С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Веселите обичаи на Лазаровден

Веселите обичаи на Лазаровден

Веселите обичаи на Лазаровден

В събота преди Цветница се празнува Лазаровден. Християнският празник почита на Свети Лазар, брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и връща към живот. В народната традиция това е един от най-веселите празници, свързан с възраждането на природата през пролетта, любовта и женитбата. Навсякъде лазарките обикалят къщите и извършват ритуали за здраве и берекет, но отделните области си имат и свои специфични традиции. Ето какво разказват няколко читателки на сп. „Кулинарен журнал“ за обичаите в техния роден край. 

Веселка Минчева от Бяла Слатина: В моето семейство се спазват всички обичаи. Затова ние с братовчедките ми на Лазаровден си идваме от града и се включваме в групата на лазарките. Както е прието, ходим по домовете и пеем традиционни песни, а домакините ни даряват с яйца и плодове.

Галина Баева от Кърджали: Моята баба приготвя яйченик – продълговата пита, подобна на вретено, със сурово бяло яйце в средата. Над яйцето кръстосва две ленти от тесто, след което го изпича. Яйченикът се поставя на общата трапеза, но най-напред се отчупва парче за домакинята на дома, за да се излюпят много и все женски пилета.

Велика Иванова от Своге: В нашия край има лазарски „чети”, които обикалят къщите. „Пеячките” пеят, а „шеталиците” танцуват (шетат) за берекет и за здраве. Освен това има „боенек” - преоблечена като мъж мома - „зет“ и малко момиче, което играе ролята на „лазарова булка“.

Яница Яколова от с. Бързина: Според народните вярвания Лазаровден е посветен на нивите, ливадите и горите. Жените омесват питки и обредни хлябове и чакат гости. Цялата къща се украсява със свежи цветя. Рано сутринта млади момичета, пременени в нови дрехи и закичени с венчета от свежи цветя, тръгват да обикалят домовете. След пожеланията, стопаните ги даряват с питки, орехи и пресни сурови яйца, които да боядисват през идващата седмица на Велики четвъртък. Всички дарове се поднасят в сито, за да е „сита годината“. Вечерта стопанките почват месенето на „куклите“ - продълговати краваи, приличащи на човешки фигури, предназначени за следващия ден – Цветница.


Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Празници

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.