С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

За архангелите, техния водач Михаил и неговия празник

За архангелите, техния водач Михаил и неговия празник

За архангелите, техния водач Михаил и неговия празник

Думата „архангел“ от гръцки значи „велик посланик на Бога“ („арх“ – велик или първи, „ангел“ – Божи посланик“). Според християнската религия архангелите са седем: Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил. Архангел Михаил представя Божието слово, архангел Гавраил е носител на Божите тайни, Рафаил - лечител на недъзите, Уриил - просветител на душите, Салатиил е молител и застъпник пред Бога, Иехудиил е прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божите благословения. Архангелите имат за задача да известяват хората за Божията воля, както и да предават послания от него. Те са връзката между Небето, духовния свят, и Земята, човешкия род, пазители на всички земни жители, небесни сили, които помагат на човека „да прогледне“ за истинския смисъл на живота. Михаил е техният ръководител и вдъхновител, понякога наричан и военачалник.

На него се пада и една от най-отговорните задачи – той е „пазител на душите“ и като такъв негово е и задължението да ги прибира обратно в последния земен миг и да ги охранява от зли сили по пътя им към Бог. Според поверието Архангел Михаил взима душата, като подава на човека китка зеленина или ябълка - ако умиращият се усмихва, значи му е подал златна ябълка. Заради връзката със смъртта в съботата преди празника се прави Рангеловската задушница - една от най-големите през годината. На гроба се носят плодове, зреещи през сезона и много цветя - те символизират добродетелите.
На самия Архангеловден – 8 ноември, във всеки български православен храм се отслужва тържествена Света Литургия и се прави водосвет за здраве. Прави се курбан, като обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си обредни хлябове - „боговица“ и "рангелов хляб". Освен това на трапезата се слагат шилешка супа, варен зрял фасул, жито, друсан кебап от овнешко месо и сладка баница с настъргани ябълки.ИНТЕРЕСНО

Още в зората на християнството архангелите били изобразявани по стените на църквите със свои характерни черти и атрибути.

Архангел Михаил бил представян как тъпче с крака Луцифер и със зелена финикова клонка в лявата ръка, с копие в дясната, което завършва с бяла хоругва, украсена с червен кръст.

Архангел Гавриил бил изобразяван в дясната ръка с фенер, в който горяла запалена свещ, а в лявата с огледало от зелен яспис, по което имало червени точки.

Архангел Рафаил е представян с леко повдигната лява ръка, в която държи съд с лекарствени средства, а с дясната води младия Товия, който носи риба, уловена в река Тигър.

Уриил бил рисуван да държи пред гърдите си с дясната ръка изваден меч, а с лявата, пусната надолу - огнен пламък.

Архангел Салатиил бил изобразяван със склонени глава и поглед, и с ръце, притиснати към гърдите, както при човек, който се моли в умиление.

На иконите Иехудиил държи с дясната си ръка златен венец, а с лявата бич от три черни въжета.

Архангел Варахиил е рисуван с бели рози на гърдите.


Овнешко с прясно зеле

14 лв.

2 ч

4-6 порции

1 кг и 500 г овнешко месо

250 мл олио

2 глави кромид

3-4 с. л. сладък червен пипер

1 голяма прясна зелка

1 домат

сол

щипка лимонтозу


1. Нарежете месото на хапки. Загрейте олиото в тенджера и запържете в него месото от всички страни. След като промени цвета си, добавете нарязания лук и бъркайте, докато стане прозрачен.

2. Сипете щедро сладък червен пипер. Налейте малко вода и оставете да ври около половин час.

3. След това прибавете нарязаното зеле, сол на вкус, лимонтозуто и нарязания на кубчета домата. Разбъркайте и оставете да къкри, докато омекне и водата изври.


Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Празници

Днес честваме св. Димитър и неговата роля в създаването на Второто българско царство

Днес честваме св. Димитър и неговата роля в създаването на Второто българско царство

Името на св. Димитър е свързано и с историята на българския народ. На Димитровден, през 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт.  Още »
Щрихи от стара София - наемането на слугини на Димитровден

Щрихи от стара София - наемането на слугини на Димитровден

"На площад „Трапезица” ставаше два пъти в годината така нареченият слугински пазар: веднъж на Гергьовден и втори път – на Димитровден. Тогава домашните помощници ги наричаха слуги и слугини, а стопаните им – господари и господарки. Бащи от близките села довеждаха още невръстни момичета – да ги „цанят” Още »

"Слугиня" - разказ от Иван Вазов

"Слугини всякога се намират - как ги имат хората! - но работата е, като я имаш, да знаеш да я привлечеш... Ето и последната ни слугиня, Стоила: не щя да ме послушаш и ни напусна. Сега се губим като патки из мъгла..." Още »
ОТКЪДЕ СЕ ВЗЕ ЗМЕЯТ В ЛЕГЕНДАТА ЗА СВ. ГЕОРГИ?

ОТКЪДЕ СЕ ВЗЕ ЗМЕЯТ В ЛЕГЕНДАТА ЗА СВ. ГЕОРГИ?

(Втора част)

На по-късен етап успоредно с житието на светеца се появяват разкази за неговите чудеса. Отначало те са апокрифни, но това не пречи да са широко разпространени. Приема се, че възникват като устна легенда в Близкия Изток, в христианско-монашеска среда около VIII – IХ в.

Още »
Цветница (Връбница)

Цветница (Връбница)

Цветница (Връбница) се празнува винаги в неделята преди Великден, за да се припомни тържественото влизане на Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Много цветен пролетен празник, на който хората отиват на тържествена служба в църквата, откъдето взимат осветени върбови клонки. Рецепти за Цветница

Още »
Веселите обичаи на Лазаровден

Веселите обичаи на Лазаровден

В събота преди Цветница се празнува Лазаровден. Християнският празник почита свети Лазар, брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и връща към живот. В народната традиция това е един от най-веселите празници, свързан с възраждането на природата през пролетта, любовта и женитбата. Навсякъде лазарките обикалят къщите и извършват ритуали за здраве и берекет, но отделните области си имат и свои специфични традиции. Ето какво разказват няколко читателки на сп. „Кулинарен журнал“ за обичаите в техния роден край. 

Още »
Йорданов ден Богоявление

Йорданов ден Богоявление

Според библейската легенда на 6 януари Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Още »
На Кръстци животните проговарят с човешки глас

На Кръстци животните проговарят с човешки глас

На 5  януари - Зимен Кръстовден, птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят Още »
Рождество Христово (Коледа)

Рождество Христово (Коледа)

Рождество Христово се възприема като най-светлия, най-обичания и почитан религиозен празник сред народите, приели християнската вяра. Коледа е народното наименование на Рождество, в някои краища го наричат още "Божик" и "Божич") е продължение на празника Бъдни вечер и обичайно-обредната традиция е много богата. Рецепти за Бъдни вечер Рецепти за Коледа
Още »
Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.