С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Как да избираме бутилирана вода за деца и бебета

Как да избираме бутилирана вода за деца и бебета

Как да избираме бутилирана вода за деца и бебета

Добрата хидратация е предпоставка за здраве, отличен тонус и жизненост. В зависимост от физическата ни активност нутриционистите съветват да пием между 2 и 4 литра вода на денонощие. Тъй като чешмяната вода често е с влошен вкус и съмнителен състав, вече свикнахме да предпочитаме бутилираната. 

 

Особено важни са качеството и съставът на водата за малките деца и бебетата - поради високата си минерализация и голямото съдържание на натрий някои води наторварват прекомерно все още недостатъчно развитите им бъбреци. Затова лекарите са категорични – за бебетата минералната вода е забранена, а за децата до 7-годишна възраст не е препоръчителна.

 

Различните видове бутилирана вода на пазара са от различни източници и имат различни качества. Предлагаме ви полезни указания как да разчитате етикетите им.

 

Видове бутилирана вода

На пазара има 3 вида бутилирана вода: минерална, изворна и трапезна.

 

Минералната вода се добива от естествени източници, които се намират на голяма дълбочина – 600 – 700 метра. Източниците са защитени, което гарантира чистотата на продукта. Тя е богата на различни минерални соли, който определят специфичния минерален състав на всяка марка.

 

Изворната вода също е от природни източници, но те се намират по-близо до повърхността. За съответния извор също е характерна специфична минерализация. В етикета винаги се посочва географския район, от който е добита.

 

Трапезната вода е обработена промишлено, нейният източник не е уточнен и може да е дори водопреносната мрежа. Обикновено се преработва чрез обратна осмоза, която отстранява бактерии, тежки метали, пестициди и др.

 

За разлика от трапезната, изворната вода не подлежи на никаква дезинфекция или друга химична обработка при бутилиране. Тя се отличава с точно определен и постоянен състав и има сертифициран и проверен източник на произход. Евентуален ориентир коя вода е изворна са розовата капачка и розовият етикет - но все пак прочетете етикета добре, защото на пазара, макар и рядко, има и обозначени по същия начин води, които обаче са минерални.

 

Минерализация – що е то?

Минерализацията на естествените води се определя от количеството разтворени минерални соли, измерено в милиграми на 1 литър. Съответно минерализацията може да бъде много ниска - до 50 мг/л, ниска - до 500 мг/л и висока - над 1500 мг/л.

На нашия пазар средните стойности на минерализацията на натуралните води е около 250-300 мг/л, т.е.  те са с ниска минерализация.

Предлага се и вода с минерализация, близка до много ниската – 50 мг/л, каквато е изворна вода РОСА на компанията Кока-Кола, която е подходяща за консумация и от деца, тъй като детските бъбреци трудно преработват богатите на минерални вещества води.

 

Съдържание на натрий

Вода, която въобще не съдържа натрий няма, но това не бива да ни безпокои, защото натриевите йони са необходими за повечето клетъчни процеси в организма. За хора, които трябва да спазват бедна на натрий диета, е препоръчително водата да съдържа не повече от 20 мг/л. Това е и границата, под която се счита, че водата е подходяща за приготвяне на храна за бебета и кърмачета. Колкото по-ниско е съдържанието на натрий, толкова по-спокойни могат да бъдат майките при употребата на съответната вода. 

 

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.