Автор Тема: Кулинарни страсти (Mariana G)  (Прочетена 374001 пъти)

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #30 -: 13 Ноември 2006, 19:24:24 »
Трюфели с бял шоколад и бисквитки

300 гр. бял шоколад
50 мл. сладкарска течна сметана
50 гр. масло
ромова есенция
бисквитки crunch
какао

Шоколада и сметаната се разтапят на водна баня, снемат се от огъня и се добавят маслото и ромовата есенция. Разбърква се и като поизстине се добавят бисквитките (колкото душа иска ;D ). Сместа се слага в хладилник да се повтвърди, след което с мокри ръце се оформят топчета или трюфели, овалват се в какао, нареждат се върху табличка или се слагат в книжни капсулки и се поставят в хладилник да стегнат.

Да ви е сладко! :)
« Последна редакция: 21 Януари 2007, 15:01:32 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #31 -: 13 Ноември 2006, 19:35:30 »
 :clapping:Марианка , трюфелите изглеждат много апетитно!Непременно ще ги пробвам.

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #32 -: 16 Ноември 2006, 18:43:07 »
vens :) надявам се да ти харесат!
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #33 -: 16 Ноември 2006, 18:49:38 »
Кокосов кекс
(Dr. Oetker)

 :flirt: Чакайки рецептата ти миналия уикенд реших да импровизирам и аз с един кокосов кекс. И какво беше учудването ми след като видях рецептата ти, че беше 1:1 с твоята.Телепатия.  :inlove:  Само дето аз първо разбих маслото със захарта, добавих яйцата и след това млякото и брашното. А понеже се притеснявах тия стърготини, че са твърди ги разкиснах в малко горещо прясно мляко и добавих малко ром. Стана страхотен. Мерси много за идеята!  :-*  :flower: :flower:

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #34 -: 16 Ноември 2006, 19:58:07 »
В резултат на моите експерименти се пръкна ;D тази рецепта, в която използвах тези трюфели и мини - чизкейк-а на Mishelle (с изменения)

Десерт с трюфел
 
250 гр. cream cheese (или сирене крема)
250 мл. сметана
100 гр. захар
120 гр. растопен на водна баня бял шоколад
3 с.л. бадемов ликьор
3 ч.л. желатин (разтворен в 1/2 ч.ч. вода)
250 мл. сладкарска течна сметана
разтворимо какао

Разбиват се с миксер cream cheese - а, сметаната и захарта. Добавят се разтворения на водна баня желатин, шоколада и ликьора, разбива се. Течната сметана се разбива отделно и се добавя на порции към сместа. Във формички, застлани с кухненско фолио се излива половината от сместа и формичките се поставят в хладилник. Когато сместа леко се желира, посредата на формичките се слага по един трюфел и се връщат отново в хладилника до пълно желиране. Към втората половина от сместа се добавя какао за цвят и се допълват формичките. Поставят се в хладилник докато десерта напълно се желира. При поднасяне формичките се обръщат и десерта се поръсва с какао.

Да ви е сладко! :)

« Последна редакция: 15 Януари 2007, 06:49:44 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #35 -: 16 Ноември 2006, 22:31:42 »
Марианка - шапка свалям на тез сладки изкушения  :inlove: :flower:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #36 -: 17 Ноември 2006, 09:58:43 »
Трюфели с бял шоколад и бисквитки

бисквитки crunch

Миме дай малко повече обяснение за тез бисквитки  :icon_question: у наше село не съм срещала такова чудо  :schmoll: , а искам да ги спретна тези трюфелчета  :P
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #37 -: 17 Ноември 2006, 19:47:35 »
Миме :-* и аз го направих този кекс пак вчера и този път ги разбих отделно продуктите (първия път ги разбих заедно) и сякаш по - пухкав стана, но и двата варианта ми харесаха много! :)
Пепи :4u:
Гери, аз тези бисквитки ги взех от един склад на едро, ако не намериш такива, можеш да пробваш с ядки ;) аз в момента правя едни бонбони - половината със смлени ядки, а в другата половина слагам по един цял лешник :sigh:...
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Miracle

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #38 -: 19 Ноември 2006, 19:41:35 »
Здравей Мариана!
Много искам да опитам шоколадовите трюфели, но не знам откъде да намеря тези crunch бисквитки.
Някой знае ли откъде се купуват?

Благодаря.

Страхотен сайт, днес го открих  :)

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #39 -: 23 Ноември 2006, 21:06:00 »
Здравей - здравей! :)
Тези бисквитки ги купих от една фирма за търговия на едро с продукти и добавки за хранително - вкусовата промишленост, имах голям късмет, защото по принцип продават всичко на кашони и бидони :whistling: в магазините не съм ги виждала, но не съм и търсила специално, но не може да не ги продават някъде...
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #40 -: 23 Ноември 2006, 21:17:18 »
Марианче още едно благодарско за рецептата на пилето със сметана, бях я дала на приятелката ми, която я гостих с него щото много я харесаха, сготвила го е и е много доволна от резултата, щото тя много се притеснява че не може да готви.

