Автор Тема: Вкусни предложения от Йоли - 4  (Прочетена 293869 пъти)

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #90 -: 23 Декември 2008, 17:40:36 »
Петрина , благодаря ти , скъпа. Оценката ти е много важна за мен.  :flower:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #91 -: 23 Декември 2008, 18:09:23 »
                                                                                                                  Картофени пликчета с шоколад

Продукти

300 гр.сварени и настъргани на ситно картофи
1 жълтък
50 гр.пшеничено нишесте
25 гр.течно масло
2 щипки сол
100 гр.черен шоколад

пудра захар за овалване

100 гр.масло
100 гр.галета
30 гр.захар
30 гр.маково семе
1 ч.л.настъргана лимонова и портокалова кора
щипка канела

Приготвяне

*  Омесете меко тесто от картофите , жълтъка , нишестето , маслото и солта. Разточвайте го на малки части на плота , поръсен добре с брашно. Тестото е доста меко , но не добавяйте нишесте или брашно към него. Нарежете от тестото правоъгълници , намажете ги с разбито яйце и в средата сложете по блокче шоколад. Затворете правоъгълниците на пликчета. Сварете ги в кипяща вода докато изплуват на повърхността - 1-2 мин. Извадете ги от водата с решетъчна лъжица и ги "подсушете" като ги оваляте в пудра захар.

*  Загрейте маслото до зачервяване. Добавете галетата , захарта и подправките. Бъркайте на тих огън 1-2 мин.

*  Оваляйте картофените пликчета в маслените трохи и поднесете леко топли със сос по избор - шоколадов , ванилов , цитрусов....


Можете да приготвите десерта предварително. Поставете готовите пликчета в тава , покрита с хартия за печене и леко ги затоплете във фурната преди сервиране.

Източник - Лафер


 
« Последна редакция: 23 Декември 2008, 18:11:39 от Yoli »

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 276
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #92 -: 26 Декември 2008, 04:29:38 »
Мила Йоли, искам да ти благодаря за рецептата на "Руло с рикота и сирене "Филаделфия"  :thankyou: Правя го вече два пъти, единият от които беше сега на Коледа. Много се хареса от всички!
Искам да ти пожелая много здраве и ведро настроение, с което да твориш още невероятни неща в кухнята (истинско произведение на изкуството са!) ! Сега на Коледа искам да ти пожелая още много топлина и радост в дома ти ! Тиха и свята да бъде за теб всяка нощ!

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #93 -: 26 Декември 2008, 16:10:41 »
Лети , щастие е за мен , че съм допринесла с нещо за Коледната ви трапеза. Благодаря ти , мила. Весели и щастливи празници на всички в твоят дом.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #94 -: 27 Декември 2008, 18:11:43 »
                                                                                                                                          Грозденица

   Преди Коледа случайно попаднах в едно хубаво българско село в моят край (бургаския). Село Равнец. Наши приятели - рибари , ни заведоха на гости на кмета на Равнец......на прасе. Знаете колко е колоритно едно такова събитие , това е празник , съпроводен с всичките му салтанати. Но мен много ме впечатли една българска вкусотия , типична за този лозарски район. Сигурно я има и по други краища на страната , но лично аз за първи път попадам на нея. Искам да ви я предложа и на вас..... :smile1:

Продукти

бяло грозде - сортове с едри зърна с по-дебела ципа
хардал (синап)
гроздова шара
натриев бензоат

Приготвяне

* Подбират се здрави чепки грозде и добре се измиват. С ножица се отстраняват всички наранени зърна. Чепките се подреждат в каче (или друг съд) на редове , като всеки ред се поръсва със счукан (смлян) хардал.

*  Прясна гроздова шара се пресича с натриев бензоат за да се спре ферментацията. На всеки литър шара се слага 1 гр. натриев бензоат.

* Пресечената шара се сипва внимателно от единият край на качето докато покрие всичкото грозде. Не се излива направо върху гроздето за да не се отмие хардала от зърната.

* Качето се затваря и се оставя на хладно. Гроздето е готово за консумация след 20-25 дни.

Така приготвеното грозде е чудесно за ядене чак до следващият октомври. Зърната са твърди , сочни , пикантни от хардала и невероятно вкусни. Страхотно мезе е за ракия , вино , за гарнитура към по-тежки меса , за различни сирена или просто за десерт.

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #95 -: 27 Декември 2008, 20:45:58 »
Йоли,

Гроздето изглежда невероятно – зърната са като перлички! :thumbup:

Много интересно - непознати за мен технология и вкус .

Благодаря за споделената рецепта и се радвам, че
си успяла да се насладиш на този празник!

 :smile1:

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #96 -: 27 Декември 2008, 21:04:34 »
Аз също съм от този регион и моите баби правеха в едни каци такава грозденица. Тогава бях много злояда и не кусвах нищо, а баба цял ден търчеше подире ми с една такава чепка грозде- то има малко пикантен вкус. Но...аз не хапвах...ама сега да ми падне една такава каца......но ...нЕма.   Благодаря ти , Йоли- предизвика у мен мили спомени.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #97 -: 29 Декември 2008, 12:39:06 »
Диди , Мария ........ :flower: :flower:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #98 -: 30 Декември 2008, 18:04:42 »
                                                                                                                                          Еклерова елхичка

Продукти за еклерите

250 мл. вода
75 гр. масло
150 гр. брашно
1/2 ч.л. захар
щипка сол
4 яйца

Продукти за крема

500 мл. прясно мляко
4 с.л. брашно
5 с.л. захар
2 жълтъка
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия

50 гр.черен шоколад
2 ч.л. какао
50 гр.бял шоколад
100 мл.течна подсладена сметана

1 ч.ч.захар за карамелизиране

Украса

2 белтъка
100 гр.пудра захар
захаросани плодове
захарни перлички

Приготвяне

*  Сложете в тенджерка водата , маслото , захарта и солта. Щом течността кипне я дръпнете от огъня и сипете наведнъж брашното. Бъркайте енергично докато получите гладко , еластично тесто , което се отделя от стените на съда. Върнете обратно на котлона и бъркайте за кратко докато на дъното на тенджерката се получи бял пласт. Оставете тестото да изстине , след което прибавете едно по едно яйцата като бъркате непрекъснато с миксер с бъркалките за тежко тесто.

