Автор Тема: Kроасани  (Прочетена 63975 пъти)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Kроасани
« -: 26 Септември 2006, 22:58:52 »
Kроасани

Снимките и обясненията са от www.labuznik.com - чешки сайт! Подозирам обаче че са взети от друг сайт.
 
Продукти за около 12 кроасана:

500г брашно
250мл прясно мляко
40г мая
60 г захар
щипка сол
2 яйца
250 г масло

Приготвяне:

                                            
1. Всички продукти трябва да имат стайна температура 2. Пресяваме брашното 3. Млякото заграваме така че да е хладко

                                                 
4. Натрошаваме маята в хладкото мляко. 5. Прибавяме 4с.л брашно и бъркаме до образуване на гъста каша. 6. Прибавяме и щипка захар.

                                          
7. Така приготвената закваска, оставяме 30 минути да втаса. 8. Брашното смесваме с  останалата захарта и солта и правим в него кладенче. 9. В кладенчето счупваме яйцата.

                                                   
10. Отгоре прибавяме малко от маслото, нарязано на парчета. 11. Прибавяме закваската. 12. и омесваме докато се получи гладко и еластично тесто.

                                                   
13. Покриваме купата с тестото с кърпа и оставяме да втаса 2-3 ч.14. Когато тестото се увеличи два пъти, го омесваме отново много добре. 15. Разточваме тестото.

                                                   
16. Поръсваме маслото с брашно и го разточваме малко. 17. Слагане го по средата на тестото. 18. Прегъваме тестото като плик.

                                                   
19. Разточваме тесто по възможност на правоъгълник. 20. Прегъваме го на три. 21. Отново разточваме и повтаряме всичко 3 пъти.

                                                 
22. Покриваме тестото с валжна кърпа и оставяме 15 min да втаса. 23. Разточваме кора 50x30 sм и я разрязваме на 15 см. широки ленти. 24. Най-добре с помоща на линийка изрязваме равнобедрени триъгълници.

                                                                             
25. Навиваме кроасаните. 26. нареждаме в тавичка, като оставяме достатъчно място. 27. Покриваме с навлажнена кърпа и оставяме да втасат около 30 мин. 28. Печем до зачервяване около 20 мин. на предаврително затоплена до 200° фурна!


« Последна редакция: 27 Септември 2006, 22:35:32 от natalyna »

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Kроасани
« Отговор #1 -: 27 Септември 2006, 11:10:03 »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Съвети
« Отговор #2 -: 27 Септември 2006, 22:36:31 »
Съвети за месенето:

Първо си приготвяме тестото( спокойно можете да използвате машина за хляб - програма Тесто, или робот или миксер с приставките за месене на тесто) - от 1 - 12 стъпка.

Тестото трябава да е меко(защото при точенето с маслото няма да се получат слоеве)и затова е най-добре да го оставиме една нощ да втасва в хладилника. На другият ден е готово за работа.

 
Маслото не може да е от хладилника, защото няма как да се разточи. Важно е маслото и тестото да имат еднаква твърдост.
 

Дъската за разточване на тестото трябва да се намокри, за да не залепя.


След разточването с маслото и отпочиването, тестото трябва веднага да се употреби, иначе изсъхва и се набраздява.



Съвети за печене:

 
Готовите кроасани, слагаме на предварително намаслена тава или покрита с хартия за печене, като внимаваме да са на достатъчно разстояние един от друг, за да не се слепват при печене.

 
Задължително е покриването на кроасаните с влажна кърпа при втасването, за да не изсъхнат и разцепят.

 
Добре е да следите процеса на печене, защото много фурни не пекат равномерно. Кроасаните които са зачервени се изкарват веднага.

 
Ако намажем преди печене кроасаните с вода или сметана(мляко), ще имат блясък. Ако ги намажем с жълтък, стават с лъскава коричка.

 
Опечените кроасани оставяме да изтинат, най-добре на метална решетка, но никога не сервираме студени - Най-вкусни са леко топли.
 

 
Съхранение:

Готовото тесто за кроасани, може без проблем да замразим, но е нужно много време за да се размрази. Затова е по-добре, да се замразят готовите, опечени и още хладки кроасани - първо в тава и като замръзнат леко, ги разпределяме в найлонови пликове. Така винаги може да вземете толкова, колкото са ви необходими.
 

 
Размразяване:


Замръзналите кроасани нареждаме върху намаслена тавичка и слагаме в редварително загрята на 200° фурна. Точно след 5 минути са готови и вкуса им е като на току що извадени от фурната!







aneli4ka

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 379
Re: Kроасани
« Отговор #3 -: 28 Септември 2006, 01:59:05 »
Още щом прочетох рецептата се захванах да правя кроасаните, защото всички в къщи много ги обичаме. Спазвах абсолютно точно инструкциите стъпка по стъпка като пуснах тестото да се омеси в машината за хляб на програмата за макарони. След като втаса го извадих и отново хубаво го омесих върху набрашнена повърхност.Но като разточих и завих маслото в тестото и започнах да прегъвам и точа по указания начин, тестото ми стана меко, лепкаво и се получиха шупли, през които излизаше маслото. Прибавях още брашно, за да мога да точа. Но колкото повече брашно прибавях, толкова по-лепкаво ставаше тестото. А това с маслото - да става на шупли тестото - ми се случи и с друга рецепта за кроасани, която ми изпратиха директно от Париж. Някой може ли да ми каже къде ми е грешката и как да направя наистина успешни кроасани? Предварително благодаря!