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #41 -: 23 Ноември 2006, 21:45:08 »
Таничка, много се радвам, че и на приятелката ти е харесала рецептата! :)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #42 -: 08 Декември 2006, 14:30:47 »
Гювеч със свинско месо

700 гр. свинско месо, нарязано на големи парчета (примерно по 3 см.)
800 гр. картофи, нарязани на големи парчета
1 средна глава кромид лук
1 среден по големина морков
150 гр. зелен фасул
3 червени пиперки
1 среден по големина патладжан
100 гр. консервиран грах
шепа бамя
2 - 3 домата
100 мл. олио
1 ч.л. млян червен пипер
2 ч.л. сушен джоджен
сол

В голяма тенджера се запържва месото до побеляване и се задушава до изпаряване на течноста. Изважда се, слага се в гювеч и се захлупва. В същата мазнина се запържват зеленчуците в следната последователност: ситно нарязания лук, нарязания на колелца морков, нарязания на парчета по 2 - 3 см. фасул, нарязаните на ленти пиперки, нарязания на малки кубчета патладжан (предварително посолен и отцеден), грахта, картофите, бамята (предварително бланширана в подсолена вода с оцет) и ситно нарязаните домати (предварително бланширани и почистени от кожата). Посолява се, добавят се подправките и се налива малко топла вода, колкото да покрие зеленчуците и като кипне, сместа се сипва в гювеча. Разбърква се добре с месото, захлупва се и се пече около 40 минути на 200 градуса, след което капака се маха и се допича.

Този път го направих с консервирани купешки зеленчуци, което не ми се понрави, но...
Вместо домати може да се сложи доматено пюре, също може да се добави и лют пипер за пикантност...
Аз използвам бон филе, тъй като моя "половин" види ли сланинка или жилка... :sick: ...


Приятен апетит! :P
« Последна редакция: 08 Декември 2006, 16:38:33 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #43 -: 08 Декември 2006, 17:52:43 »
Вчера направих тази импровизирана тортичка :flirt:

Шоколадова торта

за блата:
4 яйца
150 гр. пудра захар
150 гр. брашно
5 с.л. какао на прах
4 с.л. растопено масло

за сиропа:
125 мл. вода
50 гр. захар
2 с.л. ликьор от вишни

за крема:
200 гр. черен шоколад
400 мл. течна сладкарска сметана

за покритието:
100 гр. настърган шоколад

за черешите:
100 гр. шоколад

В голяма купа се разбиват жълтъците с пудрата захар, добавят се брашното и какаото и добре се разбърква. Добавят се разбитите на сняг белтъци (внимателно, с кръгови движения отдолу - нагоре), след което се добавя маслото. Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма с махащо се дъно (23 см.) и се пече 25 - 30 минути на 180 градуса в загрята фурна. Като изстине, блата се разрязва на две части.
Сварява се сироп от захарта и водата и като изстине се добавя ликьора.
За крема: сметаната и надробения шоколад се загряват на огъня и сместа се бърка до разтопяване на шоколада. Като изстине се слага в хладилник за 2 - 3 часа, след което се разбива с миксер.
Напоява се единия блат със сироп, намазва се с крем (по - дебел пласт) и се слага в хладилник да стегне крема...слага се отгоре втория блат, който също се напоява, тортата се намазва с останалия крем и се поръсва с настърган шоколад.
За черешите: разтопява се шоколада на водна баня и докато е топъл черешите се топват в него, изчаква се да се отцеди излишния шоколад, слагат се на пекарска хартия до втвърдяване на шоколада и тортата се украсява.

Понеже не е сезон на пресните череши (а ако има вишни - още по - добре :poketoungeb: по - ароматни са), използвах замразени, но не съобразих, че с ледените череши шоколада ще се запоти :whistling: ... Блата е хубаво добре да се напои, тъй като се получава доста плътен и тежък...
Много вкусно и шоколадово тортЕ :flirt:




« Последна редакция: 21 Януари 2007, 15:06:23 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2030
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #44 -: 08 Декември 2006, 18:44:42 »
Марианка , не се съмнявам , че тортичката е много вкусна ! Чудесно изглежда  :clapping:.А това с шоколадовото покритие на черешките  много ми харесва. :thumbup:
« Последна редакция: 08 Декември 2006, 18:58:48 от vens »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58

* Последното от форума

Някой да ползва такива ножове? от mariqna44
[17 Юни 2017, 21:33:10 ]


Re: ГРИЛ ТИГАН от hristiana:)
[03 Юни 2017, 19:00:11 ]


Re: Плочки за кухня - откъде? от mariqna44
[28 Май 2017, 16:46:13 ]


Re: Сушилня за прибори от tomislava
[28 Май 2017, 15:28:35 ]


Re: Видеонаблюдение от mariqna44
[26 Май 2017, 17:42:32 ]


Re: Сушилня за прибори от cvetozara123
[24 Май 2017, 18:27:40 ]


Re: Какво да правя? от tomislava
[23 Май 2017, 20:56:00 ]


Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от tomislava
[23 Май 2017, 14:39:55 ]


Re: Машина за смилане на месо от tomislava
[23 Май 2017, 14:01:10 ]


Re: Търся рецепта за едновремешните пасти от pepimili
[19 Май 2017, 14:39:40 ]


Re: Кокосови кремки от pepimili
[19 Май 2017, 14:34:23 ]


Re: Украси и декорации за торти от pepimili
[18 Май 2017, 11:25:02 ]


Re: Защо винаги кекса ми става спласкен? от pepimili
[18 Май 2017, 11:16:21 ]


Re: Видеонаблюдение от tomislava
[10 Май 2017, 12:49:30 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от kristofa
[10 Май 2017, 12:24:30 ]


Re: За съдържанието на сладките - домашни или от магазина от kristofa
[10 Май 2017, 12:22:08 ]


Re: Италиански ресторант във Варна от mariqna44
[10 Май 2017, 09:38:58 ]


Re: Какво да правя? от mariqna44
[10 Май 2017, 09:36:11 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[09 Май 2017, 23:51:24 ]


Какво да правя? от tomislava
[09 Май 2017, 22:45:03 ]