С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Швейцарска или италианска кухня - 10-те разлики

Швейцарска или италианска кухня - 10-те разлики

Швейцарска или италианска кухня - 10-те разлики

Швейцария - сирена, вино и уникалното фондю

 

Между швейцарската и италианската кухня могат да се видят редица прилики и разлики.

В кулинарията на Швейцария са заложени италиански, френски и немски готварски традиции според основните етнически групи в страната, които са обособени в отделни части.

 

Италианска кухня пък има известни френски и немски влияния и също обособеност на готварството по райони.


Традиционната швейцарска кухня днес е характерна основно за малките населени места и за алпийските части, докато почти от всеки италиански район има "набор" от ястия, влезли в националната листа.

 

Италианската кухня се е наложила по света с многобройни ястия, докато при швейцарската те са няколко основни. Тук вероятно играе роля консерватизмът на швейцарците и чувството им за самодостатъчност.

 

Да вземем например виното. В тези райони грозде се отглежда още от преди новата ера, а уникалните сортове рез и уман например са споменати писмено още в началото на 14 век.

 

Така Швейцария има многобройни висококачествени бели и червени вина с чудесни вкусове и аромати, но износът е само 2 процента.

Италианците пък са европейски първенци по износ на вино. Емблематична отлика за Швейцария е шоколадът, който е еталон за качество по света. "Визитна картичка" на страната са и швейцарските сирена - твърди, полутвърди, кремообразни, пикантни, сладки и т.н.

 

Имат специални технологии, саламури, подправки, а узряването може да стигне до 3 години. Сред най-известните са Ементал, Грюер, Сбринц, Апенцелер и др. На база сирена и вино е най-известното по света швейцарско ястие - Фондю. Навсякъде по света, включително и в България, то се предлага в елитни ресторанти като например ресторант "Фондю" в Банско.

 

Това е уникално съчетание на аромати и вкусове от два или повече вида сирене, разтопени до гъст крем в бяло вино, подправки, черешова ракия. Уникални са също и приготвянето - на открит огън върху масата за хранене с участието на всички, и консумацията - отново всички топят залъци хляб със специални вилици от общия съд.

 

Италианската кухня - многообразие и изкуство

 

Бързото хранене е извън традициите на италианците. Те са гастрономи, обичат да се наслаждават на вкусовете и на различните аромати. При тях готвенето е като изкуство, в което се изпипва дори естетичният външен вид на ястията. Хранят се с близките си или с приятели, което е съпроводено с оживени разговори на най-различни теми.

 

Така храненето - обяд или вечеря, продължава дълго и включва голямо разнообразие. На масата се редуват предястия, две основни ястия, десерт и накрая кафе, ако е обяд.

 

Предястията са най-различни - зеленчукови, от сирена, месо или колбаси, риба или пък морски дарове, с различни подправки. Може да са сурови, печени, варени, пържени, сушени, пушени, с или без сосове.

 

Вкусовете са от пикантни през солени до сладки, плътни или с различни привкуси. Същото многообразие има и при основните ястия - месни, рибни, ризото, паста, пици, като пастата например е стотици видове. Над 200 вида пък е уникалният италиански сладолед. Всичко това обаче носи риск от имитации, затова е добре за италианска храна да се посещават реномирани ресторанти като например ресторант Леонардо в Банско, където гарантирано се готви по автентични рецепти.

 

Като се говори за характеристики на италианската кухня, не може да се пропуснат доматите. Те са навлезли в Италия в края на 16 век, след което стават неизменна част от националната кухня.

 

В големи части на страната доматите  участват под някаква форма в направата на 80 на сто от всички ястия. Използват се за салати, гарнитури, пълнени или на сосове. Италианците всъщност са пионери за рецептите с домати в готвенето. Звучи куриозно, но след като дошли от Новия свят, доматите дълго време се смятали за отровни и се отглеждали декоративно.

 

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.