С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Тодоровден

Тодоровден

Тодоровден


Православната църква почита св. Теодор Тирон в два дни. Единият празник е постоянен - на 17 февруари, а другият е подвижен - в първата събота от Великият пост. 

По време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) продължавал да иска връщането на езичеството.
Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна.
Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни.

Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник.
Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица.
Предупредени своевременно, християните се хранили само с варено жито.


Тодоровден се нарича още Конски великден, Тудурица, Тодорова събота. Празникът е посветен на здравето на конете.
На този ден преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова, украсяват ги с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол.
От обредните хлябове се слага и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица.
На празника се изпълняват и обреди, свързани с младите невести, които са в първата година от сватбата си.
В някои райони младата булка, облечена в невестинската си премяна, отива в петък вечер на църква. Придружава я свекървата, която носи тепсия с варена царевица или варено жито и отгоре специален колак. Невестите остават навън, а свекървите влизат вътре, където свещеникът “отчита донесеното”. На връщане те и други жени ритат невестите. Върнатото жито разпръскват по градините, за да расте посятото.
Изпълнява се и друга интересна обредна практика за здраве и плодовитост.
Сутринта на празника младата булка приготвя малки хлебчета.
Празнично облечена, тя обикаля домовете на близки и роднини, раздава от тях, а домакините й пожелават деца. Накрая невестата отива при родителите си, където идват и зетят и свекървата и се слага обща трапеза.

източник :  сп. "Кулинарен Журнал"

Свързани рецепти за  Тодоровден

Тодоров хляб

Варена леща по манастирски
Постно зеле с ориз и праз
Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Празници

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.