С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Системата на Кока-Кола допринася с над половин милиард лева за българската икономика

Системата на Кока-Кола допринася с над половин милиард лева за българската икономика

Системата на Кока-Кола допринася с над половин милиард лева за българската икономика


  • 1 работно място в системата на Кока-Кола поддържа още 8 в българската икономика

  • Кока-Кола инвестира още 5 млн. лв. в производствения си център в Костинброд

  • Завръща се емблематичната голяма стъклена бутилка на Кока-Кола в нов формат от 750ml


гр. София, 31 май 2016 г. – Първият по рода си доклад за социално-икономическото въздействие на системата на Кока-Кола у нас за 2015 г. беше представен по време на 20-годишния юбилей на производствения център в Костинброд. По време на събитието, Кока-Кола анонсира и новата си инвестиция на стойност 5 милиона лева, с която се завръща емблематичната голяма стъклена бутилка. На събитието присъстваха над 100 гости, сред които американският посланик Ерик Рубин, министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, заместник икономическият министър Даниела Визиева, областният управител на София Веселин Пенев, представители на Президентството и много други гости.

Докладът за социално-икономическото въздействие беше представен от неговия автор – професор Капщайн от Принстънския университет. Той обърна специално внимание върху значението на бизнеса за икономическото развитие на България. Данните от доклада показват, че пряката добавена стойност, генерирана от системата на Кока-Кола, е 98 милиона лева (0,05% от БВП). По-нататък в стойностната верига, на ниво търговски партньори и преки и косвени доставчици, Системата допринася за допълнителна добавена стойност от 455 милиона лева, с общ принос от 553 милиона лева, равняващ се на 0,6% от БВП.


Докладът разглежда и въздействието на системата на Кока-Кола върху пазара на труда. Заетите в Системата през 2015 г. са 2 100 души. Тя поддържа още 17 800 допълнителни работни места по веригата – от производителите на суровини и съставки, до хората, които продават напитки на Кока-Кола в заведения и магазини. Общо 19 900 заети или 0,6% от пазара на труда са свързани с дейностите на Кока-Кола в България. С всяко 1 работно място в системата на Кока-Кола се поддържат още 8 работни места в българската икономика.

Представянето на доклада за социално-икономическото въздействие съвпадна с важно събитие за компанията – 20-тата годишнина на производствения център в Костинброд. В допълнение, Кока-Кола инвестира 5 милиона лева в изграждането на производствена линия, което подкрепя дългосрочния ангажимент на компанията към българската икономика и общност.

„Още с откриването на производствения център преди 20 години, компанията ни получи наградата „Инвеститор на годината” и оттогава насам не сме спирали да допринасяме към развитието на българската икономика. Горд съм, че днес можем да обявим поредната си инвестиция в разширяване на производството, с което подчертаваме ангажимента си към устойчивото развитие на българската икономика,“ – сподели Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България. 


По време на събитието в Костинброд, друга значима годишнина също беше отбелязана – 130 години от създаването на напитката Кока-Кола. В хода на историята, Кока-Кола се превърна в емоция и вдъхновение за артисти, популярни личности, инвеститори и новатори.

България винаги е била сред водещите страни в иновациите в света на Кока-Кола. Страната ни е първата, която изписва емблематичното лого на кирилица. Тази година, компанията представя поредната си иновация – стъклена бутилка за многократна употреба от 750ml. Формата й е продължение на богатото наследство на Кока-Кола, но има модерен почерк, който е базиран на ново проучване на потребителските нагласи в България.

„Една от най-любимите марки в България възражда емблематичната стъклена бутилка, за да може всеки да се наслади на повече специални мигове с Кока-Кола вкъщи, на привлекателна цена,“ – коментира Стоян Иванов, генерален директор на Кока-Кола България. „Възможността да върнеш бутилката е в основата на това ново предложение, което превръща едно обикновено събитие в положителна емоция: да се върнеш у дома с Кока-Кола, а след това да върнеш бутилката за повторна употреба. Това е нашият начин да отбележим рождения си ден, заедно с нашите потребители“.


Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.