С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Пролетна свежест с газирани балончета

Пролетна свежест с газирани балончета

Пролетна свежест с газирани балончета

Истинско удоволствие е да поседнеш под първите шарени сенки с чаша газирана напитка – свежестта й вдига настроението и какво друго ти остава освен да се усмихнеш на слънчевия ден.

И ако се питаш откъде са се взели в чашата тия вълшебни газирани балончета,Просто чуй историята им.

Природата е дарила хората с газираната вода, която те от древни времена използват не само за удоволствие, но и за лечение. Прочутият церител на древността Хипократ в своя книга й посвещава цяла глава и съветва болните не само да я пият, но и да се къпят с нея. През XVIII в. започват да наливат целебната течност в бутилки и да я разнасят в цял свят. За жалост тя струва скъпо, а и газираните балончета бързо излитат от бутилките. Ето защо започват опити да се газира обикновената вода. Пръв успява да направи това английският химик Джоузеф Прийстли през 1767 година. Той изобретява метод за вкарване на въглероден диоксид във водата чрез разтварянето му под налягане, при което се създават сравнително дълготрайни балончета. Д-р Прийстли всъщност аерира водата по начин, подобен на този при аерирането на тестото. През 1770 г. шведът Тоберн Бергман конструира апарат, който позволява много по-лесно да се прави това и го нарича сатуратор. Пръв обаче започва промишлено производство Якоб Швеп през 1783 година. Той използва обикновена сода бикарбонат и заради това газираната вода започва да се нарича просто „сода”.Какво се крие в балончетата?

Те всъщност са въглероден диоксид, който пречиства водата от микроби, а заедно с това увеличава срока й на годност и играе роля на етествен консервант –именно той е отбелязан на етикета с кода Е290.С какво е полезна газираната вода?

Обогатена с вълшебните балончета, тя прекрасно утолява жаждата, съдържа полезни микроелементи и изключва риска от заразяване с опасни микроорганизми. Тази приятна течност е необходима на всички тъкани на човешкото тяло, тя разрежда кръвта и помага на организма да се очиства от нежелателните вещества и продуктите на разпада.Безопасни ли са балончетата?

Да. Напитките с въглероден диоксид се подлагат на анализ от регулаторните органи по цял свят и се смятат за безопасни. Въглеродният диоксид е естествена част от атмосферата. Отдавна е развенчан митът, че газираните напитки увреждат костите. Доброто хранене, приемът на адекватни количества калций, витамините D и К, както и физическата активност играят ключова роля за доброто състояние на костите.Може ли да се готви с газирана напитка?

Разбира се! При това резултатите са отлични. Пробвайте да си изпечете баница, кекс, мъфини, палачинки или мекици, като добавите в тестото или плънката по чаша с вълшебните балончета.

 
Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.