С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Какво е ацидофилно мляко и има ли то почва у нас?

Какво е ацидофилно мляко и има ли то почва у нас?

Какво е ацидофилно мляко и има ли то почва у нас?

От много години светът познава и използва ацидофилното мляко. Получава се чрез подквасването по класическа технология на пастьоризирано прясно мляко със закваска от ацидофилни бактерии Lactobacillus acidophilus.


Няма да ви четем лекции какви са тези бактерии и колко са симпатични: на чичко Гугъл това му е работата – разцъкайте го.


Нашата цел днес е да ви запознаем с нещо ново (за българския потребител), нещо вкусно, качествено и комплексно, защото е 3 в 1.

Отдавна да сме ви написали за ацидофилно мляко, но на българския пазар досега не откривахме такова. Е, сега вече има и се надяваме тази информация да ви е полезна.

 

Нарича се „Наринé”. Това е женско арменско име. Марката идва от Армения, за да „носи” със себе си историята на откриването на щама и разпространението на продукта (тази история ще ви разкажем друг път). Но производителят е български и вложените суровини също са български.

Повече от 50 години и до днес, особено за децата в рускоговорящите страни, това е ежедневна за всички храна. През 1986 г. японците изследват Lactobacillus acidophilus, щам n.v. Ep 317/402 и закупуват щама. И до днес хората в страната на изгряващото слънце, освен българското мляко, ядат и ацидофилно с уникалния щам Lactobacillus acidophilus n.v.Ep 317/402. 

Е, да, сега е лесно да се сети човек да ги съчетае и двете, но години наред никой не се сеща. Впрочем, преди време габровци се сещат. И даже го правят.

 

 

Каква е разликата между обикновеното кисело мляко и ацидофилното мляко?

 

Най-бързо и лесно казано: разликата е в различните бактерии, които участват във ферментативните процеси при подквасването на прясното мляко. Lactobacillus Bulgaricus е природен щам и е „транзитираща” бактерия, което означава, че няма способността да се засели в стомашно-чревния тракт и да създаде трайна колония. Т.е. постоянната консумация на подквасено с нея мляко е начинът да бъде внасяна в организма.

Докато Lactobacillus acidophilus n.v.Ep 317/402 живее в дебелото черво на човека , като го колонизира трайно (това е друга интересна тема, но за нея – друг път). Ако ферментирането (подквасването) се дължи на Lactobacillus acidophilus, се получава ацидофилно мляко.

Според Световния хранителен кодекс кисело е млякото, в което ферментациятасе дължи само на бактериите Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Такава е класификацията. С Lactobacillus acidophilus млякото се нарича ацидофилно. С други бактерии и дрожди се получават други заквасени млека с други имена– кумис, мацун, лебен и др.

 

Какво още за ацидофилно мляко „Наринé”?

Вкусът му е приятно млечнокисел, но не толкова силно, колкото е на киселото мляко. На нас ни напомня на домашното мляко, което баба приготвяше на село (н-даа, някои сме имали баби на село J). В него бактериите са живи и ако го оставите на топло, те ще живнат (при ниска температура са в анабиоза и кротуват) и млякото ще стане по-кисело.

В състава на ацидофилно мляко „Наринé” влизат още инулин и пектин. В случая те са храна основно за бифидо бактериите, за да могат да се размножават и да оцелеят в дебелото черво по-дълго време.

 

Как можем да използваме ацидофилно мляко „Наринé”?

Както го обичате и по същия начин, както ползвате обикновеното кисело мляко. За директна консумация от кофичката (идеално е за бърз обяд в офиса). В суров вид във всякакви комбинации – кремове, торти, пасти, добавка към салати, дресинги, гарнитури. Дайте воля на въображението си. За всякакви температурно обработени комбинации (баници, торти, застройки и овкусяване на ястия и др. подобни). В този случай обаче имайте предвид, че бактериите няма да останат живи и няма да стигнат живи до червата. Затова към парчето баница, можете да добавите и кофичка ацидофилно мляко в натуралния му вид.     


И сега какво - да изхвърлим ли традиционното българско мляко?

 

В никакъв случай! Нашият съвет е да последвате принципа на Мечо Пух: „Колкото повече –толкова повече!”.

Точно това са направили производителите на първото за България Ацидофилно мляко „Наринé” /същите, които произвеждат млеката Боженци и Тертер/ – към класическата закваска с нашия си Lactobacillus Bulgaricus е добавена бактерията Lactobacillus acidophilus, щам n.v. Ep 317/402. Т.е. качествата, които дава нашата си бактерия Lactobacillus Bulgaricus (+термофилната), са съчетани с качествата на другата - Lactobacillus acidophilus. Няма да ви учим на математика, но 3 в 1 все пак е повече от 1, нали? Явно това наистина е отлична комбинация, защото още с първата си поява през миналата година на изложението „Свeтът на млякото” Ацидофилно мляко „Наринé” печели диплом и златен медал!

 

И една бърза рецепта за закуска с Ацидофилно мляко „Наринé”.

ü 1 кофичка Ацидофилно мляко „Наринé” – 300 гр.

ü 4с. л. фини овесени ядки

ü 1ч. л. ленено семе

ü 1 ч. л. сусам

ü 1ч. л. мед или домашно сладко

Начин на приготвяне:

Всички продукти се смесват и се оставят 20-30 мин. на стайна температура (за да живнат бактериите, да омекнат ядките и семената, да се смесят вкусовете). Можете да добавите любим плод или според сезона – ягоди, банани, настъргана ябълка, киви, авокадо.

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.