С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Виа Долороса и пътят на Христос към Голгота

Виа Долороса и пътят на Христос към Голгота

Виа Долороса и пътят на Христос към Голгота

Разпети Петък е денят, в който Иисус Христос е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството. Православните християни го отбелязват с църковно богослужение – Света литургия, през деня и вечерня, на която се припомнят страданията, смъртта и погребението на Христос. В средата на храма се издига символичен гроб, а на престола се поставя Плащаницата, в която е бил загърнат Божият Син. Християните идват в храма и носят цветя  - подобно на погребение.  Целуват последователно Христовото Тяло, извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място – това всъщност е популярното „минаване под масата“.
Ако сте посещавали Гърция на Разпети Петък, сигурно сте виждали процесията, която излиза от храма и обикаля града. Тя следва носилка, която символично изобразява ковчега на Христос. Традицията напомня погребално шествие.
Католиците и протестантите също отбелязват Разпети Петък с шествие, но то следва Кръстния път на Христос до Голгота. Тържествена процесия започва от храма и свършва на специално указано място, символизиращо гроба Господен. Формално тя следва известната „Via Dolorosa” – „Скръбния път” в Йерусалим – маршрута, изминат от Иисус в последния му земен ден. В самия Йерусалим и до днес на този ден се събират хиляди християни, за да минат по стъпките му. Традицията води началото си от XII век, когато Йерусалим бил столица на кръстоносците. По „Via Dolorosa”  има четиринадесет спирки, свързани с различни събития. Отбелязани са с римските цифри от I до XIV, макар че издълбаните в камъка знаци на места са трудно видими заради стоките на малките съседни магазинчета, накачулени по стените наоколо: Първа спирка: Иисус е обвинен. Втора спирка: Иисус е бичуван и му е даден кръста. Трета спирка: Иисус пада за първи път. Четвърта спирка: Иисус среща Дева Мария. Пета спирка: Симон Киринеецът е принуден от римските войници да помогне на Иисус в носенето на кръста. На това място Иисус се подпира на каменната стена и оставя следа с дланта си. Шеста спирка: Вероника изтрива потта от лицето на Иисус. Според вярващите неговият образ се запечатва върху платното. Седма спирка: Иисус пада за втори път. Осма спирка: Иисус утешава дъщерите на Йерусалим – няколко жени, дошли да оплакват съдбата му. Девета спирка: Иисус пада за трети път. Последните пет спирки от Кръстния път са в Базиликата на Божи гроб. Десета спирка: На Голгота, площада пред храма на Божи гроб - Иисус е съблечен. Единадесета спирка: На Голгота - Иисус е прикован на Кръста. Дванадесета спирка: На Голгота - Иисус издъхва на Кръста. Тринадесета спирка: Пред Камъка на помазването, където поставили след свалянето от кръста тялото на Христа и където Йосиф Ариматейски го умил с благовония. Четиринадесета спирка: Самата гробница, над която е издигнат параклис (на гръцки кувуклия).

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Празници

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.