Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Виа Долороса и пътят на Христос към Голгота

Виа Долороса и пътят на Христос към Голгота

Виа Долороса и пътят на Христос към Голгота

Разпети Петък е денят, в който Иисус Христос е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството. Православните християни го отбелязват с църковно богослужение – Света литургия, през деня и вечерня, на която се припомнят страданията, смъртта и погребението на Христос. В средата на храма се издига символичен гроб, а на престола се поставя Плащаницата, в която е бил загърнат Божият Син. Християните идват в храма и носят цветя  - подобно на погребение.  Целуват последователно Христовото Тяло, извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място – това всъщност е популярното „минаване под масата“.
Ако сте посещавали Гърция на Разпети Петък, сигурно сте виждали процесията, която излиза от храма и обикаля града. Тя следва носилка, която символично изобразява ковчега на Христос. Традицията напомня погребално шествие.
Католиците и протестантите също отбелязват Разпети Петък с шествие, но то следва Кръстния път на Христос до Голгота. Тържествена процесия започва от храма и свършва на специално указано място, символизиращо гроба Господен. Формално тя следва известната „Via Dolorosa” – „Скръбния път” в Йерусалим – маршрута, изминат от Иисус в последния му земен ден. В самия Йерусалим и до днес на този ден се събират хиляди християни, за да минат по стъпките му. Традицията води началото си от XII век, когато Йерусалим бил столица на кръстоносците. По „Via Dolorosa”  има четиринадесет спирки, свързани с различни събития. Отбелязани са с римските цифри от I до XIV, макар че издълбаните в камъка знаци на места са трудно видими заради стоките на малките съседни магазинчета, накачулени по стените наоколо: Първа спирка: Иисус е обвинен. Втора спирка: Иисус е бичуван и му е даден кръста. Трета спирка: Иисус пада за първи път. Четвърта спирка: Иисус среща Дева Мария. Пета спирка: Симон Киринеецът е принуден от римските войници да помогне на Иисус в носенето на кръста. На това място Иисус се подпира на каменната стена и оставя следа с дланта си. Шеста спирка: Вероника изтрива потта от лицето на Иисус. Според вярващите неговият образ се запечатва върху платното. Седма спирка: Иисус пада за втори път. Осма спирка: Иисус утешава дъщерите на Йерусалим – няколко жени, дошли да оплакват съдбата му. Девета спирка: Иисус пада за трети път. Последните пет спирки от Кръстния път са в Базиликата на Божи гроб. Десета спирка: На Голгота, площада пред храма на Божи гроб - Иисус е съблечен. Единадесета спирка: На Голгота - Иисус е прикован на Кръста. Дванадесета спирка: На Голгота - Иисус издъхва на Кръста. Тринадесета спирка: Пред Камъка на помазването, където поставили след свалянето от кръста тялото на Христа и където Йосиф Ариматейски го умил с благовония. Четиринадесета спирка: Самата гробница, над която е издигнат параклис (на гръцки кувуклия).

Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Празници

Цветница (Връбница)

Цветница (Връбница)

Цветница (Връбница) се празнува винаги в неделята преди Великден, за да се припомни тържественото влизане на Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Много цветен пролетен празник, на който хората отиват на тържествена служба в църквата, откъдето взимат осветени върбови клонки. Рецепти за Цветница

Още »
Веселите обичаи на Лазаровден

Веселите обичаи на Лазаровден

В събота преди Цветница се празнува Лазаровден. Християнският празник почита свети Лазар, брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и връща към живот. В народната традиция това е един от най-веселите празници, свързан с възраждането на природата през пролетта, любовта и женитбата. Навсякъде лазарките обикалят къщите и извършват ритуали за здраве и берекет, но отделните области си имат и свои специфични традиции. Ето какво разказват няколко читателки на сп. „Кулинарен журнал“ за обичаите в техния роден край. 

Още »
„Великото яйце надвива и природните стихии...“

„Великото яйце надвива и природните стихии...“

Интервю със ст. н. с. д-р Светла Ракшиева, заместник-директор на Националния етнографски институт с музей

Още »
Йорданов ден Богоявление

Йорданов ден Богоявление

Според библейската легенда на 6 януари Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Още »
Свети Никола Чудотворен

Свети Никола Чудотворен

На 6 декември православната църква чества деня на Св. Никола - покровител на моряци и банкери. Официален празник на морския град Бургас. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др. Рецепти за НИКУЛДЕН Още »
5 декември - ден на св. Сава Освещени

5 декември - ден на св. Сава Освещени

Имен ден на Венцислав/а, Владислав/а, Десислав/а, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав/а, Слав/а, Славей, Славейка, Слави, Славка, Славчо, Станислав/а, Съби, Събина, Савина

Още »
Андреевден

Андреевден

На 30 ноември Българската православна църква чества паметта на Св. апостол Андрей Първозвани. Наречен е така, защото пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христа.

Според народа неговият ден е и Мечкинден- празнува се в част на мечката. Наричат го още Андреевден, Едрей или Едревден. Този ден се свързва и с разбирането, че започва нарастването на деня. Имен ден празнуват: Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.

Рецепти за Андреевден
Още »
21 НОЕМВРИ – ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

21 НОЕМВРИ – ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

На 21 ноември се празнува Въведение Богородично или деня, в който родителите на Дева Мария я завеждат в храма, за да я посветят на Бога. От 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

 
Още »
Постни ястия за Коледните пости

Постни ястия за Коледните пости

Рождественският или Филиповият пост (т. е. Коледните пости) продължава 40 дни – от 15 ноември до 24 декември. На 14 ноември са така наречените Коледни заговезни, последният ден преди постите, когато е разрешено похапването на продукти с животински произход.

Още »
Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.