Автор Тема: Зимнина  (Прочетена 333058 пъти)

nataly_na

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: зимнина
« Отговор #75 -: 01 Октомври 2009, 12:06:22 »
Мариновани чушки


    Здравей Петрина, много ми хареса твоята рецепта "Мариновани чушки" и смятам да я пробвам, но тъй като натриевия бензоат не ми е на Др. Йоткер колко трябва да сложа? И все пак да питам, бурканите не се варят, нали? Благодаря за отговора.
« Последна редакция: 01 Октомври 2009, 14:56:24 от Mariana G »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: зимнина
« Отговор #76 -: 15 Октомври 2009, 19:29:18 »

studi

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 472
Re: зимнина
« Отговор #77 -: 23 Октомври 2009, 05:58:01 »
МАРИНОВАН  ПАТЛАДЖАН

Продукти:
10 кг. патладжан
½ кг. моркови
2 л. Олио за пържене
2 ½   ч.ч. оцет
1 ½   ч.ч. захар
500 мл. Вода
2 с.л. сол
чесън
магданоз

Приготвяне:
Патладжаните се обелват,нарязват се на кръгчета с дебелина 1 см., посоляват се и се оставят да престоят 1 час. През това време се приготвя сиропа ,който се затопля до разтапяне на захарта и солта.
   Патладжаните пържим до промяна на цвета,вадим и пущаме в сиропа.
   Нареждат с плътно в бурканчета,като помежду патладжана се слагат морковчета на кръгчета,чесън на филийки и нарязан магданоз.Заливаме с останалия сироп,затваряме и варим 25 минути.

   
,
« Последна редакция: 10 Ноември 2009, 00:20:00 от pep-4o »
STUDI

Dzha

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Сурова туршия
« Отговор #78 -: 29 Октомври 2009, 07:41:52 »


Здравей, за първи път пиша във форума, по принцип чета и готвя :P Ровейки се видях твоят въпрос, реших че мога да бъда леко полезна  :smile1:  Майка ми скоро ми писа рецепта за туршия и мисля че е близка до това което ти трябва. Копирам това което ми е писала, може да има правописни грешки:

Сурова туршия

Измиват се зеленчуците,нареждат се в буркан или някякъв друг съд и се заливат със саламура. Измерваш колко вода ще ти е необходима като налееш в приготвените буркани и след това я излееш в тенджера. На 1 литър вода слагаш 50г едра сол.След това я слагаш да заври. След като изстине заливаш зеленчуците, затваряш бурканите и на втория-третия ден започваш да разклащаш бурканите всеки ден. След няколко дни трушията помътнява ,а после се избистря,което показва че е готова.Слага се при зеленчуците и кервиз. Можеш да я направиш и като маринована.На компотен буркан / 800мл./ се слага 1 суп.лъжица захар, 1 каф.лъж. сол , 5 суп.лъж. оцет,2 аспирина и се долива с вода.Пак няколко дни се обръщат бурканите.
Надявам се да съм помогнала  ::)
« Последна редакция: 29 Октомври 2009, 08:43:41 от bordovsky »

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
Re: зимнина
« Отговор #79 -: 03 Ноември 2009, 11:54:47 »
Пиперки и грозде

Продукти:
Червена капия 2кг.
Моркови 250гр.
Бяло грозде 500гр.
Карамфилчета 5гр.
Черен пипер 2гр.
Бахар 5 зърна
Оцет 400мл.
Захар 60гр.
Сол 60гр.

Приготвление:
Изчистените и измити капии се нарязват на едри парчета, почистените и измити моркови се нарязват на кръгчета, посоляват се и се поръсват със захарта. Така престояват в емайлиран съд дванадесет часа. След това полученият сок се отцежда и се прибавят черния пипер, бахара, счуканите карамфилчета и добре измитото и накъсано на малки чепчици /по 4-5 зърна/ грозде. Сместта се разбърква добре и се нарежда в буркани. Залива се с оцета и сока от престоялите със солта и захарта зеленчуци. Туршията е готова за консумация след 20 дни.

Източник: Домашни консерви д-р Л. Петров, д-р Е. Малчев 1992

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
Re: зимнина
« Отговор #80 -: 03 Ноември 2009, 12:07:27 »
Лютиви чушлета и грозде

Продукти:
Лютиви чушлета 1кг.
Захар 250гр.
Сол 30гр.
Гроздови зърна 250гр.
Оцет 600мл.

Приготовление:
Почистените и измите люти чушлета леко  препечени се нареждат в бурканчета и между редовете се прибавят сол, захар и зърна от добре узряло сладко грозде. Така престояват дванадесет часа, след което се заливат с оцета. Запечатват се и се обръщат по няколко пъти на ден, за да се разтвори захарта. Бурканчетата се съхраняват на хладно.

