С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Откъси от книгата "Как работи храната" (изд. Книгомания)

Откъси от книгата "Как работи храната" (изд. Книгомания)

Откъси от книгата "Как работи храната" (изд. Книгомания)

Алтернативни храни

 

С нарастване на натиска върху основните хранителни ресурси необходимостта от алтернативи се увеличава. Възможностите за облекчаване на този процес включват по-оптимално използване на наличните храни и развиването на напълно нови хранителни източници.

 

Недостатъчно използвани храни

Сравнително малък брой растения и животни осигуряват повечето храна на света, но съществуват много други видове, които се консумират само в определени части на света или в определени култури, но които биха могли да бъдат по-широко използвани. В някои случаи това може да означава преодоляване на културни норми относно приемливостта на дадена храна – например ларвите според много западни страни се смятат за отблъскващи; или пък домашни животни.

 

Култивирано месо

Увеличаването на световното население доведе до увеличаване на търсенето на храна, включително и на повече месо. Месото от животни изисква сериозни ресурси като земя, храна и вода и е възможно да не е устойчиво в дългосрочен план. Един възможен отговор може да е култивирането на месо чрез използването на мускулни стволови клетки от животни като стартови клетки. Първият ядивен образец от култивирано месо – лабораторно създадена проба – беше публично обявен през 2013 г. Но техническите предизвикателства пред промишленото производство на култивирано месо все още не са преодолени, поради което това не е вероятно да задоволи краткосрочното търсене на повече месо.

 

Нови храни

Всяка нова храна се нуждае от определени характеристики, за да бъде практична добавка към човешкия хранителен режим: тя трябва да е безопасна, да бъде добър източник на хранителни вещества, да бъде с икономично производство и в идеалния вариант да има слабо екологично въздействие. Добра отправна позиция е да се направи опит да се адаптират съществуващи храни, като боб лупина и водорасли, въпреки че учените се опитват да добият месо и от животински мускул.

 

***

Периодичен пост

 

Постенето е традиционна част от много религиозни диети, но напоследък започна да предизвиква повече интерес в научните общности. Освен че помага за намаляване на теглото, за периодичното постене се смята, че има потенциала да доведе и до други ползи за здравето.

 

Често срещани диети с пост

Диетите с периодичен пост включват последователност от гладуване и негладуване. При диетата 5:2 се яде нормално пет дни в седмицата, но в два непоследователни дни от седмицата (дни за пост) се приемат значително намалени калории. Диетата с редуващи се дни включва ядене на каквото пожелаете на единия ден и гладуване на следващия. Диетите, които включват ограничено хранене, ви позволяват да се храните само през определен период на ден – обикновено 8–12 часа.

 

Полезно ли е за вас?

Наличните доказателства, които посочват, че периодичният пост е добър за намаляване на теглото, идват предимно от изследвания върху животни (вж. по-долу). Ако тези резултати са приложими и за хората, тези диети с пост биха могли да бъдат ефективни в борбата със затлъстяването, ползите от която са широко известни.

Но много малкото изследвания върху постенето при хора са със смесени резултати и все още не е възможно да разберем дали то има положително или отрицателно въздействие.

 

Ползи:

Прости и лесни за спазване правила

Не са необходими специални храни или добавки

Възможни ползи за здравето

Предлага определена гъвкавост – не е необходимо да постите един и същ ден всяка седмица

Някои хора съобщават за увеличена енергия

Намалени разходи за храна

В дните за пост се освобождава време, което обикновено се отделя за приготвянето на храна

 

Недостатъци:

Възможен е много силен глад, главоболие и умора в дните за пост

Риск от промяна в настроението и от раздразнимост

Дългосрочните ефекти все още не са добре разбрани

Рискът от ниско кръвно налягане в дните за пост може да направи шофирането опасно

Може да не отговаря на начина на живот на някои хора

Може да е трудно да се спазва за дълъг период от време

Някои хора вярват, че постенето може да доведе до нездравословна обсесия с храна

 

Потенциални ползи за здравето

Съществуват все повече свидетелства в подкрепа на ползите за здравето от постенето при животни. Положителните ефекти върху кръвното налягане, чувствителността към инсулин и относно някои хронични болести са накарали някои учени да вярват, че постенето има потенциала да доведе до подобни ползи за здравето и при хора като понижено кръвно налягане, намален риск от рак, повишена чувствителност към инсулин, помага срещу мозъчните заболявания, повишена клетъчна резистентност, подобрено мозъчно здраве.Книгата може да закупите от тук: https://bit.ly/3d5x5US 

 

 

Добави в Svejo   

Коментари

Добави коментар

Няма коментари. Добави твоя коментар.


