Автор Тема: Закуски разнообразни за майстори разни  (Прочетена 705593 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Закуски разнообразни за майстори разни
« Отговор #196 -: 16 Февруари 2008, 11:00:21 »

ТАНЯ_70

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 693
Re: Закуски разнообразни за майстори разни
« Отговор #197 -: 16 Февруари 2008, 18:05:02 »
                                Месеница 

продукти за тестото:
                            375 мл топла вода
                            30 гр мая / на кубче/
                            750 гр брашно
                            60 гр мас / размекната/
                            1 1/2 с.л. захар
                            1 с.л. сол

за плънката:
                           сирене  /ситно натрошено/
                           мас  /разтопена/

за намазване:
                           1 жълтък

Начин на приготвяне:
   В топла вода се разтваря маята и захарта, поръсва се с малко брашно и се оставая за няколко минути да шупне.От продуктите се измесва тесто,като накрая се прибавя маста и солта и продължава да се меси.
Тестото се оставя на топло да втаса.Отново леко се примесва и се разделя на 4 топки,всяка от които се потапя в разтопената мас,разтегля се като голямо мекиче и се разстила в голяма тава.Ръси се с натрошеното сирене и с 5 с.л. мас. Отгоре се поставя следващата, пак сирене и пак мас и така до третата кора.Над четвъртата не се слага сирене.
След като сме разстелили всички кори, правим дупка по средата и завиваме краищата към средата / получава се нещо като голям геврек/.Режем го на 4 парчета, като всяко раздърпваме и усукваме и редим в тава с диаметър 30 см, като вита баница.
Оставаме пак на топло да втаса, мажем с жълтък и малко вода и печем в умерена фурна около 40 минути .
След като се изпече се напръсква с малко вода и се завива с кърпа.

Забележка:  Възможно е маста да се замени с масло или с олио, но истинската месеница се прави с мас.Така става по - вкусна и пухкава.
                   

Anais

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 29
Re: Закуски разнообразни за майстори разни
« Отговор #198 -: 19 Февруари 2008, 23:55:24 »
  Класически палачинки

3 яйца
1ч.ч.брашно
2с.л.захар
щипка сол
1 1/2ч.ч.мляко
4с.л.масло


Разбийте яйцата на пяна.Смесете отделно брашното,захарта и солта и постепенно сипете млякото,като разбърквате непрекъснато.Прибавете сместа към яйцата.
Разтопете 1.с.л.масло в тиган.Сипете 1 черпак от палачинковата смес.Пържете на умерен огън до златисто.Обърнете палачинката и печете и от другата страна.

Палачинките ми станаха много пухкави и вкусни ;D

източник-списание Кулинарен Журнал


emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1990
Re: Закуски разнообразни за майстори разни
« Отговор #199 -: 20 Февруари 2008, 00:01:18 »
ТАНЯ_70,

рецептата изглежда чудесна, но може ли мастта да се замени с друга мазнина, че в нас  изобщо не искат и да чуят за нея

ТАНЯ_70

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 693
Re: Закуски разнообразни за майстори разни
« Отговор #200 -: 20 Февруари 2008, 09:49:15 »
Emilia, аз лично съм я правила само с мас, може да се замини с масло, но незнам дали ще е същата на вкус.
Пробвай и ще споделиш.Маста е нездравословна, но така става по - вкусна, а и баба ми така вечно я е правила. :smile1:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Закуски разнообразни за майстори разни
« Отговор #201 -: 20 Февруари 2008, 09:56:25 »
Емилия, става и с олио - това за вкуса отдавна съм го надживяла,  еднакво вкусна е и с олио - правя я така от години. Само дето май иска малко повече месене според мен. И за вкус добавям към количеството олио 1/2 пак. масло - т.е. към 50-60гр
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Закуски разнообразни за майстори разни
« Отговор #202 -: 20 Февруари 2008, 15:00:18 »
                          
