Автор Тема: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg  (Прочетена 14821 пъти)

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« -: 27 Септември 2009, 12:03:54 »
 

Продукти:
350 гр. (1½ пак. от 225гр.) безсолно масло
350 гр. (2 ч.ч.) захар
350 гр. (3½ ч.ч.) брашно
6 яйца
малко ванилия (1-2 пак.)
настърганата кора на 1 лимон
300 гр. амигдалото (бадемов марципан)


+ около 330 гр. мармалад (изберете вид който е не много сладък

Приготовление:




mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #1 -: 27 Септември 2009, 12:15:27 »
Разбивате с миксер маслото и захарта. Прибавяте яйцата едно по едно, пресятото брашно, ванилията и настърганата лимонова кора.
Разделяте тестото на две части едната оставяте „бяла”, а другата оцветявате с малко червена сладкарска боя или 2 - 3с.л. какао (според предпочитанията ви).
Тестата се изсипват в заслани с хартия (леко намазнена с олио) тавички.
В оригиналната рецепта се ползва кексова форма и когато се нареже сладкиша парченцата се получават четириъгълни, но понеже аз нямам две такива еднакви по големина форми, и за да не пека две фурни ползвам пайрекс с размери около 18/22 см. 

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #2 -: 27 Септември 2009, 12:18:36 »
Заглажда се с лъжица важно е да се изравни добре. Пече се на 180°С (с вентилатор) за около 1 час на средна скара.

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #3 -: 27 Септември 2009, 12:32:06 »
Докато сладкишът се пече се приготвя масления крем Buttercream Icing по рецепта от Wilton:

1/2 ч.ч. безсолно масло маргарин
1/2 ч.ч. растително масло (бяло е прилича на мас на външен вид) vegetable shortening
1 ч.л. чист екстракт ванилия (1-2 прахчета)
4 ч.ч. пресята финна пудра захар
2 с.л. прясно мляко

Маслата се бъркат с миксер. Добавят се ванилията и пудрата захар на няколко порции и прясното мляко.

Може да направите двоина доза и да съхраните излишното в хладилника - аз правя така
ако крема е гъст се разрежда с прясно мляко до необходимата гъстота. Оцветява се по желание.

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #4 -: 27 Септември 2009, 12:42:28 »
Изпечените блатове се оставят да се охладят, след което се изваждат от формата и се отделя хартията. Блатовете се разрязват когато напълно истинат на 3 парчета по дължина, а ако е печено в кексова форма на две половини по дължина.
Работният плот се застила с домакинско фолио и върху него се сглобява тортата. Парчетата се мажат обилно с мармалад (тук се намират едни италиянски био мармалади които не са много гъсти и не са ужасно сладки). Ако мармалада е гъст се разрежда с малко вода на водна баня. Ако тортата е с какао се маже с течен шоколад.
Редуват се едно бяло парче, слепено с оцветено и пак бяло.
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 15:29:08 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #5 -: 27 Септември 2009, 12:51:20 »
Намазва се първия "етаж" обилно с мармалад или съотватно с нутела (течен шоколод) и върху него се нарежда шахматно втория ред. тортата се стяга като се увива във фолиото. Слага се в хладилника, масления крем също - до следващия ден.
Важно е да престои една нощ за да омекне и да се спои.
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 15:29:48 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #6 -: 27 Септември 2009, 12:56:35 »
Изваждаме тортата (и масления крем така) от хладиника поне половин час преди да започнем работа, за да се отпуснат. Изрязваме с остър нож краищата за да станат гладки и замазваме тортата отстрани и отгоре с мармалад или съответно нутела. Оставяме за малко да се стегне, след което я покриваме с марципан. Аз съм ползвала готов Marzipan Golden (който си е жълт) на Dr.Oetker 250 гр. кутийка. Предполагам, че в БГ го има тъй като чета рецепти във форума който са с продукти на Dr.Oetker ще го пусна на снимка

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #7 -: 27 Септември 2009, 12:59:03 »
Заглаждаме добре марципана и се залавяме за украсата!

