Автор Тема: На маса с Tandoori  (Прочетена 121304 пъти)

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
На маса с Tandoori
« -: 21 Януари 2007, 00:45:41 »
Здравейте!
С някои от вас се познаваме от Готварския форум на Бг-Мамма, но реших, че е време да се включа в прекрасния ви форум и ако ми позволите да споделя рецептите, които съм приготвяла, както и тези, които са си мое хрумване :-) Макар да готвя от много отдавна( както казва моя съпруг, докато не ти свърши тефтера и не започнеш да пишеш рецепти на листчета, салфетки, пликове за писма, вестници, post-it, не си майстор  ;), та аз отдавна го минах този период) за съжаление не съм сортирала " производството си" , най-вече защото времето с двамата малки вагабонти все не ми достига, вашия форум ми предоставя чудесната възможност да го направя.  Ще се постарая да вкарвам авторските си рецепти малко по малко, надявам се да ви е интересно :-)
Извинявам се, че тази рецепта, с която ще започна е без снимка, обещавам да е поправя за конкретната рецепта по-нататък:-)
Добър апетит, на маса с моята темичка :drinks:!

П.С: Понеже снимките са ми в webshots и не са събрани в един и същи албум ( имам намерение да го направя, ама знам ли кога :-) ), за това снимките ми излизат много малки в постинг. АКо искате да ги видите в по-голям размер, под всяка снимка съм дала линка към албума.

КАТАЛОГ


Предястия и салати

Салата за Св. Валентин :icon_idea:


Основни ястия с месо

Агнешко с бренди "Слънчоглед" :icon_idea:

Бутчета на фурна за заети майки ;-) :icon_idea:

Зелеви сърми със заливка :icon_idea:

Крилца с кока кола, кокосово мляко и соев сос :icon_idea:

Кюфтета с бира на фурна

Овчарски пай :icon_idea:

Свинско филе с гъби и сирене гуда :icon_idea:

Хрупкава сьомга с лимоново масло :icon_idea:

Основно ястие за Св.Валентин :icon_idea:

Агнешко с ананас и палмови сърцевинини с гарнитура кокосов ориз :icon_idea:


Основни ястия без месо

Зелени пиперки с доматен сос :icon_idea:

пилаф

Зелен боб ( или Snow Pea) с ядки и чесън :icon_idea:

"Тиквено дърво" - Пържени консервирани тиквички :icon_idea:


Тестени изделия

Кренвиршки :icon_idea:

турски бюрек :icon_idea:

Млечна баница с чедър :icon_idea:

Солен кекс ( мой вариант) :icon_idea:

Пълнозърнести ръжени земелки :icon_idea:


Десерти

Палачинки ( точни пропорции) с кленов сироп

Бисквитена торта "Св. Валентин" :icon_idea:

Кокосова торта с бадеми :icon_idea:

Печена тиква "Пиян карамел" :icon_idea:

Охлюви с шам фъстък :icon_idea:

Ошав :icon_idea:

Шоколадови "захарни сливки" без печене :icon_idea:

Маслени сладки с конфитюр :icon_idea:

Черешов чийзкейк с орехи :icon_idea:


Напитки

« Последна редакция: 21 Април 2008, 20:57:10 от natalyna »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Кюфтета с бира на фурна
« Отговор #1 -: 21 Януари 2007, 00:47:04 »
Кюфтета с бира на фурна

500 гр. кайма
100 гр гъби печурки с пънчетата
1 средна кисела краставичка
1 малък морков
1 глава лук
1 яйце
100 гр настърган кашкавал ( аз използвах чедър)
1 пасиран картоф
1/2 домат ( малък)
50 гр галета
3 лъжици кисело мляко
щипка сода
кимион
чубрица
черен пипер
сол

Нарязвате и смесвате продуктите от по-горе(всичко трябва да е много ситно нарязано, аз ползвам food processor за целта), оставяте сместа да престои 1 час в хладилник. Оформяте кюфтетата, като овалвате в брашно, смесено с галета. Нареждате в предварително добре намаслена тава. Поливате по малко олио на всяко кюфте отгоре, след това доливате бира до средата на кюфтетата. Отгоре слагате алуминиево фолио. Печете 20мин с фолиото и 20 мин без.

