С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Всяко кафе обича различна храна

Всяко кафе обича различна храна

Всяко кафе обича различна храна

Може би сутрин обичате да пиете кафето си с филийка хляб с масло и мед или мисълта за сладкиши, сервирани с ароматната течност, ви кара да мечтаете? А знаете ли, че кафето може да бъде различен вид и всеки от тях се съчетава най-добре с точно определена група храни? 

Вероятно не, затова ще ви разкажем, като се опираме на опита на дългогодишните баристи. Първо да уточним какво е “бариста”. Това е човек, който, подобно на дегустатора на вино, прекарва работното си време в отпиване на глътки кафе и в опити да характеризира с няколко думи вкуса му. За да различи отделните видове и подвидове, му е нужна солидна подготовка, дълъг опит и, разбира се, чувствителни нос и небце. Добре тренираният бариста усеща безброй нюанси, които за лаика са недоловими. 

Най-общо видовете кафе се делят на три групи според региона, в които се отглеждат. Това означава, че на вкуса им влияят почвата, климатичните условия и много други фактори. Ето кои са тези региони: 
Латинска Америка 
Включва Централна и Южна Америка, Карибите, Колумбия, Коста Рика, Панама, Мексико Киселинност на кафето: средна до ниска 
Плътност на вкуса: Лека 
Вкус: добре балансиран, сладникав, интензивен, силен 
Препоръчва се: изпечено леко до средно, като се запазва лъскавината на зърната и не се появява горчива нотка 
Сервира се към: закуски, препечени филийки, кексове 

Африка/Арабия 
Включва Африка (Етиопия, Кения) и Близкия Изток (Йемен)
Киселинност на кафето: средна  
Плътност на вкуса: Средна, добре изразена 
Вкус: пикантен, асоциира се с вкуса на подправки, вино, какао, цитрусови плодове, диви горски плодове 
Препоръчва се: добре изпечено 
Сервира се към: млечен шоколад, чийзкейк 

Азия/Тихия океан Индонезия и близките острови 
Киселинност на кафето: ниска 
Плътност на вкуса: наситен, плътен и силен 
 Вкус: силен, характерен, землист, цветочен, с горчиви нотки 
Препоръчва се: добре изпечено до леко препечено 
Сервира се към: тъмен шоколад, богати и плътни десерти, карамел и карамелени сосове  

Тук трябва да уточним кои са критериите, по които се оценяват характеристиките на кафето: Аромат – най-често се определя чрез миризмата, с която съответният аромат се асоциира – например землист (на свежа почва), на подправки, на вино и т.н. 
Киселинност – това е един от компонентите, с които се характеризира послевкуса, който оставят кафетата в устата. Ако кафето е свежо, с остър вкус, който изпълва рязко и изведнъж, а след това се задържа за кратко в устата, то е с висока киселинност. Ако усещането е по-меко, вкусът се разгръща постепенно, но има по-дълъг послевкус, кафето е с ниска киселинност. 
Плътност – тук отново става дума както за цялостното усещане, което кафето предизвиква в устата. Кафето, което се усеща леко върху езика и няма дълъг послевкус, е с лека плътност. Обратно, това, което се усеща тежко върху езика и оставя дълъг послевкус, е с висока плътност. 
Вкус – отново се изразява по аналогия с други продукти с характерен вкус, например цитрусов, какаов, на горски плодове и т.н.  

Всеки отделен вид кафе има свои характерни аромат, киселинност, плътност и вкус. Комбинацията между тях определя и към каква храна е най-удачно да се поднася ароматната течност.

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Кулинарни пътешествия

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.