С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Вредната храна може да увреди обонянието

Вредната храна може да увреди обонянието

Вредната храна може да увреди обонянието

Вредната храна е свързвана със затлъстяването. Едно ново проучване обаче показва, че тя може да увреди обонянието на хората.

Учени откриха, че хранителният режим с много мазнини е свързан с големи структурни и функционални промени в носната кухина. Учените провели експерименти с мишки. Оказва се, че мишките с хранителен режим, богат на мазнини, различават различните миризми по-трудно, тъй като са загубили 50% от мозъчните си клетки, които различават тези сигнали. Резултатите от изследването, публикувани в Тhe Journal of Neuroscience, показват, че начинът на хранене може би оказва влияние не само върху теглото при хората.

Това е първият път, в който изследователите доказват връзката между лошия хранителен режим и загубата на обоняние.

В продължение на 6 месеца на мишките е давана храна с много мазнини. Гризачите е трябвало да правят разлика между различни миризми, а в замяна на това са получавали чаша вода. Тези мишки по-бавно са различавали миризмите в сравнение с контролна група мишки, която е имала обикновен начин на хранене. Когато на мишките е бил представян нов аромат, гризачите с храна, богата на мазнини, не са се адаптирали лесно към промените. Това показва загуба на обоняние./БГНЕС

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.