За гарнитура: аз сервирам с картофено пюре и грейви от соса на кюфтетата, а също и зелена салата.
Пийва много хубаво биричка или винце ( аз още не мога, ама само мечтая заради кърменето Wink )
« Последна редакция: 21 Януари 2007, 00:49:18 от Tandoori »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
"Тиквено дърво" - Пържени консервирани тиквички
« Отговор #2 -: 21 Януари 2007, 01:02:57 »
Не знам колко от вас са консервирали тиквички, за това ще разясня някои неща :-)
Консервират се много лесно, стига да не ги пържиш в тиган  Laughing Защото много бързо се хапват после ( аз ги правя на пастет понякога като ги извадя от буркана, имат различен вкус от обикновените пържени тиквички.

Рецептата за консервиране е следната изпържват се тиквички БЕЗ БРАШНО! Нарязва се пресен копър и скилидки чесън на филийки. В буркан докато са още топли се слага ред тиквички, малко сол, малко копър, 1-2 филийки чесън и се повтаря докато се напълни буркана. Затварят се бурканите и се слагат са се стирилизират, 5 мин трябва да са във вряща вода ( не се пуснкат във вряща, а се слагат в студена и докато заври, после 5 мин и се вадят в/у суха кърпа с капака надолу).
Бурканите ми са в такава форма и за това  тиквичките като се извадят приличат на пънче на палма. Правила съм както палма, така и обикновено дърво. На палмата съм слагала листа от спанак или лапад( може и с малки салатки), но за съжаление нямам снимка.
Рецептата на снимката е за пънчето е от пържени тиквички като съм направила бял сос  около тях от кисело мляко, подправки и чесън на прах. Отгоре е посипано със сушен копър ( за да се разпръсква по-добре и да прилепва отстрани, с пресен не става така добре) и цветето е от чесън.




« Последна редакция: 22 Януари 2007, 10:14:42 от pep-4o »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Бутчета на фурна за заети майки ;-)
« Отговор #3 -: 21 Януари 2007, 01:16:42 »
Продукти:
12 сварени пилешки бутчета
галета
червен пипер
черен пипер
розмарин
сусам
сол
олио
( може да се сложи и къри, зависи от предпочитанията)

Бутчетата, предварително сварени се потапят до края на месото ( с широката част надолу) в чаша до половината пълна с олио( масло, маргарин, майонеза). След това се овалват в предварително смесените подправки. Нареждат се в/у алуминиево фолио, скаричка или както предпочитате и се запичат до зачервяване в печката.
Ето това е резултата:


« Последна редакция: 22 Януари 2007, 10:17:12 от pep-4o »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Охлюви с шам фъстък
« Отговор #4 -: 21 Януари 2007, 01:18:57 »
Продукти:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. хладка вода
3 с.л. захар
1 ванилия
1 ч.ч. орехови ядки ( счукани) или шам фъстък
1/2 пакетче канела
125 гр масло
мая колкото кибритена кутийка

за крема:
масло
захар
канела
какао
орехови ядки
шам фъстък

за сиропа 1.5:1  вода към захар
Маята се разтваря във водата, захарта се разбива с яйцата, след което се смесват двете. Прибявя се ванилията, брашното малко по малко. Меси се тесто докато започне да се отделя от ръката. Готовото тесто се разточва на кора с дебелина 2 см. Намазва се с чистото масло, сгъва се на 4 и отново се разточва. Това се повтаря 3 пъти. при третото разточване се намазва с крема и се навива на руло. Реже се на парчета дебели 2-3 см. Нареждат се охлювите в предварително намазнена тавичка , оставят се да втасат. След като втасат се намазват с белтък и се пекат в умерена фурна.  След като са готови се оставят да изстинат и се заливат с ТОПЛИЯ ( не горещ) сироп . Оставят се да престоят 24 часа. Поръсват се отгоре с шам фъстък. Консумират се студени.

Това е дългата рецепта за охлюви Smile Кратката е - купувате си бутер тесто , намазвате го с крема,нарязвате и процедирате по същия начин ( без втасването) Smile И в двата случая се получава много вкусно Smile.
А ето как изглеждат вече готови:

« Последна редакция: 22 Януари 2007, 10:12:07 от pep-4o »

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #5 -: 21 Януари 2007, 01:34:37 »
Tandoori :welcome:

Интересни рецепти :thumbup: много ми харесаха и охлювчетата, ще ги пробвам :)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #6 -: 21 Януари 2007, 05:19:07 »
 Моля :-) Като успея да се организирам и си прехвърля всички снимки на едно място ще се включа с повече неща :-).

