С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Как да съхраним продуктите в знойно лято

Как да съхраним продуктите в знойно лято

Как да съхраним продуктите в знойно лято

През лятото дори опитните домакини изпадат в затруднение, когато домочадието поиска да прекара известно време извън града – на палатка, на излет или пикник или просто на вилата, където удоволствието да се подивее на воля е съпътствано от липса на ток. Правилното съхраняване на продуктите, които се натоварват в колата или се мятат в раницата, се оказва важно не само за изхранването, но и за здравето на семейството и истинска терапия за неговия бюджет.


  НАЙ-СЕРИОЗНОТО ИЗПИТАНИЕ – НА ПАЛАТКА В полеви условия е сложно не само да се сдобиете с храна, но и да я опазите, ако няма хладилник. Продуктите трябва да се предпазят от намокряне и овлажняване и това е особено важно за солта, захарта, варивата и хляба. Затова ги поставете в найлонови пликове, периодично ги преглеждайте и при необходимост ги оставяйте отворени, за да се просушат от топлия летен въздух.

Месото може да съхранявате безопасно най-много 2-3 дена. Натрийте го обилно със сол, увийте плътно в листа от коприва или орех и го поставете в ямка, покрита с клони или под течаща вода, предварително херметично опаковано. Срокът на съхраняване се удължава, ако още у дома го мариновате. Друг вариант е да изпържите нарязаното на хапки и осолено месо, да го наредите плътно в глинени или стъклени съдове и да го залеете със загрята мас, така че да се запълнят всички празнини. След изстиване, сложете отгоре восъчна хартия и я поръсете обилно със сол.

Рибата, която току-що сте уловили, непременно трябва да изчистите от вътрешностите, но не я мийте. Изтрийте я до сухо със стиска трева или с кърпа, разпорете я и я окачете за 15-20 минути на проветриво място. Увийте я в коприва или в блатната трева острица, която непременно трябва да е суха. Друг вариант е да изсушите почистената риба върху горещи камъни и след това да я напръскате със силно солена вода. Не се опитвайте да съхранявате риба, която не е достатъчно осолена! Още един начин: почистената риба наръсете с едра сол и завийте в чиста кърпа, напоена с  подсладен оцет – 1-2 ч. л. захар на 500 мл оцет. По-едрите риби почистете от хрилете (оставете люспите!), нарежете на парчета, натрийте с едра сол и закачете на висок клон на проветриво място за 1 нощ. На сутринта я сложете, обвита в коприва, в кофа. Покрийте съда с кърпа, като стегнете по обиколката със скоч или въженце, и го оставите на сянка. Доказано издържа 2 дена.

Зеленчуците може да се запазят пакетирани и зарити в ямка във влажен пясък или пръст, непременно на сянка. Покрийте отгоре с чим трева и периодично го поливайте. Краставици, домати и зелени подправки може да държите просто в съд с вода.

Маслото сложете в солена вода в бурканче с винтова капачка. Водата ще прекрати достъпа на въздух до мазнината, която по този начин няма да се окисли, а солта е естествен консервант.

 НА ВИЛАТА БЕЗ ХЛАДИЛНИК 

Ето как да опазите продуктите и да „оцелеете“, ако прекарвате отпуската си на място, на което по различни причини няма електроенергия. Млякото съхранявайте в бутилка, поставена в съд със студена вода и покрита с кърпа, чиито краища са потопени в нея. Изпарението на влагата от кърпата поддържа в бутилката ниска температура и млякото не вкисва дори и в най-горещия ден. Още по-добре е, ако съдът се намира на сянка и на течение.

Месото ще остане свежо 1-2 дена, ако го натриете със сол или захар или го залеете с прясно мляко. Пилетата трябва предварително да се обезкостят, за да издържи месото по-дълго.Колбасите
ще се запазят, ако натриете среза с яйчен белтък или сложите върху него кръгчета моркови или лимон и след това пакетирате в готварско фолио. Пушените колбаси се запазват добре в силно солена вода.
Сиренето без хладилник ще оцелее, ако го завиете с ленена кърпа, напоена в силно солен разтвор.

Яйцата остават свежи без хладилник, ако ги намажете с белтък или олио. След това поотделно ги увийте в хартиени салфетки, наредете ги в кошница и ги дръжте на сянка. Още един метод: топнете яйцата за 2 секунди във вряла вода, извадете, облейте със студена вода, подсушете и наредете в сух стъклен буркан.НА ИЗЛЕТ В ПЛАНИНАТА

Бисквитите издържат и по-високи температури, но при повишена влажност на въздуха и прокъсана опаковка, която нарушава херметизацията им, може да се появи неприятен вкус и мирис.

Сухарите не се променят от температурите и влагата, но хлябът трябва е нарязан правилно – на еднакви резени с дебелина около 10 мм: по-дебелите филии се чупят трудно при употреба, а по-тънките се ронят. Приготвените у дома сухари е добре да се наредят в тесни торбички от плат и по няколко да се поставят в найлонов плик, който от своя страна да се постави в по-голяма платнена торбичка. Тя ще предпази найлона от пробиване, а найлонът ще спаси сухарите от влагата. Рецепта за Ръжени Крекери

Месото по време на пътешествия и излети във високите планини има по-големи шансове да се запази по-дълго време, тъй като вечерите и нощите там са по-студени. Пакетът с месото сложете в торба и я натопете в планински ручей, като завържете дръжките й за близко дърво, храст или голям камък.

Маслото и месните продукти охладете по същия начин, а когато напускате бивака, не ги изваждайте от полиетиленовия пакет. За да не се загреят от повишените дневни температури, ги увийте например в спалния чувал и след това приберете в раницата.

Консервите, без които не минава нито един туристически излет или екскурзия, нямат нужда от специални условия, но преди да ги отворите, трябва да се убедите, че са здрави. Не ги използвайте, ако от тях капе сос или мазнина, ако са нащърбени или ръждясали и още повече, ако са бомбирали – т.е. надути. Ако се съмнявате в херметичността им, проверете я, като поставите консервите във вода, загрята до 70-80 градуса. Ако над тях се покажат мехурчета въздух, по-добре не ги отваряйте – със сигурност са развалени и опасни за здравето. Тревогата ще е фалшива обаче, ако, намирайки се на голяма височина, отворите консервата и от нея започне да изтича течност – причината ще е в повишеното атмосферно налягане.


източник : сп. Кулинарен Журнал 
Назад
Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Още от Кулинарни пътешествия

Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.