Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

На Архангеловден се празнува с овнешко

На Архангеловден се празнува с овнешко

На Архангеловден се празнува с овнешко

Думата „архангел“ от гръцки значи „велик посланик на Бога“ („арх“ – велик или първи, „ангел“ – Божи посланик“). Според християнската религия архангелите са седем: Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил. Архангел Михаил представя Божието слово, архангел Гавраил е носител на Божите тайни, Рафаил - лечител на недъзите, Уриил - просветител на душите, Салатиил е молител и застъпник пред Бога, Иехудиил е прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божите благословения. Архангелите имат за задача да известяват хората за Божията воля, както и да предават послания от него. Те са връзката между Небето, духовния свят, и Земята, човешкия род, пазители на всички земни жители, небесни сили, които помагат на човека „да прогледне“ за истинския смисъл на живота. Михаил е техният ръководител и вдъхновител, понякога наричан и военачалник.

На него се пада и една от най-отговорните задачи – той е „пазител на душите“ и като такъв негово е и задължението да ги прибира обратно в последния земен миг и да ги охранява от зли сили по пътя им към Бог. Според поверието Архангел Михаил взима душата, като подава на човека китка зеленина или ябълка - ако умиращият се усмихва, значи му е подал златна ябълка. Заради връзката със смъртта в съботата преди празника се прави Рангеловската задушница - една от най-големите през годината. На гроба се носят плодове, зреещи през сезона и много цветя - те символизират добродетелите.
На самия Архангеловден – 8 ноември, във всеки български православен храм се отслужва тържествена Света Литургия и се прави водосвет за здраве. Прави се курбан, като обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си обредни хлябове - „боговица“ и "рангелов хляб". Освен това на трапезата се слагат шилешка супа, варен зрял фасул, жито, друсан кебап от овнешко месо и сладка баница с настъргани ябълки.ИНТЕРЕСНО

Още в зората на християнството архангелите били изобразявани по стените на църквите със свои характерни черти и атрибути.

Архангел Михаил бил представян как тъпче с крака Луцифер и със зелена финикова клонка в лявата ръка, с копие в дясната, което завършва с бяла хоругва, украсена с червен кръст.

Архангел Гавриил бил изобразяван в дясната ръка с фенер, в който горяла запалена свещ, а в лявата с огледало от зелен яспис, по което имало червени точки.

Архангел Рафаил е представян с леко повдигната лява ръка, в която държи съд с лекарствени средства, а с дясната води младия Товия, който носи риба, уловена в река Тигър.

Уриил бил рисуван да държи пред гърдите си с дясната ръка изваден меч, а с лявата, пусната надолу - огнен пламък.

Архангел Салатиил бил изобразяван със склонени глава и поглед, и с ръце, притиснати към гърдите, както при човек, който се моли в умиление.

На иконите Иехудиил държи с дясната си ръка златен венец, а с лявата бич от три черни въжета.

Архангел Варахиил е рисуван с бели рози на гърдите.


Овнешко с прясно зеле

14 лв.

2 ч

4-6 порции

1 кг и 500 г овнешко месо

250 мл олио

2 глави кромид

3-4 с. л. сладък червен пипер

1 голяма прясна зелка

1 домат

сол

щипка лимонтозу


1. Нарежете месото на хапки. Загрейте олиото в тенджера и запържете в него месото от всички страни. След като промени цвета си, добавете нарязания лук и бъркайте, докато стане прозрачен.

2. Сипете щедро сладък червен пипер. Налейте малко вода и оставете да ври около половин час.

3. След това прибавете нарязаното зеле, сол на вкус, лимонтозуто и нарязания на кубчета домата. Разбъркайте и оставете да къкри, докато омекне и водата изври.


Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Празници

Кой е Свети Илия?

Кой е Свети Илия?

За старозаветния пророк св. Илия е разказано в Трета и Четвърта книга „Царства“ . Той се появява, за да върне еврейския народ към бог Яхве, защото под влияние на Езавел, съпругата на цар Ахав, бил въведен култа към Ваал. Нищо не се знае за произхода му, а името си, което означава „Яхве е моят Бог“, явно е получил в следствие на делата си. 
Още »
Петровден

Петровден


Според християнския календар Петровден се свързва със св. апостоли Петър и Павел.
Имен ден имат : Петър, Павел, Кремена, Камен, Петя, Пейо, Павлина и Полина.
Рецепти за Петровден
Още »
Виа Долороса и пътят на Христос към Голгота

Виа Долороса и пътят на Христос към Голгота

Разпети Петък е денят, в който Иисус Христос е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството. Православните християни го отбелязват с църковно богослужение – Света литургия, през деня и вечерня, на която се припомнят страданията, смъртта и погребението на Христос. 

Още »
Цветница (Връбница)

Цветница (Връбница)

Цветница (Връбница) се празнува винаги в неделята преди Великден, за да се припомни тържественото влизане на Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Много цветен пролетен празник, на който хората отиват на тържествена служба в църквата, откъдето взимат осветени върбови клонки. Рецепти за Цветница

Още »
Веселите обичаи на Лазаровден

Веселите обичаи на Лазаровден

В събота преди Цветница се празнува Лазаровден. Християнският празник почита свети Лазар, брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и връща към живот. В народната традиция това е един от най-веселите празници, свързан с възраждането на природата през пролетта, любовта и женитбата. Навсякъде лазарките обикалят къщите и извършват ритуали за здраве и берекет, но отделните области си имат и свои специфични традиции. Ето какво разказват няколко читателки на сп. „Кулинарен журнал“ за обичаите в техния роден край. 

Още »
„Великото яйце надвива и природните стихии...“

„Великото яйце надвива и природните стихии...“

Интервю със ст. н. с. д-р Светла Ракшиева, заместник-директор на Националния етнографски институт с музей

Още »
Йорданов ден Богоявление

Йорданов ден Богоявление

Според библейската легенда на 6 януари Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Още »
Свети Никола Чудотворен

Свети Никола Чудотворен

На 6 декември православната църква чества деня на Св. Никола - покровител на моряци и банкери. Официален празник на морския град Бургас. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др. Рецепти за НИКУЛДЕН Още »
5 декември - ден на св. Сава Освещени

5 декември - ден на св. Сава Освещени

Имен ден на Венцислав/а, Владислав/а, Десислав/а, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав/а, Слав/а, Славей, Славейка, Слави, Славка, Славчо, Станислав/а, Съби, Събина, Савина

Още »
Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.