С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Коя е родината на коктейла

Коя е родината на коктейла

Коя е родината на коктейла


Още в древен Китай преди 3000 години употребявали напитки от натурални ягодови сокове, смесени със сняг и лед, но истинските коктейли се появили доста по-късно, макар и да не се знае точно кога.
Има предположение, че възникването им има пряка връзка с боевете между петли.

Възможно е от английската дума соскtаlе – петльова бира – да се е появило названието „коктейл“.
Петльовата бира е смес от силноалкохолни напитки и горчиви настойки. С нея някога повдигали бойния дух на пернатите бойци.


Французите обаче влизат в спор с англичаните, като и те имат няколко версии.
Първо, както много други неща, които се смятат за чисто американски, думата и самата напитка коктейл били донесени в Северна Америка от френски офицер. С френската дума coquetel жителите на провинция Бордо наричали смесената напитка, приготвена върху основата на вино.

Второ, както твърдят пак французите, думата „коктейл“ произлиза от coquetiers. И тя е подарена на американците, но този път от френския фармацевт Пейшо. През 1875 г. той открил в Нови Орлеан заведение, в което можело да се опитат смесени напитки от бренди, горчиви настойки и захар. Напитките се поднасяли в необичайни по форма чаши, които Пейшо наричал coquetiers. Практичните американци в своето желание да произнасят всичко съкратено, молели бармана да им поднесе сосk-tey.

В спора се включват и испанците. Те твърдят, че думата „коктейл“ произлиза от испанския израз соlа di gallo – опашката на петела. Така заради външното сходство нарекли корена на едно растение, което барман от Кампече, на брега на Мексиканския залив, използвал при приготвяните от него напитки.

Американските моряци, които не пропускали нито един бар, обичали да посещават и този в Кампече. Когато питали бармана какво държи в ръка, той вежливо им отговарял на английски: "Cocktail" – "опашка на петел".

Има още една история, свързваща произхода на коктела с петльовата опашка.

Тя принадлежи на Джеймс Фенимор Купър. Според него първият коктейл е бил приготвен през 70-те години на XVIII в. от  Елизабет Фленеган, която прислужвала на генерал Вашингтон. Веднъж тя поднесла на неговите офицери напитка от ром, ръжено уиски и плодови сокове, като украсила чашите с пера от опашки на петли бойци. Един от офицерите, французин по произход, при вида на тази украса, възкликнал на смесен френско-английски език: "Vive le cock`s tail!" ("Да живее петльовата опашка!"). Тази наполовина френска, наполовина английска фраза се харесала много и всички започнали да наричат напитката „коктейл“ - петльова опашка.

Никой обаче не може да оспори твърдението на американците, че първото споменаване на думата „коктейл“ в пресата принадлежи на нюйорското издание "The Ballance". През май 1806 г. на неговите страници било дадено следното определение: "Коктейлът представлява стимулираща напитка, която се състои от различни силноалкохолни напитки, захар и горчиви настойки."
 

           Рецепта за летен Коктейл Tom Collins


лед
1/4 ч. ч. (60 мл) джин
1 ч. л. прясно изстискан лимонов сок
1 ч. л. прясно изстискан сок от лайм
2 ч. л. пудра захар
1/4 ч. ч. (60 мл) сода (газирана вода)

Висока тясна чаша се пълни с кубчета лед.
Сипете джин, лимонов и лаймов сок и пудра захар.
Разбърква се добре и се сипва содата.
Коктейлът Том Колинс (Tom Collins) се гарнира с резен лимон и се поднася.

За първи път рецептата публикувана в „Ръководство за бармана” на Джери Томас – бармана, който се смята за баща на американската миксология. Срещат се различни варианти на този коктейл, но задължителните компоненти си оставят джин, лимон и сода сипани във висока чаша върху лед.Рецепти за коктейли

източник : сп. Кулинарен Журнал
Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Кулинарни пътешествия

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.