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #7 -: 21 Януари 2007, 15:21:42 »
Привет и от мен  :flower:  :welcome:

Настанявай се удобно, надявам се да ти хареса тук
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Дора

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 134
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #8 -: 21 Януари 2007, 17:25:43 »
Здравей и добре дошла!
Нямам търпение да видя всички твои вкуснотии!

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #9 -: 21 Януари 2007, 22:48:12 »
Благодаря ви момичета!!! Много сте мили! :flower:

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Печена тиква "Пиян карамел"
« Отговор #10 -: 21 Януари 2007, 23:03:45 »
1 почистена и нарязана на кубчета тиква( по възможност по-голяма, количеството на съставките е за около 3 кг почистена тиква)
400 гр захар ( 1 и 2/3 чаена чаша)
200 грама орехи
100 гр бадеми
100 гр лешници
150 гр бренди ( ром, коняк, с каквото разполагате)
2 зрънца карамфил
1/2 пакетче канела
щипка индийско орехче

Тиквата се запържва на силен огън в тиган или голяма тенджера в 1-2 готварски лъжици олио ( съвсем за малко, колкото да "обгорят" ъглите, за да не се кашне). Изважда се и се нарежда в тавичка. В тигана се добавя кубче масло ( около 50-70 грама) и се запържват ядките със захарта до леко карамелизиране( не втечняване на карамела, а още да се виждат кристалчета захар), добавят се попсравките и коняка, когато се свали от огъня. Сместа се изсипва върху тиквата( може да я объркате дори) и се залива с коняка и 250 гр. вода. Завива се с фолио и се пече на умерена фурна, като след разваряване на тиквата ( не казвам конкретно време, защото зависи от сорта тиква) отвивате и оставяте да се запече отгоре и да хване коричка.
Да ви е сладко!






« Последна редакция: 22 Януари 2007, 10:19:20 от pep-4o »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Млечна баница с чедър
« Отговор #11 -: 21 Януари 2007, 23:37:10 »
Продукти:
3 яйца( или 4 зависи от тавата и корите)
200 гр натрошено саламурено сирене( аз ползвам БГ овче)
400 гр кисело мляко
300 гр прясно мляко( около чаша и малко)
лъжица сметана( заквасена)
300 гр сирене чедър(настъргано)
2 с.л захар
щипка сода
( ако сирената ви не са солени, щипка сол)

Приготовление:
Яйцата, киселото мляко, содата и сирената се смесват в подходящ съд.
Загрява се олио в малък съд. Разстилат се корите ( както са една върху друга) и се поръсва олиото отгоре с лъжица ( не твърде много). Олиото не трябва да е препържено ( не трябва да мирише или пуши, но като докосне кората трябва да я "запържва"). Наръсва се сместа от яйца, сирена и млякос лъжица отгоре, като при всяко загребване се разбърква, за да не се утаява сиренето чедър на дъното.
Тук корите за баница са много тънки, за това аз правя всяко руло с 5 кори, но мисля че в БГ ще стане с 3.
На първата кора- олио + смес
Две кори се завиват на руло.
РУлото се слага със завития край надолу третата кора ( по средата) , полива се със запържено олио и третата кора се завива от 2-те страни към средата. Така полученото руло се слага в предварително намазнена тава, като следващите рула са по същия начин до получаването на спирала, която запълва целия съд.
Когато  приключите с нареждането на рулата би трябвало да ви остане малко от плънкате. В съда на плънката изсипвате прясното мляко и лъжицата сметана, както и 2 лъжици захар. Заливате баницата отгоре. СЛагате в студена фурна и печете на умерена температура до зачервяване.
* Аз понякога ръся със сусам, но може и без.
** Друга опция е след изваждане от печката да се поръсте допълнително с чедър да се разтопи.



