С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Храна за гледане, изкуство за ядене

Храна за гледане, изкуство за ядене

Модата да се твори изкуство от хранителни продукти има своя предтеча още в ренесансова Европа, но избуява с особена сила в пълното ни със сюрреалистични представи съвремие.

Както един от художествените критици шеговито забелязва, вероятно родителите на тези автори често са повтаряли в детството им да хапват, а не да си играят с храната. Тази реплика се е фиксирала до такава степен в съзнанието им, че моделирането на хранителни продукти се е превърнала в техен навик, а и професия. Скулптури, картини, фотографии или предмети от бита, техните произведения представляват наслада за очите и изкушение за небцето.


Джузепе Арчимболдо

Предтечата на сюрреализма - ренесансовият художник Джузепе Арчимболдо е първият творец, използвал хранителни продукти, за да създава художествени композиции. Всъщност плодовете и зеленчуците не са истински, а нарисувани, но съчетанието между тях е толкова оригинално и новаторско за епохата, че с течение на годините се появяват стотици негови последователи и имитатори.


Джим Виктор

Съвременният скулптор Джим Виктор прекарва часове наред в изключително студени помещения, за да може да създава своите творби от... масло. От този капризен материал той претворява в естествена големина фигури на коне, деца, крави. За да не изчезнат произведенията му, трябва да се съхраняват в специални витрини. Освен това Виктор обича да вае скулптури от шоколад и сирене, както и да подрежда композиции от плодове и зеленчуци.


Прудънс Ема Стейт

Любимият материал на британската скулпторка Прудънс Стейт е шоколадът. Тя се опитва да намери приложението му във всички сфери на човешкия бит, като изработва бижута, обувки, мебели и дори цели стаи. Специално за една изложба в Музея на Лондон Прудънс предложи творби, създадени от... тесто за пица. За фигурите на Колизеума и папа Бенедикт ХVІ са използвани материали, достатъчни за 500 пици.


Карл Уорнър

Бушуващото море се изобразява най-добре с лилаво-пурпурни зелеви листа, а спокойното и обляно от слънчевия изгрев – с резени розова сьомга. Такава е концепцията за съвременно изкуство на фотографа Карл Уорнър. Фантазията му е безгранична и творбите му, създадени изцяло от хранителни продукти, стават все по-смели и изненадващи. Уорнър първо скицира композициите си върху картон, а след това прикрепя материалите върху определените места с лепило и карфици. Отнема му по няколко дни, за да ги завърши напълно, като междувременно съхранява „платната“ си в хладилник заради бързоразвалящите се продукти.


Майк МакКери

Майк МакКери е сладкар по професия и скулптор по призвание. Първоначално той се стремял да задоволи прищявките на клиентите си, които пристигали в сладкарския му цех с идеи за по-нетрадиционни торти. Днес МакКери създава от брашно и захар фигури на коне, динозаври, музикални инструменти, обувки, спортна екипировка и още десетки скулптори, които служат по-скоро за украса, отколкото за десерт.


Сонг Донг

Китайският скулптор Сонг Донг и екип от строители наскоро изградиха проекта си „Изяж града“ в един от големите лондонски магазини. Всички сгради в него, стадионът и църквата са изработени от... бисквити. Използвани са около 72 000 бисквитени блокчета, както и големи количества карамел и маслени сладкиши.

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Кулинарни пътешествия

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.