С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Св. Екатерина – ерудираната бунтарка, разпъната на колело от неверниците

Св. Екатерина – ерудираната бунтарка, разпъната на колело от неверниците

Св. Екатерина – ерудираната бунтарка, разпъната на колело от неверниците

На 24 ноември почитаме св. Екатерина - девойка, с блестящо образование, интелектуална съперница на видни философи и учени, умряла мъченически за християнската вяра.

 

Според преданието Екатерина била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майката на Екатерина, тайно изповядвала християнството, я изпраща при един отшелник, който я посвещава във вярата.

 

Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император (вероятно Максимиан, Максимин II, или Максенций). Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните. Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 година.

 

В преданието се разказва как ангели отнасят тялото ѝ в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

 

Главен символ на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като “колелото на Екатерина”.

 

В традиционната българска народна култура денят на св. Екатерина (познат като “Света Катерина”, 24 ноември) се почита най-вече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива “за Баба Шарка”.

 

В Родопската област (Средни Родопи) светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

 

В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието на деня на св. Катерина се празнувал против мишки (т. нар. Миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да “замажат и затворят очите” на мишките. /БГНЕС

 

Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Празници

21 НОЕМВРИ – ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

21 НОЕМВРИ – ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

На 21 ноември се празнува Въведение Богородично или деня, в който родителите на Дева Мария я завеждат в храма, за да я посветят на Бога. От 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

 
Още »
ВЪЛЧИ ДНИ СЛЕД АРХАНГЕЛОВДЕН

ВЪЛЧИ ДНИ СЛЕД АРХАНГЕЛОВДЕН

Жените не извършват никаква женска работа в къщата – не предат, не тъкат, не шият, не плетат и изобщо не пипат вълна. Още »
С КАКВИ ЯСТИЯ ПОСРЕЩАМЕ АРХАНГЕЛОВДЕН

С КАКВИ ЯСТИЯ ПОСРЕЩАМЕ АРХАНГЕЛОВДЕН

Жените приготвят и раздават помежду си обредни хлябове - „боговица“, "рангелов хляб", „рангелово блюдо,“ параклис. Още »
ЗА АРХАНГЕЛИТЕ И ТЕХНИЯ ВОДАЧ МИХАИЛ

ЗА АРХАНГЕЛИТЕ И ТЕХНИЯ ВОДАЧ МИХАИЛ

Според християнската религия архангелите са седем: Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил.

Още »
НА СВ. НЕСТОР МИШКИТЕ ИЗЛИЗАТ ОТ КОРЕМА НА ДЯВОЛА

НА СВ. НЕСТОР МИШКИТЕ ИЗЛИЗАТ ОТ КОРЕМА НА ДЯВОЛА

Къщата, хамбарите, кошарите се почистват и измитат. Меси се прясна, содена питка, която се разчупва на парчета и те се слагат навсякъде по ъглите, за да хапнат мишките и да бъдат милостиви. Още »
ЩРИХИ ОТ СТАРА СОФИЯ

ЩРИХИ ОТ СТАРА СОФИЯ

За "пазара на слугини", както се наричало наемането на домашни прислужнички, разказва Райна Костенцева в книгата си  „Моят роден град София в края на XIX – началото на ХХ век и след това“ : Още »
КАКВО ДА СЛОЖИМ НА ТРАПЕЗАТА ЗА ДИМИТРОВДЕН

КАКВО ДА СЛОЖИМ НА ТРАПЕЗАТА ЗА ДИМИТРОВДЕН

На масата се слагат обреден хляб, овче месо, ракия, както и различни ястия от зеленчуци. Именниците приготвят пилешка супа – ако са мъже – от петел, ако са жени – от кокошка. Десертът е от печени сезонни плодове.

Още »
КАК СВ. ДИМИТЪР СПАСИЛ СВ. ГЕОРГИ

КАК СВ. ДИМИТЪР СПАСИЛ СВ. ГЕОРГИ

Народът казва „св. Димитър язди червен кон и от брадата му се посипват първите снежинки“. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове. Още »
КАК СВ. ДИМИТЪР ПОМОГНАЛ НА БЪЛГАРИТЕ

КАК СВ. ДИМИТЪР ПОМОГНАЛ НА БЪЛГАРИТЕ

Името на св. Димитър е свързано и с историята на българския народ. Още »
Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.