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Kроасани
« Отговор #4 -: 28 Септември 2006, 09:07:45 »
aneli4ka, прочете ли съветите, за месене? Там пише, че е най-добре тестото да се остави в хладилника за една нощ за да се стегне. А и че маслото и тестото трябва да са с подобна мекост! Може би това ти е грешката. Признавам се, че аз кроасани правя с готово купено тесто за кроасани, но не ми стават така както искам и затова ще пробвам скоро и аз тази рецепта!

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Kроасани
« Отговор #5 -: 10 Октомври 2006, 09:41:39 »
Наталина много ме съблазняват тези кроасани  :w00t: :w00t: :w00t: ,кога ли ще се престраша да ги направя  :(
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Kроасани
« Отговор #6 -: 10 Октомври 2006, 09:51:11 »
Гери и аз им се точа отдавна, ама пусто нямам много време, а и чакам някой да се похвали, че са му станали, че Анеличка ме обезокуражи малко!  :4u:

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Kроасани
« Отговор #7 -: 10 Октомври 2006, 09:59:24 »
абе то май и аз това чакам , някой да се похвали  :-[ , Marabu вече станахме 2  ;D
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

online

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Kроасани
« Отговор #8 -: 12 Януари 2007, 20:11:06 »
Днес ги направих. Станаха много по-хубави от купешките! http://home-and-garden.webshots.com/photo/2169989310067719956ZDQdJI
Много благодаря за рецептата ! ;D

При слагането на маслото и аз имах проблеми, но все пак харесвам резултата. Не станаха така красиви, както на картинката, но за мен направеното е голямо постижение :-))) :yahoo:

marabu

  • Гост
Re: Kроасани
« Отговор #9 -: 12 Януари 2007, 20:40:11 »
online  :clapping: поздравления  -изглеждат фанстатично  :exclaim:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Kроасани
« Отговор #10 -: 12 Януари 2007, 20:55:10 »
online  :clapping: поздравления  -изглеждат фанстатично  :exclaim:

Подписвам се под всяка дума  :thumbup: Страхотни са  :flower: :flower:

И са си много хубави дори именно те ще ме амбицират да ги направя скоро  :bigsmile:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Kроасани
« Отговор #11 -: 12 Януари 2007, 21:12:51 »
online   поздравления  :clapping:
 :-[ най-накрая някой да се отчете в тази тема
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

marabu

  • Гост
Re: Kроасани
« Отговор #12 -: 12 Януари 2007, 21:23:17 »
online   поздравления  :clapping:
 :-[ най-накрая някой да се отчете в тази тема

Гери ти си на ход  ;D

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Kроасани
« Отговор #13 -: 12 Януари 2007, 21:40:58 »
online   поздравления  :clapping:
 :-[ най-накрая някой да се отчете в тази тема

Гери ти си на ход  ;D
а не ,срам- не срам ,скоро няма да се хвана на хорото  :-[
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Kроасани
« Отговор #14 -: 12 Януари 2007, 21:46:04 »
Гери ти си на ход  ;D
а не ,срам- не срам ,скоро няма да се хвана на хорото  :-[

Бъзла  :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10

* Последното от форума

Re: Полезно ли е? от mariqna44
[Днес в 10:04:58]


Re: ГРИЛ ТИГАН от tomislava
[27 Юли 2017, 13:46:35 ]


Re: Лято 2017 от mariqna44
[27 Юли 2017, 13:36:41 ]


Re: ГРИЛ ТИГАН от cvetozara123
[25 Юли 2017, 21:44:02 ]


Re: Да бъдем модерни от petty
[24 Юли 2017, 17:40:07 ]


Re: Полезно ли е? от tomislava
[18 Юли 2017, 09:57:14 ]


Re: Да бъдем модерни от tomislava
[17 Юли 2017, 16:32:47 ]


Re: Игра с думи от tomislava
[13 Юли 2017, 13:19:47 ]


Re: Лято 2017 от tomislava
[13 Юли 2017, 13:18:53 ]


Лято 2017 от mariqna44
[12 Юли 2017, 22:24:11 ]


Re: прИмоции ........ от cvetozara123
[03 Юли 2017, 13:31:33 ]


Моbimebel-онлайн магазин за мебели от mobimebel
[30 Юни 2017, 13:31:50 ]


Re: прИмоции ........ от tomislava
[28 Юни 2017, 20:24:35 ]


Re: Пушите ли? от cvetozara123
[28 Юни 2017, 10:40:13 ]


Re: Игра с думи от cvetozara123
[28 Юни 2017, 10:39:44 ]


Re: Курс по готварство от cvetozara123
[28 Юни 2017, 10:38:17 ]


Курс по готварство от mariqna44
[27 Юни 2017, 20:45:26 ]


Някой да ползва такива ножове? от mariqna44
[17 Юни 2017, 21:33:10 ]


Re: ГРИЛ ТИГАН от hristiana:)
[03 Юни 2017, 19:00:11 ]


Re: Плочки за кухня - откъде? от mariqna44
[28 Май 2017, 16:46:13 ]