Автор Тема: На гости на едно македонско девойче;-) (Morena)  (Прочетена 516172 пъти)

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Локумки
« Отговор #45 -: 06 Май 2006, 14:23:43 »
Локумки

1ч.ч. бира
1 и 3/4 ч.ч. олио
1ч.л. сода
6 с.л. захар
1 ванилия
брашно колкото поеме за не много меко тесто
локум
пудра захар за овалване

Омесва се тесто, разточва се кора (3мм) , режат се квадратчета( 5см) , в ъгъла се слага локумчето и се навива.
Пекат се  в загрята ф-на на около 200 С. Готови се овалват в пудра захар.

Моя рецепта.
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:20:58 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Ккренвиршки
« Отговор #46 -: 06 Май 2006, 14:50:58 »
Кренвиршки

700мл. вода.
1пакет суха мая
1ч.л.сода
1с.л.кисело мляко
2яйца
1ч.л. сол
1щипка захар
1/2ч.ч. олио
брашно окло 1кг

От двете яйца се оставя единия жълтък. Содата се разбърква с киселото мляко и от всички останали продукти се замесва меко тесто и се оставя да втаса. След това се късат средни по големина топчета, натискат се леко с длан и с точилка се разточват на ленти с големина по желание. В единия край на лентата се слага парче кремвирш и парче кашкавал(кашкавала да не е много, че при печенето изтича). Завива се на руло, защипват се хубаво краищата, слага се в тава и се намазва  с жълъка, в който е добавено малко олио и щипка сол. Пече се на около 180градуса.
Стават меки и вкусни.


Вчера ги правих  половин доза( излязоха ми 10 бр.), без кашкавал вътре  и с винервурсти, но следващия път ще слагам по два от тях и ще пробвам с кашкавал. Освен това сложих не само вода, а на половина вода и прясно мляко, в случая с половината доза 175мл вода и 175мл. мляко=350мл.Поръсих ги с кашкавал, след намазването. Наистина са вкусни и мекички !

Рецептата я взех от бг- мамма.
« Последна редакция: 07 Май 2006, 15:00:36 от Morena »
MZ

zoia

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 157
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #47 -: 07 Май 2006, 14:09:43 »
Morena, и аз направих половин доза тази сутрин-получиха се чудесни.Само че тестото го разделих на 3 и го разточих.После го нарязах на ленти около 1 пръст и ги увих около половин кренвирш.Не бях се сещала в жълтъка за намазване да слагам малко олио.Видът им определено става по-добър,отколкото когато слагам само малко вода.Мерси за идеята.

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #48 -: 07 Май 2006, 14:59:36 »
Зоя, много се радвам, че са ви харесали  :D .

Забравила съм да напиша, че слагам и малко пр.мляко при жълтъка за мазане освен и олиото..... и още, че сложих не само вода, а на половина вода и прясно мляко, в случая с половината доза 175мл вода и 175мл. мляко=350мл.

Сега отивам да сложа в хлебопекарната да забърка тесто от съставките за кренвиршките и това ще ни е хляба  :) . Ще увелича обаче солта, че ни беше малко безсолно. 
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Кекс със сладко от боровинки и ....
« Отговор #49 -: 10 Май 2006, 13:26:05 »
Кекс със ладко от боровинки, парченца шоколад и шокол. глазура

65мл олио+60мл масло
200 г захар
4 яйца
1/2 ч.ч. мляко
400 г брашно
1пак. бакпулвер
сладко от боровинки или др.
лим. или порток. кори

Разбийте маслото със захарта. Добавете жълтъците, корите, млякото и брашното+ бакпулвера. Накрая внимателно и белтъците на сняг. В намазнена и набрашнена форма изсипете малка част от тестото и разпределете равномерно сладкото, пак тесто, тук аз поръсих парченца черен шиколад( изобщо можете да импровизирате ) и в последното тесто също шоклад.  Печете в загрята ф-на на 180С.

глазура:
100 гр тъмен шоколад( аз нямах , та ползвах млечен ) 
125 г масло

На водна баня стопете шоколада и добавяйте по малко маслото, рабъркайте добре до еднородна смес.
Оставете да изстине, така че да не се разтича много лесно и залейте кекса.

