С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

В света на бананите

В света на бананите

В света на бананите

От отглеждането до прибирането на реколтата и износа, количествата произвеждани банани в страната се контролира в продължение на поколения от шепа мощни мултинационални компании.
Но левичарската политика на правителството на Еквадор извърши промени в бизнеса с вкусните плодове.
В момента малките производители на органична продукция набират скорост – нов момент във вековната история на отглеждането на банани в латиноамериканската страна.
С подкрепата на президента Рафаел Кореа отглеждащите екологичносъобразни банани се опитват да укрепят своя ниша в силно доминирания пазар.
Кооперативът на органичните фермери "Ел Гуабо" например е създаден през 1998 в селскостопанския регион Ел Оро от хора, пожелали независимост от големите компании.
Те се гордеят с постигнатото.
Кооперативът е обединил 350 фермери, предпочели да отглеждат органични банани.
Един от тях споделя, че седмично произвежда 100 кашона от плода, докато използващите пестициди негови колеги добиват между 350-500 кашона.
Производителите контролират качеството, събирането на банани и транспортирането им до пазара.
Те са носители на престижната международна награда "Честна търговия", удостоверяваща устойчивия характер на техния бизнес.
В момента те произвеждат 33 000 тона, малко количество в сравнение с 2,5-те милиона тона, експортирани през 2010.
Продукцията им е по-скъпа – 7,5 долара на кашон сравнени с 5,5 долара при обикновените банани.
Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Храни и здраве

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.