С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Съвети за печене с мая ”Виво”

Съвети за печене с мая ”Виво”

Съвети за печене с мая ”Виво”

Изглежда, че всички опитни кулинари очакват от нас да знаем техниките и основите на печеното, затова съветите, които ще ви споделим, не се срещат често в книгите за готвене. Следвайте ги и гарантираме, че вашите печива ще са сполучливи всеки път.


Ако сте от хората, които не могат да устоят да добавят щипка от това и да поръсят с онова, сигурно вече знаете, че при не е така просто. Печенето е областта в готвенето, която не приема лесно артистичните импровизации. Но ако следвате няколко основни правила за печене, успехът със сигурност ще последва.


За и против пресяването на брашното

Времето, когато рецептите съветваха брашното да се пресява, е останало в миналото Тогава е било необходимо, за да се премахнат примесите, и за да се вкара въздух, който да олекоти тестото. Днес е различно - брашното се мели по много по-висок стандарт, така че няма нужда да го пресявате.


Загрявайте фурната

Това е важно – загрявайте фурната 10-15 мин. преди употреба. Ако сложите печивото ви в студена фурна, времето за приготвяне ще се увеличи многократно. Още по-важното е, че то няма да се надигне както трябва без нужната силна струя горещ въздух, и резултатът ще бъде – плоско тесто.


И като говорим за фурни….. Не отваряйте фурната!

Изкушението да погледнете какво се случва е наистина голямо, но ще трябва да устоите на него. Не отваряйте фурната преди да е минало поне три четвърти от времето за печене. Ако отворите вратата по-рано, много е вероятно средата на печивото да потъне. Температурата във фурната спада с около 30 С всеки път, когато отворите вратата да проверите ястието, така че освен всичко останало, забавяте и процеса на печене.


За фурните с вентилатор

Важно е да се знае, че вентилаторът добавя допълнителни 20 градуса. Така че ако в рецептата е дадено да се пече на 180 градуса например, и решите да използвате вентилатора то, настройте градусите на 160. За разлика от обикновените фурни, ако имате такава с вентилатор, не е нужно да я загрявате предварително. В случаите, когато печете, торти, сладкиши, хляб или кифли – не е нужно предварително загряване.


Еднаква температура за всички съставки

Това е по-важно отколкото изглежда. Само когато са с еднаква температура те ще се смесят добре заедно и тестото няма да се цепи. Имайте предвиц, че ако пък се разцепва, ще получите тежък сладкиш. Затова винаги вадете яйцата и маслото предварително – поне 1-2 часа преди да ги ползвате. Въпреки това, ако сте забравили, винаги можете да размекнете маслото в микровълновата фурна, а яйцата сложете в хладка вода за 15 мин.


Мерки и теглилки

Използвайте мерителни лъжици, за да измерите малките количества. Десертните лъжички не са мерителни и могат да бъдат много заблуждаващи. Нямате мерителни лъжици? Използвайте вашите кухненски везни – 1 ч. л. – към 15 г (количеството ще варира незначително в зависимост от съставките)


Формите за печене

Обикновено формите за печене на хляб се измерват спрямо тестото, което побират, или спрямо големината на хляб, който се получава. Това може да бъде объркващо, ако не сте опитен пекар. За ориентир – стандартна форма за хляб от 900 г трябва да е приблизително 21,5 х 11,5 см измерена в горната част и около 6 см дълбока.


Температурата

Колкото яденето е по-малко, толкова температурата, на която се готви, трябва да бъде по-висока, а времето за приготвяне – по-кратко.


Къде да е решетката на фурната

По този въпрос почти всеки от нас е имал колебания. Е, експертите казват, че в почти всички случаи решетката на фурната трябва да бъде поставена малко под средата ѝ. Изключение се прави когато идеята е нещо да се запече и да получи коричка. Тогава решетката се слага по-нагоре.


Правилно охлаждане

Печивата трябва да се охлаждат 15 минути във формата, в която са печени, след което ги извадете и ги прехвърлете на телена стойка, за да се охладят напълно.


Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.