С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Български шевици греят на бутилките на Кока-Кола

Български шевици греят на бутилките на Кока-Кола

Български шевици греят на бутилките на Кока-Кола

“Няма нищо по-изящно в областта на народното изкуство от тия чудни по техника, композиция и колорит шевици“ възкликва през 1928 г. Ст. Л. Костов, който по това време е директор на Народния етнографски музей. И наистина – тази везана декорация върху дрехите и вещите на българката в миналото е специфично нашенско достижение и запазен символ на страната ни на всички световни изложения. Нежната и детайлна изработка, съчетанието на различни символи и орнаменти, ярко червеното, понякога комбинирано с други контрастни цветове, са толкова близки на сърцето на българите, че дори наблюдаваме завръщането на шевиците в дрехите на младото поколение.


Какво знаем за шевиците в миналото?  
Везането е било умение, което момичето е трябвало да усвои отрано, защото като омъжена жена сама ще шие и бродира дрехите на всички членове на семейството си. Бродирането на ризата било задължително, защото неизвезана, чисто бяла риза носели само магьосници, самодиви и други митични същества, които принадлежат на „другия“, отвъдния свят. В чеиза си момата събирала и кърпи за глава, престилки и сукмани, извезани от нея с шевици, характерни за селото или региона. 


Везбата се прави с копринен, вълнен (ръчно пресукан) или памучен конец. В по-стари времена е използвана и сърма. Колкото платното и конецът са по-тънки, толкова бодът и везмото са по-дребни. Старите шевици се отличават със своя много дребен бод – кръстат или полегат/разминат, което им придава неповорим финес. Извезването на ризите по този начин е изключително трудна и продължителна работа. 


Шевиците се бродират най-често с червен конец, който също има символно и предпазващо значение. Червеното е цветът на живота, кръвта, силата и здравето. Съчетаването на бялото платно и червения конец в шевицата има същото значение като в мартеницата. Допълнителните цветове са жълто, синьо и зелено. Всички цветове са се постигали с естествените растителни багрила, които жените са приготвяли сами.


Символите, орнаментите и композициите между тях се различават в различните краища на страната. В Дупнишко, Самоковско, Видинско преобладават растителните орнаменти, а в Софийско, Врачанско, Видинско – геометричните, а в Самоковско и Елховско се използват стилизирани изображения на животни и хора. В различни варианти се среща „дървото на живота“ или свещеното дърво, което е символ на вечно възраждащата се природа. Смята се, че геометричните мотиви като кръстове, звезди, ромбове и квадрати имат древен произход и са свързани с древни митологични представи или са заети от църковната орнаментика. 


 Кампанията „Събери вдъхновение от България“  
Като споделя възхищението си от прелестта на българската шевица, за първи път в света Кока-Кола представи лимитирана колекция от шест дизайнерски бутилки, посветена на неповторимото разнообразие от везбени орнаменти и композиции от различни краища на страната ни. Емблематичната стъклена бутилка на компанията ще бъде облечена в мотиви от шевиците на шестте български етнографски области – Пиринска, Тракийска, Родопска, Шопска, Добруджанска и Северняшка за ограничен период от време и само в партньорски заведения из страната. 


Новата лимитирана серия бутилки има своята колекционерска стойност и историческо значение за Кока-Кола в България, защото обединява в едно няколко емблематични елемента – иконичната  стъклена бутилка, датираща от 1915 г., ексклузивния надпис на кирилица с история от 1965 г. и отличителните за 6 български региона шевици. 


Специален консултант по проекта е доц. Ана Лулева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, която е част от екипа, селектирал везбените елементи за сътворяването на уникалните бутилки. Във всеки дизайн са включени ключови елементи от всеки регион, а червеният цвят е преобладаващ, не само защото е цветът на Кока-Кола – според вярванията на българите това е цветът на живота и силата.
Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.