който правим при отвратителна миризма. Тези вдясно дори поддържат блед младеж, очевидно припаднал от... отвратителната воня на животното. Сцената е много интересна, дори забавна, а ето откъсът от житието на св. Филип, върху който се основава изображението:

Филип обиколил много области в Мала Азия, смело проповядвал словото Божие, като понасял търпеливо гонения и страдания. Придружавала го сестра му - девойката Мариамна. Тук, по Божия повеля, се присъединил към тях и св. апостол Вартоломей. Те срещнали Йоан Богослов, който също проповядвал в Мала Азия и с него заедно дошли в другия Йеропол - Фригийски. Там Йоан ги оставил и отишъл по-нататък.

Град Йеропол бил пълен с идоли и идолски капища. Том между другите имало едно капище, до което се покланяли на змия ехидна. Тая гадина местните жители смятали за някакво божество, многобройни жреци й служители, суеверните жители й принасяли дарове и жертви. Апостолите изобличили лъжата и суетата на това поклонение и погубили ехидната, а храмът й опустял, понеже множество езичници повярвали в Господа. 

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Празници

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.