*  В тава , покрита с хартия за печене направете малки еклерчета (не по-големи от лешник). Сипвайте по малко тесто с чаена лъжичка. Ако искате да станат по-гладки , мокрете си дланите и с ръце правете малки топчета от тестото. Изпечете еклерите в предварително загрята на 200* фурна.

*  Разбъркайте брашното , захарта , лимоновата кора и ванилията. Прибавете жълтъците и налейте малко мляко. С бъркалка разбъркайте на гладка каша. Разредете с останалото мляко и сварете крем. Горещият крем разпределете по равно в два съда. Към едната част прибавете белият шоколад , а към другата - черния и пресятото какао. Разбъркайте добре двата крема докато се стопи шоколадът. Оставете ги да се охладят добре. Разбийте на сняг сметаната. Прибавете я по равно към двата крема.

*  Напълнете еклерчетата с кремовете. Можете да ги срежете по средата и да ги напълните с помощта на малка лъжичка или да шприцовате кремовете чрез пош с тънък и дълъг накрайник.

*  Карамелизирайте захарта. Оформете кръгла основа от еклери на дъното на равна чиния. Слепвайте ги един за друг като ги топвате в горещият карамел. По същият начин оформете върху основата втори кръг еклери , по-малък от първия. И така....докато се оформи малка елха.

*  Украсете елхичката с белтъците , разбити на сняг със захарта и я гарнирайте с плодовете и перлите.  :santa:


Ако искате да поднесете този десерт след един или два дани , моят съвет е да слепите еклерите с разбит със захар белтък , тъй като карамела много бързо се овлажнява и има опасност цялата "конструкция" да се разпадне. Но...все пак....всички знаят  , че еклерите са най-вкусни съвсем пресни , а не на следващият ден....
« Последна редакция: 30 Декември 2008, 23:02:47 от Yoli »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #99 -: 30 Декември 2008, 18:10:19 »
Каквото и да кажа.... ::)... :swoon:...няма да е достатъчно :thumbup:

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1734
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #100 -: 30 Декември 2008, 18:12:40 »
Йоли,Йолиии,как ги измисляш :swoon:
Поредното нещо,на което се чудя дали се яде или само се гледа и се цъка.Получих комплекси,мила,ще обявя стачка и няма да готвя повече,докато не дойдеш да твориш у нас.И тогава със сигурност ще стана 100 кила.
Всичко най-хубаво ти желая  :air_kiss: :give_heart:

Изи

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 817
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #101 -: 30 Декември 2008, 18:20:12 »
Невероятна си, Йоли!
Това е невъзможно!-казала причината.Tова е безрасъдство! - отбелязал опитът.Това е безполезно! - отсякла гордостта.Опитай...  -  прошепнала мечтата.

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #102 -: 30 Декември 2008, 18:34:16 »
Мила Йоли,
Весело посрещане на Новата година!
Страхотна елхичка. Страшно е красива!
Живи и здрави да се видим през Новата година!
 :air_kiss:

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 972
  • главен сладкар
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #103 -: 30 Декември 2008, 19:08:48 »
 :thumbup: Йоли, каквото и да кажа няма да е достатъчно , много красиво и сто процента вкусно  :swoon:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2028
Re: Вкусни предложения от Йоли - 4
« Отговор #104 -: 30 Декември 2008, 20:14:05 »
Йоли , чудна е тази еклерова елхичка ! Представям си и колко е вкусна.....
А аз преди малко приготвих твоето конфитюрче с червен лук.Много ми хареса.Тази вечер ще си го хапнем със сиренца и винце....Благодаря за споделената рецепта.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59

* Последното от форума

Re: Подарък за оценка 6 на детето от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:48:53 ]


Re: и хладилник също вероятно ще ми трябва от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:46:04 ]


Re: Дрехи втора употреба от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:38:52 ]


Re: Търся сушилня от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:26:27 ]


Re: Детски дрехи от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:20:52 ]


Re: Гуми за Коледа? от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:09:40 ]


Re: Електроника за коледа от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:07:57 ]


Re: Магазин за обувки от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:58:24 ]


Re: Техника за градината от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:54:26 ]


Re: Евтини мебели от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:45:06 ]


Re: Диоптрични рамки, от къде? от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:41:56 ]


Re: Хубаво вино за изискан повод от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:30:15 ]


Подарък за оценка 6 на детето от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:21:54 ]


и хладилник също вероятно ще ми трябва от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:20:33 ]


Търся сушилня от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:18:53 ]


Гуми за Коледа? от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:14:55 ]


Електроника за коледа от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:13:54 ]


Техника за градината от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:11:46 ]


Re: На Коледа във Виена от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:09:49 ]


Re: Дървени къщи от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:07:11 ]