С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Откриха роля на витамин B9 срещу риска от инсулт

Откриха роля на витамин B9 срещу риска от инсулт

Откриха роля на витамин B9 срещу риска от инсулт

Комбинация от витамин B9 и медикамент срещу високо артериално налягане (еналаприл) води до ясно изразено намаляване на риска от мозъчно-съдови инциденти, сочи клинично проучване сред над 20 хиляди възрастни в Китай.

Резултатите от проучването са публикувани в неделя в САЩ.

Тези хора, които са страдали от високо кръвно налягане, никога преди началото на това изследване не са получавали инфаркт, твърдят авторите, които представиха резултатите на конференцията на Американския колеж по кардиология (American

College of Cardiology - ACC), проведена този уикенд в Сан Диего, Калифорния. Изследването е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA).

Д-р Йонг Хуо от първата университетска болница в Пекин и неговият екип са избрали произволно половината от групата възрастни, на когото са предписали ежедневно тприемане на 10 милиграма еналаприл и 0,8 мг фолиева киселина (витамин B9), а

само еналаприл – на другата половина на участниците. Тестът се е провел между май 2008 г. и август 2013 г.

Изследователите също тествали участниците за различни варианти на ген, който би могъл да повлияе на нивата на витамин B9.

В средата на периода от 4,5 години, 282 участници в първата група, или 2,7% от общия брой, са преживели някакъв проблем, а от контролната група те са били 355 (3,4%) което е редставлява относително намаление на риска с 21%.

Анализът на данните показва значително намаляване, сред участниците в групата приемали еналаприл и витамин B9, на инфарктите и сърдечно-съдовата смъртност с 25% (3,1% срещу 3,9%). Но не е имало значителна разлика в двете групи по отношение на хеморагичния инсулт.

Мозъчносъдовите инциденти са на първо място сред причинителите на смърт в Китай и на второ в света.

В уводна статия на JAMA д-р Мейр Стемпфер и Уолтър Уилет от Харвардското училище за обществено здраве, пишат, че "резултатите от това клинично изпитване имат важно значение за превенцията на инсулта в света".

"Значителна част от населението на света, потенциално няколко милиарда - в северната част на Китай, в Бангладеш и Скандинавия, имат ниски нива на фолиевата киселина", припомнят те. /БГНЕС
Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.