С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Интересни факти, които (може би) не знаем за Рождественския пост

Интересни факти, които (може би) не знаем за Рождественския пост

Интересни факти, които (може би) не знаем за Рождественския пост

На 15 ноември започват 40-дневните коледни пости. Дали обаче винаги са започвали на този ден? И винаги ли постът е бил толкова дълъг?Рождественският пост започва 40 дни преди Коледа, но... всъщност не знаем на коя дата е роден Исус. От въвеждането на Рождество Христово като празник през IV век християнските църкви дълго време го отбелязвали на различни дати. Единствено римо-католическата празнувала на 25 декември. Епископията в Антиохия заложила на 4 януари, тази в Александрия се колебаела между 19 април и 29 май. Едва в началото на V в. всички църкви с изключение на Арменската започнали да отбелязват Рождество на 25 декември.


Днес нещата не са много по-прости. Римско-католическата и повечето протестантски църкви празнуват на 25 декември по съвременния грегориански календар. Руската, Йерусалимската, Сръбската и Грузинската православни църкви, както и манастирите в Атон отбелязват Рождество по юлиянския календар на 7 януари.

Интересно е, че Българската църква, заедно с Гръцката (с изключение на Атон), Кипърската, Румънската и др. отбелязва Коледа на 25 декември не по грегорианския календар, а по новоюлиянския, който до 1 март 2800 г. съвпада с грегорианския.


В първите векове на християнството като официална религия празниците били предшествани от пости, само че много по-кратки. Преди Рождество в западните църкви постели от една до няколко седмици. В една своя беседа св. Йоан Златоуст говори за петдневен Рождественски пост. Броят на дните му постепенно нараствал и през IX век те станали вече 40 – за да напомнят за отшелничеството на Мойсей, който, след като постил 40 дни и нощи, получил каменните скрижали с Божиите заповеди. Според Новия завет Исус също постил 40 дни в пустинята. През 1166 г. константинополският патриарх Лука Хрисоверг окончателно се разпоредил преди Рождество да се пости 40 дни.


Какви храни са разрешени и забранени по време на постите научаваме от 56-тото правило на VI вселенски събор (678 г.), където е казано, че по време на поста християнинът трябва да се въздържа “както от всичко заклано, така също и от яйца и сирене, които са плод и произведение на онова, от което се въздържаме”. 

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Празници

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.