Автор Тема: Вкусотиите на Пеполина  (Прочетена 465488 пъти)

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #60 -: 19 Август 2007, 20:06:43 »
Пепа,
Може да не е на точното място, но искам да ти благодаря за рецептата -
пилешка кавърма  
Много ни хареса и с удоволствие ще опитам и други твои предложения.
 :thankyou:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #61 -: 19 Август 2007, 21:48:11 »
Диди, радвам се много , че рецептата ви е харесала. Не е нещо особенно, но пък е една от любимите ни в къщи.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #62 -: 20 Август 2007, 12:18:56 »
А къде е въпросната рецепта за пилешка кавърма, че нещо не я намирам?

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #63 -: 20 Август 2007, 18:35:35 »
vesela, въпросната кавърма не съм я пуснала още в темичката си, но преди извесно време я бях писала на di_ani на ЛС. Тези дни ще я пусна, въпреки, че не е нищо особенно. Най - обикновенна пилешка кавърма. На нас в къщи обаче ни е любима и се радвам, че и Дидито и е харесала.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #64 -: 26 Август 2007, 10:30:49 »
Пиле кавърма

Взема се 1 пиле и се нарязва на порции. В тенджера се позапържва 1 гл. нарязан лук с малко олио. Когато се позапържи лука се прибавят порциите пилешко и се запържват и те, като се добавя по малко водичка, за да не залепне и се слагат още 2 - 3 нарязани на полумесеци гл. лук. След като месото се запържи и поомекне се слага сол и червен пипер и леко се запържва. Налива се вода, колкото да се покрие месото и се оставя да поври, докато месото омекне напълно. Добавя се след това и брашно, разредено с водичка, за да се сгъсти соса и се оставя да поври малко, като се прибавя стрита чубрица. След като поври 4 - 5 минути кавърмата е готова.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #65 -: 26 Август 2007, 17:07:36 »
Кюфтета в гювечета

500 гр. кайма
300 гр. сирене
черен пипер
джоджен
доматен сок
подправки за каймата по желание
6 бр. яйца

   Каймата се приготвя като за кюфтета. Оформят се 6 бройки. Може предварително да се запържат. Слага се във всяко гювече по 1 кюфте, поръсва се със сирене, залива се с 3 -4 с.л. доматен сок, подправя се с джоджен. Гювечетата се запичат в гореща фурна (250 - 300 градуса) за около 20 минути, след което температурата се намаля. Чуква се отгоре по 1 яйце и печенето продължава още 5 - 6 минути. Вместо кюфтета може да се използва колбас - по 2 парчета нарязани на ситно.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #66 -: 26 Август 2007, 17:18:50 »
Панирани патладжани

2 патладжана
100 гр. кашкавал
6 с.л. брашно
1 яйце
сол
черен пипер
олио

    Патладжаните се обелват и се бланшират във вряща подсолена вода за 3 минути. Изцеждат се, нарязват се на кръгове с дебелина около 1 см. и се подсушават с кърпа. Съединяват се кръговете по две като по средата се слага тънко парче кашкавал(  аз съм пробвала и с топено сирене става също много хубаво) По желание може да се поръсят с червен пипер. Получените патладжанени "сандвичи" се потапят в приготвената за паниране смес от яйцето, брашното, 1 ч.л. олио, сол, черен пипер и бира, която се прибавя по малко, докато сместа започне да полепва по лъжицата. Потопените вече патладжани се пържат, нареждат се на пирамида и се поръсват със ситно нарязан магданоз. При сервирането може да се полеят с доматен сок.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #67 -: 27 Август 2007, 17:08:23 »
Вкусна туршия от червени"Капии"