източник: някой руски сайт ??? :icon_question:
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:22:26 от Morena »
MZ

blue_bouble

  • Гост
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #50 -: 16 Май 2006, 19:43:11 »
изглежда вкусен! Ще го пробвам!

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Рибено суфле
« Отговор #51 -: 20 Май 2006, 21:07:30 »
Рибено суфле

800г филе от риба ( при мен - бяла)
4 домата
3 жълтъка
125г сметана
кашкавал на лентички ( или тънки, леко запържени лентички сланина)  (при мен кашкавал )
сок от лимон
магданоз
сол
зърна зелен или черен пипер

Намажете тавичка със масло и подредете филетата. Поръсете с лим. сок. Бланширайте доматите, обелете ги, нарежете ги на филийки и ги пъхнете между филетата. Сложете лентичките кашкавал/ сланина. Разбийте жълтъците със метаната, добавете солта. Аз сложих и смлян черен пипер. С тази смес залейте рибата. Поръсете със зърната пипер и печете в загрята на 220С фурна за около 25 мин. Малко преди да е готово, поръсете магданоза.

Моя рецепта.

Страхотна вкусотия, вЕрвайте ми :D ! Ние обичайно я хапваме с пита с маслини..... и картофена салатка много и' тичка ... пък за бялото винце да не споменавам ... 8).
Да ви е сладко !

п.п. спада към бързите маджи ;D
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:24:08 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Пита с маслини
« Отговор #52 -: 20 Май 2006, 22:25:53 »
Пита с маслини

тесто за хляб,пица
маслини (обезкостени)
олио/зехтин

Намазнявате тава и растилате тестото като оформяте плоска пита с дебелина 2 см. Оставете да втаса.
Направете с пръст вдлъбнатинки по цялата повърхност, поръсете с олио/зехтин и го разнесете с четчица. Поставете в дупчиците маслините, като ги понатискате, за да не избягат при печенето. Важно е да направите повече вдлъбнатинки( с маслинки :) ) иначе питата ще се деформира . Печете в загрята на 200С фурна до готовност.

Моя рецепта.




« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:25:02 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Ръжено-пшенична слънчева пита
« Отговор #53 -: 31 Май 2006, 13:03:19 »
Ръжено-пшенична слънчева пита

за закваска:
60 мл топла вода
60 мл топло пр.мляко
10гр прясна мая
100гр брашно

Във водата+млякото се разтваря маята и постепенно се добавя брашното. Купата се покрива с кърпа и се оставя на топло за 30-40 мин. или докато се надигне, стане на мехури.

за тестото:
15 гр прясна мая
500 мл топла вода
450 гр ръжено брашно
460 бяло брашно
1 с.л. сол

2 с.л. пр.мляко за намазване
1с.л. ким, лен, мак или сусам за поръсване по избор

Маята се разтваря хубаво в 4 с.л. от водата , тогава се прибавя останалата вода и закваската. Постепенно се прибавя ръженото бр. Докато се получи гладко полутвърдо тесто. Оставя се в намаслен съд, покрито да втасва около 1 час или докато се надигне добре.
   Втасалото тесто се измесва с бялото брашно+солта, меси се около 5 мин., докато стане еластично. Отново в намаслен съд да втаса, докато удвои обема си.
   Готовото тесто се разделя на 5 части, всяка от които се оформя на фитил с дължина 50 см. Един фитил се завива на спирала, а другите 4 се раделят на 2 по дължина. Спиралата се слага в намазнена тава, а около нея се нареждат останалите 8 фитила навити също на спирали, така че да се оформи слънце. Питата се намазва с млякото и се поръсва със семената.
Пече се на 230С около 30 минути.
                                                                                                                                                                            сп. Меню



Моите впечатления: след като добавих ръж. брашно ми се получи по-скоро много гъсто течно тесто, като кексово, но гъсто. Втаса и като замесих с бялото брашно, ми се наложи да добавя още малко брашно (бяло добавях), не повече от 100тина гр.
4те топки първо разделях на 2 и след това оформях фитилите.
Аз направих половин доза, та по този повод фитилите ми бяха с дължина 25 см.


