С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Може ли фруктозо-глюкозният сироп да замести захарта

Може ли фруктозо-глюкозният сироп да замести захарта

Може ли фруктозо-глюкозният сироп да замести захарта

Ако четете етикетите на храните и напитките, сигурно сте забелязали, че в някои от тях захарта е заменена с фруктозо-глюкозен сироп. Какво налага тази замяна и вреди ли на здравето ни?

 

Молекулата на захарта съдържа 50 % фруктоза и 50 % глюкоза. Най-масово използваната  форма на фруктозо-глюкозен сироп  е  HFCS-55, което означава, че съдържа 55 % фруктоза и 45% глюкоза.  Виждаме, че разлика почти няма – при консумацията и на захар, и на глюкозно-фруктозен сироп въглехидратните молекули се разпадат на еднакви количества фруктоза и глюкоза. Нашият организъм не е в състояние да различи от какъв източник идват те, но и двете вещества имат важна роля за правилното му функциониране.

 

Глюкозата е основното гориво за мозъка – нужни са около 400 калории дневно, за да работи добре. При по-големи умствени напрежения невроните буквално „горят“ глюкозата в кръвта.

Фруктозата е източник на енергия за мускулите – без нея те не могат да работят. Усвоява се два пъти по-бавно от глюкозата и при това – без участието на инсулин.

 

И захарта, и фруктозо-глюкозният сироп имат еднакъв състав, еднаква калоричност и предизвикват едни и същи метаболитни процеси в организма. Сиропът е предпочитан за употреба в напитки и храни, защото е в течна форма, която го прави по-лесен за добавяне. Той се разтваря по-добре, подобрява консистенцията и е по-стабилен от захарта.

 

Както и при захарта, фруктозо-глюкозният сироп не може да бъде определен като основен виновник при проблеми с теглото. Причината е в нарушения баланс между приеманите и изразходваните калории. Ако не спортувате и прекарвате времето си на бюро или на дивана, трябва да ограничите всички високо калорични храни. Обратно – ако сте подложени на физическо или умствено напрежение, глюкозата и фруктозата ще ви помогнат да ги преодолеете по-лесно, а приетите с тях калории ще бъдат изгорени и няма да отразят на талията ви.

 

Освен това проучвания на специалисти по хранене и диететика доказват, че глюкозата от фруктозо-глюкозния сироп се усвоява по-бавно от кръвта в сравнение с глюкозата от чистата захар. Поради това свойство глюкозното налягане в кръвта се повишава по-бавно и това е по-благоприятно за метаболизма.

 

Основният източник за получаване на фруктозо-глюкозният сироп е царевицата. Тя се смила на нишесте и чрез обработка  въглехидратите в него се разпадат на захари с по-къси молекулни вериги – олигозахариди. При добавянето на ензими част от глюкозата се преобразува във фруктоза до получаването на крайния резултат, в който те са почти наравно.  

 

Един интересен факт, който касае страната ни е, че най-големият производител на фруктозо-глюкозен сироп на Балканите се намира у нас – това е предприятието Амилум България в Разград.  Произведеният в него сироп се използва за подсладител в хранително-вкусовата промишленост в България, Румъния, Сърбия и Гърция. 

Заводът използва само българска царевица, която не е генно-модифицирана и е произведена от български производители. Така че влагането на фруктозо-глюкозен сироп в храни и напитки носи преки ползи на страната ни, като стимулира икономиката и селското стопанство.

 

 


Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.