Измийте и изчистете от дръжките и семето 8 кг. червени "капии". Разрежете ги на две по дължина и ги наредете в емайлиран съд с отвора нагоре. Поръсете ги с 1/2 кг. сол и ги оставете да престоят така 1 нощ. На другия ден отцедете водата, която се е отделила, и я премерете. Възварете я, като прибавите същото количество оцет, 1 кг. захар, 1/2 литър олио, 2 ч.л. черен пипер на зърна и 2 -3 дафинови листа. Залейте пиперките с врящата саламура и ги оставете да изстинат в нея. Наредете ги след това в буркан, като между редовете слагате карфиол, накъсан на розички, моркови, нарязани на кръгчета, целина, нарязана на пръчици и сухи клончета от копър и ги залейте с изстиналата саламура. Стерилизират се само 10 минути за вакум.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #68 -: 27 Август 2007, 17:18:51 »
Туршия - пюре

Опечете 4 кг. пиперки "Капия". Изрежете дръжките и семето им. Смелете пиперките с машинка за месо. Опечете и 3 кг. патладжани, изчистете ги и също ги смелете. 3 кг. червени домати изчистете от семките, претрийте ги през цедка и ги изварете до сгъстено пюре в разлата тава. Прибавете към тях смлените пиперки и патладжан. Посолете сместа на вкус и я сложете да ври с 3 ч.ч. олио, като я бъркате непрекъснато. Когато се сгъсти и започне да се отделя от тавата, свалете я от огъня и я насипете още топла в добре изсушени и затоплени буркани. След като изстине напълно, затворете и стерилизирайте 10 минути.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #69 -: 27 Август 2007, 17:32:46 »
Руло със стафиди

За тестото:
350 гр. брашно
1 яйце
4 с.л. сметана
1 с.л. суха мая
2 с.л. захар
170 мл. прясно мляко
щипка сол

За плънката:
500 гр. стафиди
3 с.л. захар
сок от 1 лимон

  Разтваряме в млякото 1 с.л. захар, солта и маята. Посипваме с 1/2 от пресятото брашно, разбъркваме, покриваме с кърпа и оставяме за 1 час. Добавяме останалото брашно и захар, яйцето и сметаната. Замесваме тесто.
 
  Измесваме хубаво тестото на поръсена с брашно маса, докато стане меко и еластично. Покриваме го и оставяме за още 1 час.

  Промиваме стафидите, заливаме ги с вряла вода и оставяме за 15 минути. От лимоновия сок и захарта сваряваме сироп.

  На поръсена с брашно повърхност разточваме тестото на тънък лист.

  Намазваме тестото с лимоновия сироп, отгоре разстиламе равномерно подсушените стафиди. Навиваме на руло.

  Загряваме фурната на 180 градуса. Слагаме рулото в намазана с масло и покрита с хартия за печене тава. Покриваме го отгоре с пергаментова хартия и печем 35 - 40 минути.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #70 -: 28 Август 2007, 16:44:02 »
Пълнени патладжани с кайма

6 големи патладжана
250 гр. кайма
1 глава стар лук
3-4 скилидки чесън
1/2 кг. домати
черен пипер
магданоз
сол

      Патладжаните се разрязват на две по дължина, осоляват се и се оставят да се отцедят. Избърсват се и се изпържват леко в олио - първо отрязаната страна. Нареждат се в тава и с ч.л. се прави вдлъбнатина в средата на всяко парче. Пълнят се с каймата, която предварително е задушена с нарязаните на ситно лук, чесън и магданоз и е подправена със сол и черен пипер. Половинките патладжани се заливат всяка поотделно с доматен сос, приготвен без мазнина. Обливат се с останалото при пърженето олио и се запичат във фурна. Накрая се посипват обилно с магданоз.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #71 -: 28 Август 2007, 16:48:17 »
Кюфтета от прясно зеле

1 средно голяма зелка
1 ч.ч. галета
сол
черен пипер
около 100 гр. кашкавал
олио
брашно за паниране

