С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Да рискуваш живота си заради пита сирене

Да рискуваш живота си заради пита сирене

Да рискуваш живота си заради пита сирене

Великобритания обича своите сирена и им отделя много внимание – празниците в негова чест са поне няколко. Най-прочута и древна е гонката на цели пити сирене по зашеметително стръмния хълм Купърс край Бърдлип, Глостършир.


Тук се събират хиляди, дошли от цял свят, за да участват в догонването на пуснатата по склона пита. Финалистът я получава като награда, макар и малко поомърляна.


Малцина днес знаят, че идеята за надпреварата възниква в селцето Брокуърт още по времето на Юлий Цезар, когато местните търкалят горящи колела от каруци като част от ритуал за плодородие.Днес се провеждат 5 гонки, включително и женска, надолу по 200-метровия хълм с наклон 45 градуса, и 4 нагоре, като всеки изкачва по 1 пита. Най-опасно е лудешкото търкаляне, заради което долу чака линейка – редовно има счупени ръце и крака.


Интересно е да се знае, че питите тежат обикновено по 3 кг и са с диаметър 40 см, но се е случвало и да са различни – най-тежката е била цели 18 кг, от сирене чедър, предоставена от участник от Нова Зеландия.


В следвоенните години пък смелчаците търчали подир дървени пити – истинските се върнали на пистата едва през 1954 г. Днес за празника се приготвят пити от жълтото сирене „Дабъл Глочестър“ и честта да ги пуснат по склона имат единствено производителите им.

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.