Много е лесна и вкусна ! Коричката и’ е една такава хрупкаваааа ... мммм...


« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:26:13 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Пълнозърнест сладкиш с хляб „Бонус”...
« Отговор #54 -: 05 Юни 2006, 11:00:25 »
..или иначе казано-без брашно.


Пълнозърнест сладкиш с хляб „Бонус”

За сладкиша:
1 бр. Хляб „Бонус” класик
4 яйца
400 мл пр. Мляко
125 г кафява пудра захар или 75г фруктоза или друг подсладител
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
50 г стафиди, мариновани в 2с.л. ром, коняк или ликьор ( аз нямах нито едно от трите и ползвах бяло вино + капки течна ромова есенция – стана чудно!)
750 г ябълки (обелени и нарязани на малки кубчета)
50г масло
2с.л. галета

Хлябът се нарязва на филии и се залива с горещото мляко. Когато поизстине, се пасира.
Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят към хлебната смес.  Слагат се канелата, стафидите+ алкохола, бакпулвера и ябълките. Накрая се прибавят белтъците – на сняг.
Сладкишът се пече във форма намазана с масло и поръсена с галетата и малко канела на 180С за около час.

За шоколадовия сос:
50 г какао
2с. л. пудра захар
100мл пр.мляко
1с.л. масло

Всички продукти се смесват и се загряват, докато се получи гладък сос. Сладкишът се залива с горещия сос и се украсява по желание с настърган шоколад.

сп.Меню
[/color]


Моя коментар: Мисля следващ път да сложа повече бакпулвер – 2ч.л. например. С дадената доза почти не се надигна сладкиша. И да ви споделя ( щот няма никакъв ориентир за размера на съда за печене), че се получава тесто – 3л и го пекох в два съда.
Какаото за соса е много според мен и 25 гр биха свършили добра работа.... и спожих повече мляко и пудра захар, че иначе беше гъсто и въз горчивичко.

Ама в крайна сметка е много вкусно нещо този сладкиш без брашно, препоръчвам! :D .
MZ

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #55 -: 05 Юни 2006, 11:11:44 »
Ооооооох, Моренка, тоя сладкиш е точно мой тип. Красавец.

Ама ще ме почака. На диета съм. Грейпфрути, риби, краставици...поезия. Но другата седмица ще е мой!!!

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #56 -: 05 Юни 2006, 13:33:32 »
Успех с диетката хапчице!
Дано ви се услади сладкишчето .. ама виж и то към здравословното отива :D
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Черешов сладкиш с галета
« Отговор #57 -: 11 Юни 2006, 23:50:43 »
Черешов сладкиш с галета

1 ½ ч.ч. пр.мляко
½ ч.ч. захар
3 яйца
1ч.ч. галета
кората на един лимон- настъргана
2 ванилии
2 с.л. масло
500 г череши
пудра захар за поръсване

Към млякото се добавя захарта и се бърка, докато тя се разтопи. Добавят се добре разбитите яйца, полвината галета, лим. кора и ванилията. Малка кръгла тавичка се намазва с масло и се поръсва с останалата галета. Отгоре се нареждат обезкостените череши, заливат се с млечно-яйчената смес и се пече в умерена фурна. Подняся се поръсен с пудра захар.

сп.Кулинарен журнал

Коментар от мен: Аз сложих една ванилия ( исках да не надделява над лим. аромат) и 1 с. л. ми беше достатъчна за намазване на тавата... осен това галетата ми се струва , а и  мисля следващия път да я заместя с брашно... ще стане нещо като мързелива палачинка с череши. А.. и с топинг ще е още по-добре според мен.

Приятно е и така все пак, пък и въпрос на вкус де .

MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Калоферски милинки
« Отговор #58 -: 12 Юни 2006, 00:04:16 »
Калоферски милинки

1 кг брашно се пресява и се прави в средата на кладенче. Изсипва се 20 гр мая размита с 1 чаша хладко мляко и прибавете още 1 чаша мляко, 5 лъж. мазнина и половин лъжичка сол.
Замесва се меко тесто и се оставя да втаса.
тава с диаметър 35-40 см се намазва обилно с масло. С намазани с масло ръце се оформят от тестото топчици колкото яйце. нареждат се едно до друго (не съвсем близко, че ще втасват все пак) в тавата и се оставят да втасат.
направете с пръст дупка във всяка милинка. разбийте 1 чаша натрошено сирене или извара, 3 лъж. масло и 2 лъж- захар с 2 кафени чашки прясно мляко. Залейте милинките и ги опечете.

от една бг- мама

Аз обаче вместо втората чаша пр. мляко сложих кис. мляко.... и тестото разточвах на правоъгълник, в единия край сложих плънка от сирене + белтък, навих на руло и рязах парчета( около 3- 3.5см дебели), които обръщах и нареждах в тавата. Тестото замесих предната вечер, оставих да втасва в хладилника и на сутринта само оформих, отново втаса и изпекох със заливката, като и' намалих захарта на 1 равна с.л. захар, а за следващия път мисля да я пропусна изобщо .



Ужасно вкусни с тиЯ милинки  :D!
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Родопско вдъхновение
« Отговор #59 -: 13 Юни 2006, 10:57:43 »
Родопско вдъхновение 
 
4 пилешки пържоли (от бутчета)
1 глава лук
2 скилидки чесън
250 г пресни гъби - нарязани
4 домата (1/2 буркан стерилизирани домати)
5 с. л. олио
1 ч. л. чубрица
1 в. ч. бяло вино
1 лимон
сол на вкус

1. Пържолите се начукват с дървено чукче, намазват се с олио и лимонов сок, посоляват се.
2. Доматите се обелват и се нарязват наситно заедно с лука. Лукът се запържва за минута в тиган със сгорещено олио.
3. Прибавят се нарязаните гъби и се пържи 2 минути на силен огън. Налива се бялото вино и след като се изпари, се добавят доматите, чубрицата, счуканият чесън. Вари се на тих огън 10 минути под капак.
4. Пилешките пържоли се пекат на скара по около 10 минути от всяка страна. Готовите пържоли се поставят в съда със соса и всичко се вари 1 минута. По желание се поръсва с нарязан магданоз.

Бон Апети

На грил тиган ги пекох пържолите, не на скара и чесъна го сложих след като махнах яденето от огъня ...и мнооооого магданоз.... ииии фкусотия-страхотия

MZ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Ъглов диван? от mariqna44
[15 Юли 2018, 16:24:41 ]


Ъглов диван? от beauty
[14 Юли 2018, 15:21:01 ]


Re: Как прогонвате комарите? от beauty
[21 Юни 2018, 11:29:40 ]


Как прогонвате комарите? от jeneta
[20 Юни 2018, 13:46:16 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:41:02 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:40:02 ]


Re: Идеи за пролетни обувки от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:36:44 ]


Как се справяте с мухъла? от radkaa
[01 Май 2018, 20:32:34 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от radkaa
[01 Май 2018, 20:30:03 ]


Машина за фреш? от radkaa
[01 Май 2018, 20:25:26 ]


Re: Пари за нов фризер от mariqna44
[29 Април 2018, 17:21:14 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от jeneta
[29 Април 2018, 16:13:38 ]


Re: Шевна машина? от jeneta
[29 Април 2018, 14:51:23 ]


Re: Идеи за пролетни обувки от cvetozara123
[29 Април 2018, 14:45:09 ]


Re: Стая за момче? от mariqna44
[29 Април 2018, 12:02:04 ]


Re: Рецепти за риба от jeneta
[29 Април 2018, 11:54:24 ]


Re: Флашки на герои от SW? от mariqna44
[29 Април 2018, 11:15:04 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от jeneta
[29 Април 2018, 10:56:05 ]


Re: Флашки на герои от SW? от jeneta
[28 Април 2018, 22:54:33 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от mariqna44
[28 Април 2018, 22:36:18 ]