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #8 -: 27 Септември 2009, 13:07:18 »
Украсява се по желание. В случая аз съм шприцовала розички от маслен крем идеята за тази украса е от Wilton) иначе рецептата е от Кипърска книжка за сладкиши, торти и други.
Инструмента който се ползва е като голямо габърче - въртиш го между пръстите и шприцоваш розата - става много бързо така но ако нямате такова може да ползвате например чаша обърната наопаки като завиете дъното с алуминиево фолио за да не се хлъзга розата докато я правите. А това са и накрайниците за шприца. Единият е  кръгъл с него се правят "основите" на розата като малки кули, а другият е като сплескана капка с него се оформя самята роза.
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 15:33:15 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #9 -: 27 Септември 2009, 13:14:31 »
Другото което е нужно е като ножица на която остриетата не се застъпват с нея се пренасят розите от "габърчето" на тортата.
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 15:33:39 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #10 -: 27 Септември 2009, 13:20:36 »
шприцоваме основите и ги пренасяме върху "габърчето"..... ще продължа по-късно налага се да прекъсна...
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 15:34:00 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #11 -: 27 Септември 2009, 18:38:22 »
Поставяме едната основа върху "габърчето" и с накрайника, който е като сплескана капка увиваме един кръг (по-скоро конус) около върхът му. След това с движение сякаш изписваме дъга оформяме 3 венчелистчета
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 20:16:48 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #12 -: 27 Септември 2009, 18:55:58 »
Продължаваме с втория ред венчелистчета като всяко ново почва от средата на някое венчелистче от първия ред и свършва по средата на следващото (от първия ред) Така както се вижда на снимката - продължаваме така докато решим че розата е достатъчно красива просто със всеки ред дъгата която описваме със шприца става по-голяма.
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 20:17:45 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #13 -: 27 Септември 2009, 20:10:19 »
Отстрани съм украсила с орнаменти направени от малки точици с помощта на накрайник с малък кръгъл отвор.
 Ами това е общо взето!
Тази торта може да се направи в най-различни варианти - просто каквото ви хрумне: ванилов крем, крема сирене със сметана..... и т.н. това което слепва блатовете определя вкуса й.
« Последна редакция: 27 Септември 2009, 20:18:43 от Mariana G »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: ТОРТА БАТЕН БЕРГ/Μπάττεν Μπέργκ/Batten Burg
« Отговор #14 -: 27 Септември 2009, 20:18:52 »
и последно от мен още 1-2 снимки

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
    29 Декември 2020, 16:44:16
  • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
    29 Декември 2020, 16:42:00
  • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
    29 Декември 2020, 16:39:16
  • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
    26 Декември 2020, 10:11:34
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

Re: Подарък за оценка 6 на детето от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:48:53 ]


Re: и хладилник също вероятно ще ми трябва от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:46:04 ]


Re: Дрехи втора употреба от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:38:52 ]


Re: Търся сушилня от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:26:27 ]


Re: Детски дрехи от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:20:52 ]


Re: Гуми за Коледа? от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:09:40 ]


Re: Електроника за коледа от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:07:57 ]


Re: Магазин за обувки от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:58:24 ]


Re: Техника за градината от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:54:26 ]


Re: Евтини мебели от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:45:06 ]


Re: Диоптрични рамки, от къде? от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:41:56 ]


Re: Хубаво вино за изискан повод от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:30:15 ]


Подарък за оценка 6 на детето от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:21:54 ]


и хладилник също вероятно ще ми трябва от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:20:33 ]


Търся сушилня от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:18:53 ]


Гуми за Коледа? от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:14:55 ]


Електроника за коледа от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:13:54 ]


Техника за градината от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:11:46 ]


Re: На Коледа във Виена от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:09:49 ]


Re: Дървени къщи от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:07:11 ]