С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Свети Никола Чудотворен

Свети Никола Чудотворен

Свети Никола Чудотворен

На 6 декември  последният празник преди цикъла, свързан с Рождесто Христово, е Никулден или свети Никола както го нарича народът. Той е трети пореден празник през декември : св. Варвара - 4 декември, св. Сава - 5 декември и свети Никола - 6 декември.

Има народна поговорка заради тази поредица : "Варвара вари, Сава соли, а Никола яде".


Св. Никола чудотворец се ползва сизвънредно голяма почит и признание след христианските народи. Възпят е в много народни песни, героизиран в народните легенди. В някои песни се пее, как светецът дяла камък да направи кораб, "за да ходи в земи некръстени", друг път да гради черква, но не му достига сребро, злати и безценен камък. Свети Никола ударил с патерица морето, и то се разделило, рибата попаднала на сухо, той я взел и казал, че у трябва сребро, злато и безценен камък да съгради черква.

Безценният камък да свети на олтара,

а тебе ще курбан клати,
курбан клати на църквите,
курбан да си дор до века !


Оттогава, казват, останал обичаят на Никулден да се готви риба във всеки дом.

Също така св. Никола е покровител на моряци и банкери, а на 6 декември и е официален празник на морския град Бургас.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др. На празника да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник.

В традицията на празничната маса e да се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.


Рецепти за НИКУЛДЕН


ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА НИКОЛА, НИКОЛИНА, НЕНКА И НИНА !!!
Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Празници

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.