Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Кой е Свети Илия?

Кой е Свети Илия?

Кой е Свети Илия?

За старозаветния пророк св. Илия е разказано в Трета и Четвърта книга „Царства“ . Той се появява, за да върне еврейския народ към бог Яхве, защото под влияние на Езавел, съпругата на цар Ахав, бил въведен култа към Ваал. Нищо не се знае за произхода му, а името си, което означава „Яхве е моят Бог“, явно е получил в следствие на делата си. По това време финикийският бог Ваал - божество на природата, отговарящ за дъжда, гръмотевицата и светкавицата, бил почитан сред евреите в образа на телец. Служели му, като му принасяли човешки жертви, в повечето случаи на деца.

 

Пророкът предизвиквал от името на Яхве не само него, а и Езавел, жреците ѝ, Ахаав и цял Израел. Езавел, разгневена от заповедта на Илия да се избият всички неини жреци, заплашила да го убие, но пророкът избягал в пустинята, където прекарал 40 дни и 40 нощи и дори разговарял с Бог, който го насърчил да продължи делото си.

 

Вторият сблъсък на Илия с властта започнал, след като цар Ахав поискал да отнеме лозето на някой се Навутей, защото било близо да палата му. Човекът отказал и Ахав, макар и ядосан, се оттеглил. Коварната му съпруга обаче намерила двама лъжесвидетели, които набедили Навутей, че е хулил царя. Затова и го убили с камъни.

 

По Божия заръка разгневеният Илия отишъл при царя и го обвинил в убийство и кражба. Избухнала свада, в която Ахав го нарекъл свой враг. Това разлютило още повече Илия и той изрекъл страшно пророчество – че цялата държава ще отхвърли властта на царя, че кучета ще разкъсат Езавел и че цялото му семейство ще умре. Като чул това, царят се разкаял, а Бог се смилил над него. Жена му Езавел и синът му Охозия обаче продължили да почитат бог Ваал. След като Охозия станал цар, паднал и се наранил сериозно. Илия предрекъл, че няма да стане от леглото. Така и се случило.

 

След като изпълнил мисията си на земята, пророк Илия се възнесъл на небето. Старият завет разказва, че веднъж стигнал да бреговете на река Йордан заедно с ученика си Елисей. Илия свалил кожуха си и ударил водата с него. Тя се разделила и двамата преминали по сухо. Извежднъж се извила вихрушка и от небето се спуснала огнена колесница с огнени коне и отнесла пророка. Когато отлитал, кожухът му паднал на земята и Елисей го взел. 

Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Празници

Петровден

Петровден


Според християнския календар Петровден се свързва със св. апостоли Петър и Павел.
Имен ден имат : Петър, Павел, Кремена, Камен, Петя, Пейо, Павлина и Полина.
Рецепти за Петровден
Още »
Виа Долороса и пътят на Христос към Голгота

Виа Долороса и пътят на Христос към Голгота

Разпети Петък е денят, в който Иисус Христос е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството. Православните християни го отбелязват с църковно богослужение – Света литургия, през деня и вечерня, на която се припомнят страданията, смъртта и погребението на Христос. 

Още »
Цветница (Връбница)

Цветница (Връбница)

Цветница (Връбница) се празнува винаги в неделята преди Великден, за да се припомни тържественото влизане на Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Много цветен пролетен празник, на който хората отиват на тържествена служба в църквата, откъдето взимат осветени върбови клонки. Рецепти за Цветница

Още »
Веселите обичаи на Лазаровден

Веселите обичаи на Лазаровден

В събота преди Цветница се празнува Лазаровден. Християнският празник почита свети Лазар, брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и връща към живот. В народната традиция това е един от най-веселите празници, свързан с възраждането на природата през пролетта, любовта и женитбата. Навсякъде лазарките обикалят къщите и извършват ритуали за здраве и берекет, но отделните области си имат и свои специфични традиции. Ето какво разказват няколко читателки на сп. „Кулинарен журнал“ за обичаите в техния роден край. 

Още »
„Великото яйце надвива и природните стихии...“

„Великото яйце надвива и природните стихии...“

Интервю със ст. н. с. д-р Светла Ракшиева, заместник-директор на Националния етнографски институт с музей

Още »
Йорданов ден Богоявление

Йорданов ден Богоявление

Според библейската легенда на 6 януари Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Още »
Свети Никола Чудотворен

Свети Никола Чудотворен

На 6 декември православната църква чества деня на Св. Никола - покровител на моряци и банкери. Официален празник на морския град Бургас. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др. Рецепти за НИКУЛДЕН Още »
5 декември - ден на св. Сава Освещени

5 декември - ден на св. Сава Освещени

Имен ден на Венцислав/а, Владислав/а, Десислав/а, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав/а, Слав/а, Славей, Славейка, Слави, Славка, Славчо, Станислав/а, Съби, Събина, Савина

Още »
Андреевден

Андреевден

На 30 ноември Българската православна църква чества паметта на Св. апостол Андрей Първозвани. Наречен е така, защото пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа.

Според народа неговият ден е и Мечкинден- празнува се в част на мечката. Наричат го още Андреевден, Едрей или Едревден. Този ден се свързва и с разбирането, че започва нарастването на деня. Имен ден празнуват: Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.

Рецепти за Андреевден
Още »
Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.