С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Дивите банани от Мадагаскар ще спасят култивираните

Дивите банани от Мадагаскар ще спасят култивираните

Дивите банани от Мадагаскар ще спасят култивираните

Дивите банани може би държат ключа към запазването на ядливите бананови насаждения, които бяха сложени в списъка на застрашените растения, съобщава Би Би Си.

Те могат да бъдат открити само на Мадагаскар и са само 5 възрастни дървета, които са останали в дивата природа.

 Учените алармират, че тези дървета трябва да бъдат съхранени, защото може би държат тайната към запазването на бананите в бъдеще.

Повечето банани консумирани по света са от вид познат като „Cavendish”, като този вид е много уязвим към вредители. Целта на учените е да създадат нов вид банани, които да са хем вкусни, хем и достатъчно силни, за да преживеят панамските вредители.

Бананите в Мадагаскар са еволюирали в изолация на брега на острова и имат специални защитни сили. Ричърд Алан, старши консерватор в Британската кралска ботаническа градина, смята, че този вид банани може да имат естествена защита срещу вредители и болести.

 „Нямат панамска болест в себе си, така че вероятно са се развили, така че да я преборят”, казва той. „Но ние няма как да знаем дали наистина е така докато не проучим самите банани, а няма как да започнем да ги проучваме, без да сме сигурни, че те са в безопасност”, допълни ученият.

Мадагаскарските банани имат семки в себе си, което значи, че са негодни за консумация. Но чрез смесване на гените е възможно да се създаде вид, който да е ядлив и устойчив на зарази и болести.

Бананите са толкова уязвими на болести, защото всяко едно растение е клонинг на другото и ако едно растение се зарази с някаква болест, то тя бързо ще плъзне в колонията.

Такова нещо се е случило през 1950 г. с вид банани наречени ”Големия Майк”, тогава този вид е заменен със съвременния сорт „Cavendish”. /БГНЕС

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.