Аз сложих препечените чушлета с гроздето в тенджера и тогава ги посипах със захарта и солта, разбърквах няколко пъти през дванадесете часа /за да не обръщам буркана после/. Сложих ги в буркан и тогава ги залях с оцета. Добавих и салицил /1гр./килограм зеленчук/
Част от тези пиперки смесих с "Туршията от пиперки, моркови и грозде"


Източник: Домашни консерви д-р Л. Петров, д-р Е. Малчев 1992

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Re: зимнина
« Отговор #81 -: 03 Ноември 2009, 13:00:39 »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: зимнина
« Отговор #82 -: 03 Ноември 2009, 13:45:15 »
Мерси, verabel  :air_kiss:
Вероятно в първата туршия си сложила повече и различни зеленчуци, поне помня че видях и зелен боб  на снимката ти :icon_question:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: зимнина
« Отговор #83 -: 03 Ноември 2009, 14:04:13 »
« Последна редакция: 09 Ноември 2009, 00:55:22 от pep-4o »

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
Re: зимнина
« Отговор #84 -: 03 Ноември 2009, 14:26:12 »
Мерси, verabel  :air_kiss:
Вероятно в първата туршия си сложила повече и различни зеленчуци, поне помня че видях и зелен боб  на снимката ти :icon_question:
Тя е "трета" сурова - червени чушки, камби, моркови, карфиол, корнишони, зеле, зелен боб, червено цвекло, чесън и целина.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: зимнина
« Отговор #85 -: 03 Ноември 2009, 15:01:46 »

Тя е "трета" сурова - червени чушки, камби, моркови, карфиол, корнишони, зеле, зелен боб, червено цвекло, чесън и целина.
И може би си има и тя рецепта :innocent:

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
Re: зимнина
« Отговор #86 -: 03 Ноември 2009, 17:02:39 »

Тя е "трета" сурова - червени чушки, камби, моркови, карфиол, корнишони, зеле, зелен боб, червено цвекло, чесън и целина.
И може би си има и тя рецепта :innocent:

Тя е малко "на око" - нарязаните зеленчуци се посипват със сол и захар /аз сложих 30гр. сол/килограм зеленчук и 15-20гр./захар/килограм зеленчук/ в рецептата захарта е два пъти повече от солта, но аз не обичам толкова захар.
Така пресояват 24 часа и отцедилия се сок се смесва с равно количесто оцет. Савряват се и когато изстине напълно се добавя салицил 1гр./килограм зеленчук /така пише на опаковката на салицила/, разбърква се добре до разтварянето на салицила. Зеленчука се прехвърля в съд, в който ще се съхранява туршията /при мен бидонче/ и се залива с маринатата.
"На око" е количеството на захарта и солта. Доста рецепти за туршии изчетох и стихнах до това количесто, ще видим резултата. :'(

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Зелените Доматчета на Мама
« Отговор #87 -: 09 Ноември 2009, 00:38:47 »
Тази рецепта ми е от сайта на „Аз жената” за съжаление не знам името на авторката й.

4 кг. зелени домати
200 гр. сол
200 гр. захар
200 мл. оцет
200 мл. олио
4 глави чесън
1 връзка копър


Приготвяне:

Зелените домати се измиват и нарязват на кръгчета. Нареждаме ги на редчета в подходящ съд, като на всеки ред се поръсва със (предварително смесените) сол и захар. Престояват така 2 часа. Изхвърляме отцедилият се сок и заливаме доматите с оцета, олиото, копъра и чесъна (нарязани на ситно). Така доматите престояват още 2 часа, след което се пълнят в буркани и сока се разпредела по равно във всички буркани. Във всеки буркан се слага по 1 аспирин (аз лично никого не съм слагала аспирин). Бурканите се стерлизират за 2-3 минути.


Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 862
СЛАДКО-КИСЕЛА ТИКВА
« Отговор #88 -: 16 Ноември 2009, 07:28:13 »
« Последна редакция: 02 Януари 2011, 12:51:06 от pep-4o »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Re: зимнина
« Отговор #89 -: 21 Януари 2010, 22:52:08 »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
    29 Декември 2020, 16:44:16
  • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
    29 Декември 2020, 16:42:00
  • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
    29 Декември 2020, 16:39:16
  • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
    26 Декември 2020, 10:11:34
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

Re: Подарък за оценка 6 на детето от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:48:53 ]


Re: и хладилник също вероятно ще ми трябва от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:46:04 ]


Re: Дрехи втора употреба от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:38:52 ]


Re: Търся сушилня от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:26:27 ]


Re: Детски дрехи от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:20:52 ]


Re: Гуми за Коледа? от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:09:40 ]


Re: Електроника за коледа от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:07:57 ]


Re: Магазин за обувки от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:58:24 ]


Re: Техника за градината от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:54:26 ]


Re: Евтини мебели от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:45:06 ]


Re: Диоптрични рамки, от къде? от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:41:56 ]


Re: Хубаво вино за изискан повод от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:30:15 ]


Подарък за оценка 6 на детето от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:21:54 ]


и хладилник също вероятно ще ми трябва от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:20:33 ]


Търся сушилня от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:18:53 ]


Гуми за Коледа? от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:14:55 ]


Електроника за коледа от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:13:54 ]


Техника за градината от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:11:46 ]


Re: На Коледа във Виена от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:09:49 ]


Re: Дървени къщи от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:07:11 ]