                       Баница с праз

1 пакет готови кори
3 яйца
200 г сирене
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 к.ч. олио
3 стръка праз
   Нарязвам трите стръка праз лук на по-ситно и го слагам в тиган да се задушава с малко олио до омекване. Разбърквам яйцата с киселото мляко, содата, олиото, брашното и сирането. Изчаквам празът да изстине и го прибавям към разбърканите продукти. Във всяка кора слагам по 1-2 л от сместа, навивам я на руло и я поставям в намаслена тавичка. Олио не слагам, защото има в сместа. Така редя и останалите кори като вита баница. Пека я, готова я наръсвам с малко вода и покривам с кърпа.
   Баницата е много пухкава и бухнала, синът ми я обожава, а той праз не яде.
« Последна редакция: 22 Октомври 2010, 22:00:40 от pep-4o »

kostilq

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 849
  • Vicky
Re: Закуски разнообразни за майстори разни
« Отговор #203 -: 21 Февруари 2008, 13:45:51 »
БАНИЧКИ В ГЮВЕЧЕТА
за 6 бр гювечета

6 готови кори Бела
сирене (количеството е по избор кой колкото обича)
2 яйца
500 мл прясно мляко
масло

На всяка кора се натрошава сирене и се навива стегнато и всяка една се вива на дъното на всяко гювече като охлювче.Слага се по бучка масло във всяко отгоре и се залива с разбитото прясно мляко и яйца.Пече се до златна коричка. 

за съжаление преди нямах навика да си записвам рецептите от кой източник са за да го обвявя сега тук, но за напред ще се науча   ::)
« Последна редакция: 21 Февруари 2008, 13:48:13 от kostilq »

marabu

  • Гост
Пържени филийки
« Отговор #204 -: 26 Февруари 2008, 15:06:18 »
Мисля, че всеки е правил пържени филийки, сигурно много от вас знаят как се правят.. то е като палачинките.. е да, но наскоро получих ЛС с молба да напиша рецепта за пържени филии - ето аз как правя

Пържени филийки

500 г сух бял хляб
250 мл прясно мляко

3 яйца
1 с л брашно
20 мл студено прясно мляко
щипка сол
1 ч л захар

олио за пържене
пудра захар
кристална захар
канела
ванилова захар
мед


. Хлябът се нарязва на филийки с дебелина 1,5 см.
. В купа 1 с л брашно се размива в 20 мл студено мляко.
. При непръкъснато бъркане се прибавят едно по едно яйцата, щипка сол и захарта.
. В друга купа се изсипва прясното мляко.
. Филийките се потапят за кратко в прясното мляко, след това в яйчечната смес.
. Изпържват се до златист цвят в сгорещено олио.


** Тук вече въпрос на вкус с какво ще се поднесат : моята дъщеря обича с мед, а синът ми със захар и канела, но понякога и двамата ядат със сладко.

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1045
Re: Закуски разнообразни за майстори разни
« Отговор #205 -: 27 Февруари 2008, 13:44:03 »
Содени питки

Продукти: 2 1/2 ч.ч. брашно,2 яйца,1 ч.ч. кисело мляко,1 ч.л. сода бикарбонат,1 ч.л. сол,малко сирене и краве масло
Приготвяне: Замесваме тесто от дадените продукти,без сиренето и маслото.Разделяме го на 11 топки/могатда се намажат с жълтък по желание/.Във всяка питка правим дупка и слагаме парченце краве масло и сирене.Печем в предварително загрята на 200 гр. фурна до зачервяване.




sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Закуски разнообразни за майстори разни
« Отговор #206 -: 28 Февруари 2008, 18:06:53 »
 :smile1: Таня 70 ,направих месеницата ,много е вкусна ,а тези които се колебаят нека да се прстрашат,много е вкусно .  :smile1:
mazesin yemekleri

ТАНЯ_70

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 693
Re: Закуски разнообразни за майстори разни
« Отговор #207 -: 29 Февруари 2008, 22:52:52 »
sezamm,много се радвам , че ви е харесала месеницата  :thumbup:.Аз редовно я правя и всички в къщи много я харесват.

