С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

За да погалиш коте, в Токио отиваш на кафе

За да погалиш коте, в Токио отиваш на кафе

За да погалиш коте, в Токио отиваш на кафе

Едно от интересните неща, които може да направите, ако сте в Токио, е да посетите котешко кафене. Това означава заведение, в което се отглеждат няколко котки и клиентите могат да ги погалят, погушкат или просто да си изпият питието, наблюдавайки разхождащите се наоколо животинки.


Докато за нас или съседите ни в Гърция или Истанбул обикалящите около кръчмите и просещи храна котки са нещо обичайно и дори понякога ни се струват досадни, за японците нещата стоят по друг начин. Жителите на Токио често обитават супер малки апартаменти, в които не е разрешено отглеждането на домашни любимци. Стресът, голямото натоварване и забързаното ежедневие са другите фактори, които пораждат нуждата понякога просто да погушкаш нещо сладко и гальовно.


Макар че днес котешките кафенета са разпространени основно в Япония, първото такова заведение е отворено в Тайван. В него обаче се стичали толкова много японци, че скоро идеята била пренесена в Страната на изгряващото слънце. Първото подобно кафе било отворено в Токио през 2004 г. и оттогава броят им се увеличава непрекъснато.


Едно от най-популярните кафенета се нарича „Хепинеко“, т.е. „щастливата котка“. На входа посетителите преминават през рецепция, където определят времето, което ще прекарат в котешка компания и какво ще пият. Най-евтиният вариант е половин час + чаша чай и струва 1000 йени. След това сумата нараства на всеки следващ половин час.


На рецепцията също се провежда инструктаж какво е разрешено да се прави и какво не. Определени котки, които са с цветни каишки, не бива да бъдат докосвани. Това са писаните, които в този ден „си почиват“. На следващия каишките ще бъдат сложени на други котки, така че всяка да има ден в седмицата, в който никой не я закача. Котките без каишки могат да бъдат галени и гушкани, като по стените на кафето има картинки как може и как не може да вдигнете котката, за да поставите в скута си. И още нещо важно – в никакъв случай не бива да безпокоите котка, която в момента спи!


След инструктажа посетителите свалят обувките си и си обуват „фирмени“ чехли. Оставят багажа си на гардероб, измиват ръцете си и след това втриват в тях дезинфекционен препарат. Ако някой е с грип или настинка, трябва да носи маска на устата. Всички тези мерки гарантират, че писаните няма да бъдат заразени с нещо, внесено отвън.


В кафенето обикновено има около десетина котки от различни породи, но някои кафенета могат да се похвалят и с 15-20. Те са изключително добре обгрижвани, хранени и къпани редовно, с прекрасна лъскава козина. Имат много играчки, кошчета за спане, както и местенца, където да се скрият, ако преценят, че посетителите са им дошли до гуша. Персоналът на заведението следи никога да няма повече от 7-8 човека, които си играят с котките, за да не се стресират животинките.


Всички котки са свикнали с посетителите и с типичен котешки непукизъм не им обръщат особено внимание. Но японците са доволни и на малко – най-често те просто съзерцават някой спящ котарак в продължение на половин час, след това, заредени със спокойствие и нови сили, си взимат чантата, обуват си обувките и се гмурват отново в напрегнатото ежедневие. Но не и без да са залепили на стената бележка с уверения колко приятно и разтоварващо им е подействало времето, прекарано при „щастливите котки“.   

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.