       Сваряваме зелката, изцеждаме я добре, като я стискаме хубаво с ръце. Накълцваме я на ситно и прибавяме галетата, подправките, настъргания кашкавали 1 яйце. Сместа се оформя на кюфтенца, които се панират в брашно и яйце и се изпържват. За гарнитура е подходяща картофена салата с лук.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #72 -: 28 Август 2007, 16:55:46 »
Пържоли с гъби и сметана

1 кг. свински пържоли
300 гр. гъби
3-4 скилидки чесън
60 гр. мазнина
1 кофичка сметана
черен пипер
сол
магданоз
 
      Измиваме и начукваме пържолите, поръсваме ги със сол и черен пипер. Задушаваме гъбите в мазнината, прибавяме ситно нарязаните магданоз и чесън. Изпичаме пържолите във фурната. Разбиваме сметаната с миксера, прибавяме към нея гъбената смес и заливаме с получения сос пържолите.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #73 -: 29 Август 2007, 19:00:20 »
Пълнени камби с фасул и кайма

червени камби - около 12 бр.
1 ч.ч. зрял фасул
1 гл. кромид лук
1 с.л. доматено пюре
250 гр. кайма
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол на вкус

  В загрята мазнина се прибавят ситно нарязания лук и каймата. Задушава се с малко вода. Прибавят се червеният и черният пипер, доматеното пюре, размито в малко студена вода и свареният предварително фасул.
  Камбите се почистват от семките, набождат се с вилица и се пълнят със сместа.
  Нареждат се в тавичка, заливат се с останалата мазнина и се пекат в силна фурна.

 
« Последна редакция: 10 Февруари 2010, 17:14:18 от пеполина »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #74 -: 30 Август 2007, 16:48:15 »
Подправка за зимата

3 кг. моркови
1 кг. целина - по възможност глави
7 - 8 вр. магданоз
сол

  Добре измитите моркови и целината се настъргват на едро ренде, а ако има листа от целината и магданоза се режат на ситно. Смесват се всички продукти, посоляват се и се разбъркват добре. Напълват се малки бурканчета от детски пюрета. Стерилизират се 20 минути.
  Подправката се употребява за варено, супи, сосове, риби, задушени ястия и др.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
    29 Декември 2020, 16:44:16
  • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
    29 Декември 2020, 16:42:00
  • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
    29 Декември 2020, 16:39:16
  • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
    26 Декември 2020, 10:11:34
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

Re: Колан от radkaa
[21 Август 2021, 17:54:14 ]


Re: Колан от mariqna44
[20 Август 2021, 08:26:26 ]


Колан от radkaa
[19 Август 2021, 21:44:29 ]


Re: Идеи за ремонт от radkaa
[25 Юли 2021, 20:38:45 ]


Re: Идеи за ремонт от mariqna44
[22 Юли 2021, 21:37:53 ]


Идеи за ремонт от radkaa
[21 Юли 2021, 22:13:38 ]


Re: Брашното и неговите потайности... от radkaa
[21 Юли 2021, 15:15:30 ]


Re: Аксесоари за телефона от radkaa
[21 Юли 2021, 15:12:27 ]


Viagra online"Buy viagra online от sharlenci
[14 Юли 2021, 03:23:03 ]


Re: Аксесоари за телефона от mariqna44
[11 Юли 2021, 11:58:20 ]


Аксесоари за телефона от radkaa
[10 Юли 2021, 18:46:52 ]


Re: Хостинг за сайт от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:19:54 ]


Re: За банята от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:12:49 ]


Re: Хостинг за сайт от radkaa
[26 Юни 2021, 12:18:39 ]


Re: За банята от radkaa
[26 Юни 2021, 12:09:06 ]


Хостинг за сайт от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:59:10 ]


За банята от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:45:44 ]


Re: За градината от mariqna44
[26 Май 2021, 21:30:18 ]


Re: За градината от radkaa
[26 Май 2021, 06:50:32 ]


За градината от mariqna44
[25 Май 2021, 15:16:06 ]