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Закуски разнообразни за майстори разни
« Отговор #208 -: 01 Март 2008, 20:21:38 »
Много изкусителни предложения :thumbup:

Тутманичета


Идеята на тези тутманичета е в индивидуалната форма за печене /тава тефлонова с гнезда за мъфини/ и
листовото подреждане на корите French-Fantan-Rolls.
Аз използвах това:
Тесто солени печива - питки, пици, тутманици
Продукти:
500 - 600 гр. пресято брашно, при оформянето ще ви трябва още малко
1-2 бр. яйца
1-1,5 ч.л.  сол
1 ч.л. захар
2 с.л. масло
50 гр.  олио
½ с.л. оцет
½ чаена лъжичка сода бикарбонат, поставена в киселото мляко
100 гр.  кисело мляко
100 мл  прясно мляко
42 гр.( едно голямо кубче) прясна хлебна мая
Приготвяне:
        Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно. Загрява се маслото с олиото. Замесва се меко, еластично тесто от изброените продукти. Изчаква се тестото да втаса на топло /около 1-1,5 ч./ или го  поставяте  в полиетиленови пликове /завързват се/ и да престои в хладилник около 12 -16 часа (напр. от  вечерта за сутринта). Втасалото тесто в хладилник тесто,  след изваждането се оставя 15 мин. да се отпусне и се оформя  и употребява по желание.
Това тесто може да се използва в рамките на няколко дни (като се държи в хладилник) или да се замрази във фризер.   

Разточването и оформянето на отделните листове е добре показано тук, има и други идеи   :smile1:
Между отделните листове се маже с разтопено масло и ръси с надробено сирене.
Разрязват се надиплените ленти и поставят в намазаните с масло гнезда. Аз оформих тънки /около 3 мм / и по-дълги / около 10 см/ ленти, които прегънах в средата – получиха се двойни.
След повторно втасване за около 20-30 мин. се пекат в затоплена фурна на 200 -220º С за около 15 – 20 мин.  и топли леко се намазват с масло.
 :smile1:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Закуски разнообразни за майстори разни
« Отговор #209 -: 03 Март 2008, 21:08:02 »

“Мързеливо“  тесто  за козунаци и козуначени кифлички



Това тесто е близко до т. нар. “универсално хладилно”  и може да се използва в рамките на няколко дни (като се държи в хладилник). 
Потърсих такава рецепта, но не открих - ако се дублира, моля модераторите да я махнат :smile1:

Продукти:
750  гр.   пресято брашно, при оформянето ще ви трябва още малко
3 бр. яйца + 1 белтък, а жълтъка за намазване
1 щипка сол
250 гр. захар за козунаци , но 150 гр. за кифлички
2 супени лъжици мас или масло, маргарин
100 гр.  олио
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
250 гр.  кисело мляко
100 мл  прясно мляко
42 гр.( едно голямо кубче) прясна  хлебна мая
аромати за тестото: ванилия, ром, лимон, стафиди,  портокалови кри
Приготвяне:
        Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно. Загрява се маста с олиото. Замесва се меко тесто от изброените продукти. Мазнината може да се постави в тестото или с нея да се извърши омесването, което не е необходимо да бъде продължително.
        Тестото се разделя на части около 1 кг. и имате две възможности – да изчакате тестото да втаса на топло или да го  поставите в полиетиленови пликове /завързват се/ и да престои в хладилник около 12 -16 часа (напр. от  вечерта за сутринта). Втасалото тесто след изваждането се оставя 15 мин. да се отпусне и се оформят малки топки, които се разточват като кръгъл блат за торта (диаметъра зависи от желанието за големина на кифличките) и дебелина около 0,5 см. Разрязват се диагонално на на 1/ 16  (на кръст и после всяко на две  и на две) – получават се 16 триъгълника . Слага се в средата на широката част плънка по избор: течен шоколад (не повече от чаена лъжичка, за да не изтече при печенето); твърд мармелад или други познати плънки за козунак, респ. кифли. Може и солени плънки -  смес от сирене и яйца, както и готовите плънки за “крокодила”. Завиват се кифличките от широката част към върха и леко се огъват краищата като подкова.
Аз слагам първите в студена фурна и пека на 200-220° върху хартия за печене. Намазвам  повърхността им леко с олио,  когато леко се надуят (втасат)  ги вадя, мажа с разбит жълтък с 1 с. л. вода, поръсвам ги с едра захар, мак / сусам / счукани ядки , ако са солени – кашкавал и допичам да зачервяване. Готовите ги вадя, за да не се смачкат изчаквам да се охладят добре на един ред. Докато подредя следващите за печене, вратата на фурната е отворена, за да се охлади и процедирам по същия начин. 
 :smile1:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума