С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

24 ГОДИНИ КОКА-КОЛА В БЪЛГАРИЯ – ПОСТИЖЕНИЯ И ПРИНОС

24 ГОДИНИ КОКА-КОЛА В БЪЛГАРИЯ – ПОСТИЖЕНИЯ И ПРИНОС

24 ГОДИНИ КОКА-КОЛА В БЪЛГАРИЯ – ПОСТИЖЕНИЯ И ПРИНОС

Любимата на всички напитка Кока-Кола се появява през 1965 г., когато е произведена за първи път в Пловдив. България е първата държава в Източна Европа, която се заема с произвеждането й. Специално за този случай е създадено търговско лого на Кока-Кола на кирилица и е използвано за реклама за първи път.


През тези 24 години компанията доказва все по-силната си ангажираност към България. Днес системата на Кока-Кола се състои от 5 юридически лица - Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани, The Coca-Cola Company - Кока-Кола България ЕООД, центърът за споделени услуги в областта на информационните технологии Кока-Кола Хеленик Груп Ай Ти Сървисис, центърът за споделени услуги в областта на финансите и човешките ресурси Кока-Кола Бизнес Сървисис Организейшън и .центърът за споделени услуги в областта на финансите Ентърпрайз Шеърд Сървисис. През 2015 година се проведе изследване за въздействието на системата на Кока-Кола върху българската икономика от преподавателя в Университета Принстън проф. Итън Б. Капщайн, в сътрудничество с д-р Рене Ким и г-жа Теодора Ненова от консултантска компания Steward Redqueen в Хаарлем (Холандия).


Основните заключения, базирани на финансови данни за 2015 година, са следните:


Кока-Кола насърчава местното производство

От целия асортимент на напитки се внася само концентратът, а всички останали продукти са произведени на място. Така компанията инвестира в разходи за доставчици, произвеждащи суровини, опаковъчни материали, машини и оборудване в България.


Кока-Кола подкрепя българската икономика

Чрез своето местно производство и дейности по продажбите системата на Кока-Кола в България носи значителни приходи в местната икономика. Пряката добавена стойност, генерирана от системата на Кока-Кола, е 50 милиона евро. По-нататък в стойностната верига, на ниво търговски партньори и преки и косвени доставчици, системата допринася за допълнителна добавена стойност от още 233 милиона евро. Общо приходите за българската икономика са в размер на 283 милиона евро. Това е 0,6% от брутния вътрешен продукт. За сравнение – сумата може да покрие 670 хиляди минимални работни заплати.


Кока-Кола създава и поддържа работни места

Системата на Кока-Кола като единно предприятие, заедно с други 212 предприятия, с които работи, осигурява 40% от работните места, генерирани в производството на безалкохолни напитки. Работещите в системата на Кока-Кола в България са 2100 души. В своята стойностна верига, която започва от производителите на суровини и съставки, използвани в производството, до хората, продаващи напитки на Кока-Кола в заведения, магазини и ресторанти, системата поддържа още 17 800 допълнителни работни места. Общо 19 900 заети или 0,6% от пазара на труда са свързани с дейностите на системата в България. С всяко 1 работно място в системата на Кока-Кола в местната икономика се поддържат още 8 работни места.


Кока-Кола допринася за данъчните постъпления

Системата на Кока-Кола внася пряко почти €12 милиона данъци в българската държава. Освен това фирмата допринася допълнително със €103 милиона косвени данъчни потоци или общо €115 милиона. Това са 0,9% от общите приходи от данъци. Сумата се равнява на 720 хиляди минимални пенсии.


Кока-Кола дарява щастие

Годишно Кока-Кола  произвежда 320 милиона литра напитки в България. Част от традиционните газирани напитки са Coca-Cola, Coca-Cola zero, Sprite, Fanta и Schweppes. Сред негазираните напитки любими на българската аудитория са соковете Cappy и Cappy Pulpy, както и студените чайове Nestea. Кока-Кола ХБК България предлага натуралната минерална вода Банкя извор на живот. Данните сочат, че на всеки българин годишно се падат по 45 литра напитки на Кока-Кола ХБК България. През 2015 г. потребителите са похарчили над 400 милиона евро за напитки на фирмата, което показва, че газираните и негазираните напитки на Кока-Кола са масово харесвани в родината ни.

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.