Кулинарни пътешествия

Откъс от „Проклятието на бялото сирене“ от Милена Димитрова (изд. Книгомания)

Откъс от „Проклятието на бялото сирене“ от Милена Димитрова (изд. Книгомания)

„Проклятието на бялото сирене“ се поглъща на малки вкусни хапки, но може да се изяде наведнъж, от кора до кора. Нейните страници ще ви оправят настроението и ще задоволят и най-изискания вкус.

 

Още »
КАК НАЙ-ПРАВИЛНО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ МАЯТА

КАК НАЙ-ПРАВИЛНО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ МАЯТА

Знаете ли каква е разликата между прясна и суха мая? Коя кога се използва? Как се разбира, че сме месили достатъчно дълго? Кои са перфектните условия за втасване? Тази статия ще отговори на всичките ви въпроси.

Още »
Емили Дикинсън: Бялата дама – поетеса и страстна кулинарка

Емили Дикинсън: Бялата дама – поетеса и страстна кулинарка

Че поетите могат да са и отлични кулинари доказва историята на една от най-загадъчните и необичайно талантливи жени – Емили Дикинсън. Днес тя е призната за най-голямата американска поетеса, но в сравнително краткия й самотен живот никой дори не подозира това. Още »
Паста ала мисис Даутфайър

Паста ала мисис Даутфайър

Първият сблъсък на мисис Даутфайър с готвенето не завършва добре - черният пипер се изсипва върху стека, сосът прегаря, дори костюмът й се запалва... Затова преоблеченият като гувернантка главен герой (Робин Уилямс) похарчва голяма сума за доставка от луксозен ресторант. Но пък впечатлява семейството си с чудесно ястие.
Още »
Локумът на Едмънд от

Локумът на Едмънд от "Хрониките на Нарния"

Страшни работи могат да се случат заради един локум – поне според „Хрониките на Нарния“. Оказва се, че може да се приготвя и в домашни условия – ако имате кремотартар, но специализираните сладкарски магазини го предлагат и у нас. Още »
Екзотичен полъх от детството с

Екзотичен полъх от детството с "Ловецът на хвърчила"

Майсторски написан, съкровен, емоционален... романът "Ловецът на хвърчила" на Халед Хосейни не може да остави никого безразличен. Предлагаме ви един откъс, разказващ за дружбата на двамата приятели в най-ранните им детски години, изпълнени с мириса на нагрети от слънцето зрели нарове и аромата на прясно изпечени питки наан. Както и рецептата за питките, разбира се!
Още »
Кулинарен разкош от

Кулинарен разкош от "Приказки от 1001 нощ"

Предлагаме ви откъс, от който ще разберем кой готви по-добре  - Бедр ед-Дин или майка му. Както и рецепта за превъзходно арабско ястие с кускус, тиква, нар и куркума. Още »
Шведски кюфтенца от „Пипи  Дългото чорапче“

Шведски кюфтенца от „Пипи Дългото чорапче“

Рецепта от Пипи, която се е учила да готви при готвача на кораба на татко й. Страхотните шведски кюфтенца с конфитюр от червени боровинки, които тя приготвя за Томи и Аника, а днес са известни покрай Икеа.

Още »
Приказки в чиниите

Приказки в чиниите

 

Саманта Ли е млада майка и домакиня от Малайзия. Започнала да приготвя „приказни“ ястия, за да накара дъщерите си да хапват здравословно. И една сутрин се събудила като Интернет звезда.

Още »
Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.