С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Как дамите са се борили с бръчките в началото на ХХ век

Как дамите са се борили с бръчките в началото на ХХ век

Как дамите са се борили с бръчките в началото на ХХ век

Бръчки! Какво требва да правим

Каква тревога за некои жени, когато те се появат!... И имат право, защото първата бръчка е първият признак на остаряване, затова защитавайте се от тех, драги читателки, борете се с постоянна упоритост срещу техните коварни завоевания.

Всеки ден, на силна светлина, изследвайте слабостите на вашата кожа. Отбелезвайте вашия прогрес и вашите поражения и без почивка се борете за техното пълно изчезване!

Скърби, болести и морални въздействия турени на страна, причина за тия бразди по лицето е излишекът на мускулни свивания – те най-много спомагат за техното образуване. Затова аз ще ви посъветвам да не се смеете много широко, да наблюдавате за мигането на клепачите ви, за бърченията на веждите, да избегвате гримасите, кривенето на устата и движенията с челюстите.

Има лица на тридесет години, у които излишекът от подвижност е прекарал вече многобройни бразди. Аз познавам едно младо момиче, надарено от природата с завидна красота, но неговите възхитителни черти при всеко движение, при всека казана дума добиват неприятни деформации. Колко жени не могат да се разговарят в продължение на 10 минути без да не ухапят устните си, без да не свият нос, без да не смръщат чело, без да не мигат и без да не се предават на цела серия от мании, които развалят физиономията им.

Помислили сте некога, драги читателки, за преумора на епидермата, преумора, причинена от тези непрестанни държания, от тези внезапни отпущания на мускулите? От това вие не ставате по-интересни – приложете повече грация, повече спокойствие, повече естественост в обноските ви, старайте се само с очи да давате израз на вашата прелест, която никаква бръчки не ще смути – и тогава ще имате по-голем успех.

Но какво да правим, когато тези лукави неприятели са обезобразили вече нашия лик?

Масаж!

Неговата ефективност е неоспорима, когато бръчките не са дълбоки. Него може да практикува всеки без всекаква мъчнотия – всички ръце могат да се подадат на неговата техника, макар че лопатковидните и малко мазни пръсти са в по-добър контакт с епидермата и са повече годни за премахване на бръчките. Институтите за красота предлагат против тех всекакви валяци и изгладени топки, направени от различни материи: слонова кост, дърво, галалит, целулоид. В всичко това требва да се вижда само декор, инструменти, чието предназначение е да завъртят ума на клиента.

Преди да започнете масажа требва да освободите порите си от всички нечистотии, които пречат на техната активност. За целта е необходимо измиване на лицето с хладка вода и сапун, а да увелечите по един съвършен начин циркулацията на кожата, ще ви посъветвам да се плискате с вода, толкова гореща, колкото позволява кожната чувствителност. Това направено, избършете се грижливо, за предпочитане попивайте водата с мека кърпа. После вземете крем и намажете, без да натискате, целото лице.

Движенията на масажа требва да бъдат продължавани до пълното поглъщане на крема от епидермата. За това 7-8 минути са достатъчни. Тази малка операция ви препоръчваме вечер – по такъв начин вашето лице ще има на разположение целата нощ, за да абсорбира субстанцията и да укрепне от нея. Сутрин – миене с хладка вода и сапун, неколко минути масаж и се напудрете – но само с добра оризова пудра.


Против малките бръчки. Очистете и измийте луковици на обикновени бели лилии, счукайте ги в хаван и изцедете сока им. В малка тенджерка, под която има съвършено слаб огън, поставате 40 гр. фин бел восък. Когато последният се стопи, прибавяте към него 28 гр. бел мед и сока от луковици на лилии. Бийте с малка дървена лопатка, докато сместа стане еднородна. Употребява се вечер.

Б. Г.
Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Кулинарни пътешествия

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.