С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

5 най-често задавани въпроса за газираните напитки

5 най-често задавани въпроса за газираните напитки

5 най-често задавани въпроса за газираните напитки

Природата е дарила хората с газираната вода, която те от древни времена използват не само за удоволствие, но и за лечение. Прочутият церител на древността Хипократ в своя книга й посвещава цяла глава. През XVIII в. се появява мода с газирана вода да се приготвят различни разхлаждащи напитки, като към нея прибавят плодови сокове. Предприемчивите търговци започват да наливат естествено газираната вода от изворите в бутилки и да я разнасят в цял свят. За жалост газираните балончета бързо излитат от бутилките, затова започват опити да се създадат газирани напитки чрез допълнително аериране.

Пръв успява да направи това английският химик Джоузеф Прийстли през 1767 година. Той изобретява метод за вкарване на въглероден диоксид в напитките чрез разтварянето му под налягане, при което се създават сравнително дълготрайни балончета. През 1770 г. шведът Тоберн Бергман конструира апарат, който позволява много по-лесно да се прави това и го нарича сатуратор. Масово изкуственото обогатяване на напитките с въглероден диоксид започва чак през 1807 година. Доскоро в домакинствата се използваше сифон със специални патрончета (т.е. капсули с въглероден диоксид), за да се постигне приятния ефект на гъделичкащите небцето балончета.


Няма съмнение, че газираните напитки са изключително популярни, затова ще е от полза да научим още нещо за тях:


Как се получават балончетата?

Въглеродният диоксид е пенлив газ, който се отделя при нормално атмосферно налягане. Когато влезе в контакт с водата, протича химична реакция, при която се отделят така познатите ни мехурчета. Освен че подобрява вкуса на напитките, въглеродният диоксид пречиства водата от микроби, а заедно с това увеличава срока й на годност и играе роля на етествен консервант –именно той е отбелязан на етикета с кода Е290.

Газировката се запазва само в херметично затворената бутилка и след като се отвори капачката, напитката се дегазира и скоро характерният „щипещ“ ефект изчезва.


Безопасни ли са балончетата?

Напитките с въглероден диоксид се подлагат на анализ от регулаторните органи по цял свят и се смятат за безопасни. Въглеродният диоксид е естествена част от атмосферата. Отдавна е развенчан митът, че газираните напитки увреждат костите. Доброто хранене, приемът на адекватни количества калций, витамините D и К, както и физическата активност играят ключова роля за доброто състояние на костите.


Натрупва ли се целулит от газираните напитки?

Причините за образуването на целулита все още не са добре проучени. Но няма храна или напитка, включително газирана, която да може да се превърне в самостоятелен и единствен фактор за образуване на целулит. Със сигурност сред факторите, за които се счита, че играят ключова роля, са женският пол, европеидната раса, гените, хормоните, метаболизмът, начинът на хранене, заседналият начин на живот и тютюнопушенето.


Създават ли стомашни проблеми?

По-голямата част от въглеродния диоксид от газираните напитки дори не достига до стомаха, тъй като повечето от него излита след отваряне на опаковката. Малкото количество балончета, които все пак достигат до стомаха, се абсорбират бързо и лесно през стените на храносмилателния тракт. За здравия човек консумирането на напитки с такава киселинна концентрация не представлява никаква опасност.


Може ли да се готви с газирана напитка?

Разбира се! При това резултатите са отлични. Пробвайте да си изпечете баница, кекс, мъфини, палачинки или мекици, като добавите в тестото или плънката по чаша газирана напитка с любимия ви вкус.

 


Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.