С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Тази вечер започва празнуването на китайската Нова година

Тази вечер започва празнуването на китайската Нова година

Тази вечер започва празнуването на китайската Нова година

През 2018 г. първият ден на китайската Нова година е 16 февруари, но празненствата започват още от предната вечер. В навечерието на празника семейството се събира на обща вечеря – нещо като християнската Коледа. Ястията са символични и трябва да са свързани с добри пожелания – например китайската дума за помело - "лук джао", означава и "богатство", а мидите "хо си" са омоним на "добри неща", ряпата е свързана с "щастливо предзнаменование", кюфтета означават "среща" . Традиционното новогодишно меню задължително включва риба, която символизира благополучие, сигурност и просперитет. Освен това на трапезата трябва да присъстват пет топли ястия, пет чаши вино, пет чаши чай и десет пръчици за хранене като ритуална почит към пет поколения предци.

Цветът на китайската Нова година е червеният. Къщата се украсява с червени ленти и фенери, възрастните подаряват на децата червени пликове с пари.

Червената украса напомня за легендата за Ниен – ужасяващ звяр, който опустошавал селата и поглъщал животни и хора. По съвета на един мъдрец селяните запалили голям огън и вдигнали страшен шум – и Ниен избягал. Затова на Нова година се палят червени фенери, вдига се невъобразим шум с кречетала, барабани, бомбички и фоерверки. На никой друг празник по света не се изстрелват толкова много заря, колкото на Китайската Нова година. Китай произвежда 90% от зарята за цял свят!  

Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Кулинарни пътешествия

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.