« Последна редакция: 09 Декември 2008, 17:26:10 от Tandoori »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Ошав
« Отговор #12 -: 21 Януари 2007, 23:58:17 »
Продукти:
1 кутия сушени сливи( около 200 гр)
1 кутия сушени кайсии( около 200 гр)
2 малки лимона ( с кората)
350 гр. захар( ако ви е много сладко, може да намалите)
150 гр. цели орехови ядки
150 гр вино
100 г. коняк
канела
3 литра вода ( прави около 1.5 л ошав)

Приготовление:

Продуктите се смесват( само да добавя, лимона се обелва, кората се настъргва, а самия лимон се нарязва на кубчета) и се оставят да престоят поне 6 часа с капака. След това на бавен огън се оставя да се сгъсти докато намали обема си наполовина.



Снимки:




« Последна редакция: 22 Януари 2007, 10:22:44 от pep-4o »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Зелен боб ( или Snow Pea) с ядки и чесън
« Отговор #13 -: 22 Януари 2007, 00:07:07 »
Тази рецепта е една от любимите на семейството ми, личните ми предпочитания са за Snow Pea, което са шушулките на граха, още докато са много млади и зелени ( прилича на плосък зелен боб), но и с обикновен зелен боб става, важното е да е пресен( предполагам може и замръзен, не съм пробвала).

Продукти:
зелен боб
бадеми
чесън
лимон
черен пипер
сол

Приготовление:
Зеления боб се почиства и измива, запържва се в 150 гр чисто масло, до промяна на цвета. Смлените ядки и счукания чесън се запържват в сгорещено олио, след това се отцеждат. Смесват се със сока на 2 лимона+ подправките и настърганата кора от 1 лимон.
Сервира се охладено.
 
*ПОдходящо е за концентриран алкохол.





« Последна редакция: 22 Януари 2007, 10:24:31 от pep-4o »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Зелеви сърми със заливка
« Отговор #14 -: 22 Януари 2007, 00:19:39 »
Продукти:
Не давам точни пропорции защото зависи от съда и хората за които ще се правят като количество.
Зелеви листа ( по възможност по-големи)
ориз
червена сушена люта чушка
червена пиперка( сурова)
гъби( манатарка)
свинска и телешка кайма 1:3
* бекон( по желание, тези на снимките са без)
смлени орехи
черен пипер
червен пипер
копър
сол

Приготовление:
Ориза, заедно със сушената люта чушка, суровия пипер, гъбите нарязани на ситно( аз лично смятам, че за 1 тенджера сърми 6 л. не е необходимо повече от 2 големи гъби), орехите и подправките се запържва. Долива се около 200-300 гр вода и се оставя под похлупак на най-слабата степен 15-20 мин до попиване на водата и набъбване на ориза.
Каймата се запържва отделно, като се добавя по желание още черен пипер.

Лист зеле се разстила на плоска повърхност. С лъжица поставяме сместа с ориза, като разстиламе по цялата повърхност на листото. От каймата поставяме в средата върху ориза. Навиваме сърмата( ако добавяме бекон- всяка сърма се завива с парче бекон отгоре). Нареждаме в тенджера( предварително слагаме на дъното листа зеле) и притискаме с чиния. Доливаме вода до горе. Захлюпваме с похлупак и оставяме на слаба степен докато заври поне 3-4 часа ( ако има нужда се долива вода).
След като са готови сърмите, отделяме малко от соса им. Запържваме червен пипер, малко брашно и 1 яйце. Разреждаме със соса на сърмите и заливаме отгоре.
Сервират се горещи;
ПОдходяща напитка- червено вино.
Съжалявам, че нямам снимка на това, но отвътре изглеждат 2 цвата като се разрежат.

СНимки:




« Последна редакция: 16 Март 2007, 02:39:20 от Tandoori »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]


Re: Какъв компютър да си купя? от tomislava
[21 Август 2017, 15:16:57 ]


Re: Търся рецепта за едновремешните пасти от cvetozara123
[19 Август 2017, 18:04:00 ]


Re: Какъв компютър да си купя? от cvetozara123
[19 Август 2017, 18:02:06 ]


Re: Идея за подарък от mariqna44
[19 Август 2017, 15:53:00 ]


Какъв компютър да си купя? от tomislava
[18 Август 2017, 21:55:43 ]


Идея за подарък от tomislava
[18 Август 2017, 21:50:33 ]


Re: Полезно ли е? от mariqna44
[28 Юли 2017, 10:04:58 ]