С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

В Япония отглеждат лекарство в яйца

В Япония отглеждат лекарство в яйца

В Япония отглеждат лекарство в яйца

Изследователи от Япония успяха да създадат генетично модифицирани кокошки, чиито яйца съдържат лекарство, подпомагащо борбата с тежки болести като рак. Според съобщението откритието драстично ще намали цената на лечението.

 

Ако учените успеят безпроблемно да произведат „интерферон бета“ – вид протеин, който помага за лечението на болести като множествена склероза и хепатит, то цената на лекарството, правено от него, ще стане значително по-достъпна. В момента медикаментът струва около 100 000 йени (888 долара).

 

За да постигнат производство на протеина изследователите от Националния институт за напреднала индустриални науки и технологии имплантират гени, произвеждащи „интерферон бета“, в клетките на кокошата сперма. След това те използват материала, за да оплодят яйца и да създадат кокошки, които наследяват „полезните“ гени и могат да снасят яйца, съдържащи протеина.

 

В момента учените разполагат с три кокошки, чиито яйца съдържат лекарството, снасяйки почти ежедневно. Те планират да започнат продажба на яйцата на фармацевтични компании, с което да намалят цената на лекарството наполовина. Потребителите обаче ще трябва да почакат докато откритието стигне до тях, тъй като в Япония има стриктни регулации за нови или чуждестранни лекарствени продукти, като процесът по наблюдение и одобрение може да отнеме години. Въпреки това екипът учени се надява, че технологичният им пробив ще помогне за намаляването на цените на лекарството дори до 10% от неговата сегашна цена.

 

Източник: БГНЕС 

 

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.